Patru candidați la președinția Academiei Române

Academicienii Cristian Hera, Bogdan C. Simionescu, Ioan-Aurel Pop şi Victor Voicu au fost propuşi pentru funcţia de preşedinte al Academiei Române, pentru alegerile care vor avea loc pe 5 aprilie, a declarat pentru Mediafax, vineri, reprezentantul forului cultural şi ştiinţific.

Cristian Hera, inginer agrochimist, doctor în agronomie, doctor docent în ştiinţe, este preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice a Academiei Române. Ales inițial membru corespondent al Academiei Române în 1995, a devenit membru titular în 2004. De asemenea, din 2008 este membru în Prezidiul Academiei Române, iar, din 2010, a deținut și funcția de vicepreședinte al instituției.

Academicianul Cristian Hera, în vârstă de 84 de ani, a fost decorat, în 2013, cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, iar, în 2003, a primit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Comandor.

Bogdan C. Simionescu este inginer chimist, doctor în ştiinţe chimice, profesor la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, cercetator ştiinţific I la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” al Academiei Române. Simionescu, născut în 1948, este membru titular al Academiei Române din 2009, după ce a fost ales membru corespondent în anul 2000.

Bogdan C. Simionescu a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler în 2015.

Istoricul Ioan-Aurel Pop, născut în 1955,  este rectorul Universității „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca din 2012. Din 1996, când a obținut titlul de profesor universitar, și până în prezent, Ioan-Aurel Pop a ocupat permanent aceeași funcție la catedra devenită, între timp, Departamentul de Istorie Medievală, Premodernă și Istoria Artei. În 2001 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, la doar 46 de ani, fiind, la momentul respectiv, cel mai tânăr membru al acestui for.

În anul 2010 a fost ales membru titular al Academiei Române. În același an a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

Victor Voicu (născut în 1939) este medic farmacolog, doctor în medicină, preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Medicale și președinte al Filialei București ale Academiei Române. Din 2006, ocupă și funcția de membru al consiliului director și președinte al Comisiei exceptare terapeutică din cadrul Agenției Naționale Antidrog. Este membru titular al Academiei Române din 2001, după ce a fost ales corespondent în 1991.

Victor Voicu a fost decorat cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Ofițer în 2002, iar, în 2014, a primit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Ofițer.

În prezent, academicianul Cristian Hera ocupă funcția de președinte interimar al Academiei Române, până la alegerile oficiale, potrivit unei decizii luate pe 5 ianuarie de Prezidiul instituției, după decesul academicianului Ionel Valentin-Vlad, fostul șef al forului.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

13 Comentarii

    • Ferească Domnul! „Făcut” academician de la grădiniță de „băieți”. Demn urmaș al lui Mușat si Ardeleanu, scrie o istorie pentru naivi si neinformați, bună de stors lacrimile gospodinelor pentru tărișoară.

  1. Cristian Hera, a fost cercetatorul, care in calitate de director al Institutului de la Fudulea, ii garanta lui Ceausescu productii record la culturile agricole, fara sa tina cont ca distrugea o mare parte din colegii din productie.
    Obedienta fata de partidul comunist, garantarea productiilor din ce in ce mai mari, desi era constient ca din punct de vedere agronomic nu aveau cum sa se obtina, a dus la hartuirea specialistilor din marea productie, multi dintre ei sanctionati drastic , concediati si chiar arestati.
    In calitate de presedinte al Academiei de stiinte agricole si silvice, a asistat fara sa intreprinda nimic la jaful generalizat care continua si in prezent in unitatile de cercetare agricola.
    Exista o lege a cercetarii agricole incompleta care nu ajuta cu nimic cercetarea agricola.
    Ce mari proiecte sa initiezi in acest for academic cind ai 84 de ani si cind ai stat ani si ani in posturi importante academice fara sa-ti aduci o minima contributie in problemele actuale ale agriculturii.
    Urmariti ultimele interviuri ale lui Cristian Hera si va veti da seama ca omul traieste din amintiri fara sa aiba o minima perspectiva asupra activitatii din domeniul agricol. Jenant.

    • dle,
      ai perfecta dreptate cu analiza dlui Hera.
      Bate campii cu gratie de duhovnic epuizat.
      La Academie trebuie un suflu nou.

  2. pe principiul reprezetabilitatii femeilor, pesede va nominaliza pe olguta sau vasilica, sau rovana, sau carmen. sau la academie nu-i prea loc de ciordeala?

  3. In anul Centenarului ar fi corect un istoric!Ii multumim agronomului pentru productiile agricole astronomice la hectar, chimistului pentru disparitia deplina a chimiei ca stiinta in Romania si farmacistului pentru faptul ca in farmacii clientii cunosc medicamentele mai bine decat vanzatorii!

  4. In probitatea sa, Academia are obligatia, acum mai ales!, sa lamureasca o realitate! Prin recensamant, pe statisticile oficiale cati s-au declarat in Romania secui.

  5. Ce sa mai aleaga ? Mai bine tot un interimat cu C.Herea si apoi sa-i succeada Ioan Alecu , cel cu ha-ha-ha de la Baneasa (peste 200 )luandu-l ca vice pe Puiu Popoviciu , ca tot a fost tac’su universitar .Consilier ar putea fi G.Becali, in pauze de etape fotbalistice cand este ocupat , sa-l suplineasca Babiuc….Si totusi , Academia Romana chiar nu-l poate pune la locul de cinste ,ce i se cuvine , pe Ion Antonescu ? Poate ca si-a calca pe inima Alexandru Florian!

  6. @van kiparos: Ion Antonescu? criminalul de razboi? poate nu v-ar strica o lectura, cartea lui Denis Deletant *aliatul uitat*, o sansa de a scapa de stereotipii!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.