Care sunt noutățile fiscale ale anului

Anul fiscal 2020 elimină split TVA, supraimpozitarea contractelor cu timp parțial și supraaciza la carburanți. De asemenea, a venit cu un salariu minim pe economie mărit, cu alocații dublate pentru copii, dar și cu majorarea plafonului pentru obligația la plata CASS la persoane fizice.

Printr-o ordonanță de urgență publicată pe 23 decembrie, guvernul a abrogat split TVA. Odată cu publicarea actului normativ nu vor mai înscriși alți contribuabili în registrul celor care aplică plata defalcată, urmând ca acest mecanism să fie desființat de la 1 februarie. Sistemul plății defalcate a TVA a fost introdus în legislație prin intermediul Ordonanței Guvernului nr. 23/2017 și se aplică firmelor care înregistrează datorii la plata TVA și celor aflate în insolvență. În plus, mecanismul poate fi aplicat și opțional de firmele plătitoare de TVA. Practic, s-a stabilit ca Taxa pe Valoarea Adăugată să fie plătită în conturi separate („split TVA”), procedură care le impune companiilor costuri administrative suplimentare.

Alte modificări ce privește TVA derivă din reglementările comunitare, conform Contzilla. Statele membre au fost obligate să publice până la finele anului trecut actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma Directivei (UE) 2018/1910 a consiliului din 4 decembrie 2018 de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce privește armonizarea și simplificarea anumitor norme din sistemul taxei pe valoarea adaugată pentru impozitarea schimburilor comerciale dintre statele membre. Modificarile sunt legate de stocurile la dispoziția clientului, de operațiunile în lanț și de scutirea aplicabilă livrărilor de bunuri. Măsura privind stocurile se referă la situația în care, în momentul transportului bunurilor către alt stat membru, furnizorul cunoaște deja identitatea persoanei care achiziționează bunurile și căreia îi vor fi furnizate aceste bunuri într-un stadiu ulterior, după ce acestea au sosit în statul membru de destinație. Operațiunile în lanț se referă la livrări succesive de bunuri care fac obiectul unui singur transport intracomunitar. În ceea ce privește scutirea aplicabilă livrărilor de bunuri, se propune că includerea în Sistemul de schimb de informațîi privind TVA (VIES) a numărului de identificare în scopuri de TVA al persoanei care achiziționează bunurile, atribuit de alt stat membru decât cel în care începe transportul bunurilor, să devină, pe lângă condiția de transport al bunurilor în afară statului membru de livrare, o condiție de fond pentru aplicarea scutirii, în loc să fie o cerință de formă.

În privința salarizării, de la 1 ianuarie, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată s-a stabilit în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.230 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 13,327 lei/oră. Pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de baza minim brut pe țară garantat în plată, fără a include sporuri și alte adaosuri, rămâne la suma de 2.350 lei lunar iar pentru construcții salariul minim rămâne 3.000 lei. Totodată, supraimpozitarea contractelor cu timp parțial a fost eliminată începând cu 01.01.2020, prin Legea 263/2019.

Cuantumul alocației de stat pentru copii s=a majorat anual cu 100% din rată medie anuală a inflației, începând cu dată de 1 ianuarie 2020.

Potrivit Contzilla, strict legat de creșterea salariului minim este contribuția pentru persoane cu handicap neîncadrate. Autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de angajați, au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați. Dacă nu angajează persoane cu handicap, plătesc lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de baza minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.

Lipsa forței de muncă din țară va aduce cetățeni străini în România. Astfel, pentru anul 2020 a fost stabilit un contingent de 30.000 de lucrători străini nou – admiși pe piață forței de muncă din România, care este similar celui din anul 2019, când contingentul inițial de 20.000 de lucrători a fost suplimentat cu 10.000.

La capitolul noutăți pentru 2020 trebuie menționată și obligația înscrierii în Registrul Beneficiarilor Reali administrat de ONRC.
Legea nr. 129/2019 privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului introduce o noțiune nouă – cea de beneficiar real și prevede obligația înscrierii în Registrul Beneficiarilor Reali administrat de ONRC. Orice persoană fizică ce deține sau controlează în cele din urmă clientul și/sau persoană fizică în numele căruia/căreia se realizează o tranzacție, o operațiune sau o activitate. În termen de 12 luni de la intrarea în vigoare Legii nr. 129/2019 (Legea a intrat în vigoare în dată de 21 iulie 2019), societățile înmatriculate până la această dată, cu excepția companiilor și societăților naționale, precum și a societăților deținute integral sau majoritar de stat, depun, prin grijă reprezentantului legal, spre înregistrare în Registrul Beneficiarilor Reali, ținut de Oficiul Național al Registrului Comerțului, declarația susmenționată. Nerespectarea de către administratorul care reprezintă societatea a obligației de mai sus constituie contravenție și se sancționează tot cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

O altă modificare se referă la eliminarea acordului vecinilor pentru firme fără activitate și alte măsuri pentru a simplifică înființarea firmelor. Un nou proiect de lege pentru modificarea legii societăților comerciale a fost votat și va deveni lege. Este vorba despre un proiect de debirocratizare a procesului de înființare de firme noi. Prin acest proiect s-au eliminat două din hârtiile inutile din procesul înregistrării sediului social, s-a eliminat acordul vecinilor pentru a avea sediu social într-un apartament în care nu se desfășoară activitate comercială, s-a eliminat acea restricție de a avea o singură firma în care să poți fi acționar unic, s-a eliminat limitarea de a avea o singură firma per cameră.

Creșterea salariului minim brut pe economie în 2020 la 2.230 lei (HG 935/2019) conduce la majorarea plafonului în funcție de care persoanelor fizice ce obțîn venituri non-salariale le poate reveni obligația de a plăti contribuții de asigurări sociale și asigurări sociale de sănătate întrucât aceste plafoane se determina în funcție de nivelul salariului de baza minim brut pe țară în vigoare la termenul de depunere a declarației unice pentru veniturile estimate, conform Contzilla.

Totodată, modificarea salariului minim brut pe economie din 2020 la valoarea de 2.230 lei (HG 935/2019) va avea drept consecință modificarea bazei anuale de calcul al contribuției de asigurări sociale în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente/drepturi de proprietate intelectuală întrucât venitul ales de contribuabil nu poate fi mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice privind veniturile estimate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4598 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Parerea mea este ca daca sistemul economic nu este facut transparent si cu bun simt, atunci nu s-a facut nimic pentru cetateni si pentru tara lor. Este adevarat, am constatat ca oamenii, desi au si vorbesc despre deziluzia lor financiara (salarul mic care ajunge cu greu de pe o zi pe alta), suporta prea bine aceasta deceptie. Un citat celebru al actritei BB, care a inconjurat lumea este: Nu ma intereseaza trecutul, nici viitorul, ci numai clipa prezenta.”” Nu sunt deloc de acord cu aceste vorbe. Sa gandesti numai la prezent, sa uiti trecutul si viitorul, este un mod egoist pe de o parte, mult prea simplu si fara noima pe de alta. In ambele cazuri, este o greseala. Din nefericire, multi nu-si dau seama de asta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.