Cardiacii și bolnavii de diabet vor obține mai greu permisul

Începând de la 1 ianuarie, persoanele care suferă de afecțiuni cardiace sau de diabet vor putea obține mai greu eliberarea și reînnoirea permisului de conducere, reiese dintr-un ordin de ministru, la cererea unei directive europene din anul 2016, potrivit Ministerului Sănătății (MS).

„O directivă europeană din 2016 a hotărât la toate statele membre U.E. să includă mai multe restricții cu privire la bolile din cauza cărora este pusă în pericol atât viața conducătorului, cât și cea a celorlalți prticipanți la trafic, iar aici vorbim despre afecțiunile cardiovasculare sau la diabet zaharat. De exemplu, pentru reînoirea carnetului, conducătorul are nevoie de recomandarea medicului specialist curant. Aceste modificări au fost puse în dezbatere publică și ordinul de ministru a fost semnat pentru că până la sfârșitul lui 2017 trebuie să ne aliniem acestei decizii, altfel risăm amenzi”, a declarat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al ministerului Sănătății, Oana Grigore.

Potrivit ordinului de ministru semnat de Florian Bodog, „afecţiunile cardiovasculare pot determina o alterare bruscă a funcţiilor cerebrale, care constituie un pericol pentru siguranţa rutieră, reprezentând un motiv pentru interzicerea, cu titlu temporar sau permanent, a conducerii unui autovehicul”.

În cazul mai multor astfel de afecțiuni, precum bradiaritmii, tahiaritmii supraventriculare și ventriculare, simptome de angină, implantare sau înlocuire a unui stimulator cardiac permanent, pierdere tranzitorie a stării de conștiență și a tonusului postural sau sindrom coronarian acut, viitorilor șoferi sau conducătorilor auto le pot fi eliberate sau reînnoite permisele de conducere auto numai după ce afecțiunea în cauză a fost efectiv tratată și sub rezerva avizului eliberat de medicul de specialitate cardiologie și, după caz, prin efectuarea unui control medical periodic.

De asemenea, ordinul precizează că pentru boli așa cum sunt implantarea unui defibrilator, boli vasculare periferice, insuficiență cardiacă sau cardiopatie valvulară însoțită de regurgitare aortică, candidaților sau conducătorilor auto nu li se pot elibera sau reînnoi permisele de conducere.

„Permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite în cazuri excepționale, cu condiția ca solicitarea respectivă să fie justificată corespunzător printr-un aviz cardiologic și să facă obiectul unui control medical periodic care să garanteze că persoana în cauză este în continuare capabilă să conducă autovehiculul în siguranță, ținând seama de efectele afecțiunii respective”, reiese din ordinul de ministru.

Potrivit documentului, un candidat sau un conducător auto care suferă de diabet zaharat și care urmează un tratament medicamentos cu risc de inducere a hipoglicemiei trebuie să demonstreze că înțelege riscurile hipoglicemiei și că este capabil să țină sub control aceste episoade. Nu se eliberează și nu se reînnoiesc permisele de conducere auto în cazul solicitanților sau conducătorilor auto care nu au primit informații referitoare la aceste riscuri și nu sunt deplin conștienți de implicațiile hipoglicemiei.

„În cazul în care un candidat sau un conducător auto cu diabet zaharat urmează un tratament medicamentos, eliberarea sau reînnoirea permiselor se efectuează numai pe baza avizului medicului diabetolog și, după caz, pe baza unor controale medicale periodice efectuate la intervale de maxim 5 ani; nu se eliberează și nu se reînnoiesc permisele de conducere în cazul candidaților sau conducătorilor auto cu hipoglicemie cronică gravă decât dacă solicitările sunt susținute de un aviz al medicului diabetolog și de efectuarea unor controale medicale periodice; în cazul hipoglicemiilor cronice grave în timpul orelor de activitate, permisul de conducere auto se eliberează sau se reînnoiește numai după ce au trecut 3 luni de la cel mai recent episod”, se arată în documentul ministerului Sănătății.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Asta-i tare de tot ! Deci, majoritatea accidentelor de circulatie sunt facute de bolnavii de diabet si de inima ! Hi,hi, hi ! Nici vorba de inconstienta unora ! Ura !

  2. Ministerul sănătății , ca să se bage și el unde nu-i fierbe oala , propune ca vreo 25% din populația Romăniei să nu mai poată deține permis de conducere auto . Recent , niște maimuțe nevrozate care se bat de muscă pe la miniterul cu pricina , au propus ca romănii bolnavi de diabet și cei cu afecțiuni cardio-vasculare să nu fie declarați apți medical pentru a conduce un autovehicul . În schimb , toți dilii analfabeți din țara asta , posesori de euroi , fără o verificare severă a capabilităților mintale , pot omorî sub influența alcoolului și a drogurilor la orice colț de stradă oameni nevinovați … ! Are Min. Sănătății vreo statistică a cauzelor accidentelor de circulație în ultimii zece ani … ?! Este chior , surd și bătut în cap Ministerul sănătății , la auzul și văzul informațiilor despre nenorocirile din trafic ce sunt cauzate de dezaxați beți … , drogați … , retardați … ?! Știe Min. Săn. , că aprozimativ 10-15% dintre romăni au diferite forme de diabet … , și încă vreo 15% , sunt cardiaci … ? Să spună Măria Sa , Min. sănătății , cîte incidente în trafic , au fost provocate anul acesta , de diabetici sau cardiaci ! Cumva , Min. Săn. , vrea el , să circule singur pe zecile de mii de km de autostrăzi din bogata și prospera Romănie … și 30% dintre romănii necăjiți să fie condamnați la o dispariție rapidă … , pe cale naturală ? Sau , să promoveze o formă violentă de corupție în rîndul medicilor care trebuie să dea avize de sănătate favorabile … ? Constat că de la o vreme , mai toate instituțiile romănești se bagă în seamă cu tot felul de idioțenii , numai ce sunt obligate să facă , nu fac … !

  3. Dar despre cei card nu stiu sa scrie care au permise de conducere…. pesti si colorati de ce nu vorbeste nimeni pe presa

  4. Nu vorbește nimeni despre aceste specii , pentru că aceștia și piețarii TFL-iști , sunt mîndria țării … ! Pe ei se bizuie Mălai Mare … !

  5. Vor creste spagile,ca de obicei!Cu analfabetii cum ramane,creste si la ei nivelul spagilor ?Ce mai inventati?

  6. Curios cum un Canada se poate obține carnet de șofer fără testare psiholohică și fără analize medicale iar examenul de șofer este în responsabilitatea ministerului transporturilor.

  7. ,,,,multi imbecili si idioti are romania ,,,,,oare a cui a fost ideea acestei nerozii ????!!!!

  8. O initiativa sa te puna pe drumuri si sa-ti creeze mai mult stress. Diabetul este pericol dar epilepsia sau sa conduci doar cu un ochi, e bine.
    Numai prostii nu me mai aliniem si la lucrurile bune din „lumea asta”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.