Cardiacii, ajutaţi de un peşte mexican

Persoanele care au suferit un atac de cord ar putea primi un ajutor uriaş de unde se aşteaptă mai puţin. Mai precis de la peştele mexican tetra. Oamenii de ştiinţă au descoperit că acest peşte își poate… repara inima. Cercetătorii care studiază micul vertebrat au descoperit că trei zone ale genomului de pește au fost implicate în capacitatea sa de a regenera țesutul cardiac. Ei speră că studiul lor va ajuta într-o bună zi pacienţii care au suferit un atac de cord „să-şi vindece“ mușchiul cardiac, scrie bbc.com.

Pentru acest studiu, finanțat de British Heart Foundation, dr. Mathilda Mommersteeg și echipa sa de la Universitatea din Oxford au studiat două tipuri de pește tetra mexican. Peşti care trăiesc în râuri şi care s-a descoperit că sunt capabili să-și auto-vindece țesutul cardiac dar şi peşti care trăiesc în apele subterane, şi care nu au această capacitate uluitoare. Chiar dacă sunt din aceeaşi specie, peştii subterani nu-şi mai pot vindeca inima, se pare, din cauza mediului lipsit de lumină.

Comparând cele două tipuri de pește tetra, cercetătorii au descoperit că două gene – lrrc10 și caveolin – au fost mult mai active după leziuni cardiace,  ka peștele care trăieşte în râurile supraterane-

După ce au descoperit acest lucru, cercetătorii au „transferat“ gena lrrc10 într-o altă specie de pește cu abilități de auto-vindecare, zebra.

Cu aceasta gena nu mai functioneaza in mod corespunzator, zebrafish a devenit in imposibilitatea de a repara complet inima fara cicatrici.

Din cauza acestor cicatrice, inima nu se mai poate contracta suficient, iar capacitatea sa de a pompa sânge în organism este redusă considerabil.

Ambele gene sunt prezente la om, iar lrrc10 este cunoscut ca fiind legat de o afecțiune cardiacă numită cardiomiopatie dilatativă.

Autorii studiului spun că descoperirile lor aduc o rază de soare la gândul că ar putea veni o zi în care inimile deteriorate s-ar putea regenera prin modificarea artificială a modului în care funcţionează aceste gene.

Acest lucru se poate face fie cu medicamente, fie prin tehnici de editare a genei, în care ADN-ul este modificat, șters sau înlocuit, folosind instrumente cum ar fi Crispr-Cas9.

Dr. Mommersteeg, profesor asociat de medicină pentru dezvoltare și regenerare, a declarat: „Cred că acest pește ne poate spune, într-un anumit moment, cum vom putea repara cu adevărat inima omului …

„E mai devreme, dar suntem incredibil de potențialul acestor peşti de a schimba viața oamenilor cu inimi deteriorate”.

Totuşi, Dr. Mommersteeg este de părere că va fi nevoie de mult mai multă muncă pentru a găsi alte gene-cheie care pot fi implicate în regenerarea inimii.

Studiul a fost publicat în Rapoartele celulare.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.