Cât de istorică este decizia UE pentru Kiev și Chișinău

”Moment istoric”, ”moment unic s istoric”, ”mesaj foarte clar” – așa au caracterizat liderii UE și președintele Ucrainei decizia Consiliului European de a oferi Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate la aderare. Ambele state, împreună cu Georgia, și-au depus candidatura pentru aderare la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina. Joi, la Bruxelles, Georgia nu a obținut statutul de țară candidat.

 

”Este un moment istoric. Ziua de azi marchează un pas crucial pe drumul vostru spre UE” a spus președintele Consiliului European, Charles Michel. ”Mesajul care este trimis astăzi este foarte clar și am spus asta împreună cu președintele Zelenski, un mesaj puternic, în acord cu ceea ce UE a făcut încă din Ziua 1. Asta înseamnă să reacționăm repede, istoric și uniți, prin sancțiuni și sprijin macroeconomic, militar și financiar pentru Ucraina, iar acum să reacționăm printr-un gest politic”, a spus președintele Franței, Emmanuel Macron.

 

Dincolo de euforia momentului, agențiile de presă și analiștii atrag atenția că noua extindere spre Est a UE este plină de riscuri, în primul rând, pentru că noile state candidate au conflicte teritoriale și au trupe ruse pe teritoriul lor. ”Negocierile ar putea fi dure și dificile, dar nu voi specula că vor ține ani sau decenii”, a spus unul dintre consilierii președintelui Ucrainei. ”Multe vor depinde de Ucraina, de victoria Ucrainei în acest război”, a spus el, adăugând că ritmul reformelor va fi de importanță critică.

 

Despre ce reforme este vorba? Transparency International plasează Ucraina pe locul 122 din 180 în topul celor mai corupte state din lume. Pentru moment, administrația Statelor Unite nu este îngrijorată de corupția din Ucraina atunci când trimite ajutoare de zeci de miliarde de dolari. Va fi îngrijorată UE?

 

Poate cea mai importantă este reforma agrară din Ucraina. Vestul agrar al Ucrainei va rămâne sub autoritatea Kievului, indiferent de soarta războiului de acum, iar cerealele ucrainene își găsesc drum spre piața mondială chiar și în condiții de război. Este limpede că agricultura ucraineană va fi cea mai importantă afacere și sectorul economic cel mai ușor de reconstruit după război. Iar ultimele bătălii politice înainte de invazia rusă erau legate de cernoziomul ucrainean.

 

Până în 2024 este in vigoare un moratoriu pentru vânzarea terenurilor agricole unor entități străine. Ulterior, vânzarea terenurilor se va liberaliza. Însă, arată un studiu realizat de Oakland Institute, la cum merge reforma agrara în Ucraina, micii fermieri nu vor putea avea deloc de câștigat de pe urma răgazului dat până în 2024. Reforma a fost adoptată în Rada Supremă sub presiunea FMI, iar partidul președintelui Zelenski nu a votat în bloc, a fost scindat și a fost nevoie de ajutorul altor formațiuni. Și președintele Zelenski s-a sucit în ce privește această reformă, câtă vreme în campania sa electorala sui generis – serialul Servitorul Poporului – s-a opus vânzării terenurilor agricole unor străini. Marile companii străine s-au înstăpânit deja pe o mulțime de terenuri din Ucraina încă din perioada fostelor regimuri. Cel mai mare proprietar de terenuri agricole este o companie ucraineană înregistrată însă în Luxemburg. Printre marii proprietari se numără compania americană NHC Capital, conglomeratul Saudi Agricultural Investment Company și compania franceză AgroGeneration. În plus, de la moratoriul vânzării terenurilor către străini sunt exceptate cazurile în care terenurile sunt folosite pentru plata unor credite. Încetarea moratoriului va presupune un referendum, or, în 2021, 61% dintre ucraineni se opuneau creării unei piețe a terenurilor agricole.

 

Există însă soluții pentru liberalizare, iar aderarea la UE poate oferi multe căi în acest sens. Austria nu acceptă decât aderarea în etape a Ucrainei la UE, începând cu intrarea pe piața unică europeană și, după aceea, la un interval neprecizat, continuând cu obținerea tuturor drepturilor politice ale unui stat membru. La o primă vedere, pare limpede de ce se propune înainte de toate integrarea economică, care va fi nu numai în interesul ucrainenilor, cât al statelor vestice din UE.

 

O altă cale către liberalizarea mai mult sau mai puțin forțată a Ucrainei este cea a României, iar aici Mark Gitenstein știe bine ce spune. ”Privatizarea întreprinderilor de stat dinUcraina ar trebui să trimită un mesaj puternic elitelor corupte și investitorilor străini”, scria Gitenstein într-un articol publicat în 2017 de Atlantic Council. ”E vremea ca Ucraina să ia exemplul României. Istoria recentă a României arată cât de mult contează reformarea companiilor de stat pentru repararea multor aspecte ale unei economii stricate”. Gitenstein făcea atunci apel la crearea unui fond ucrainean similar cu Fondul Proprietatea, cu condiția ca acesta să fie gestionat de manageri străini, așa cum s-a întâmplat cu Franklin Templeton în România. ”Fondul ucrainean ar trebui condus de un manager financiar cu reputație, selectat în urma unui proces transparent”, scria Gitenstein. La momentul în care Gitenstein scria cele de mai sus, Franklin Templeton deținea deja cea mai mare parte a datoriilor suverane ale Ucrainei și avea, practic, control asupra politicii economice a țării.

 

Gitenstein era nemulțumit de modul în care Ucraina luptă împotriva corupției, deli în acesată țară funcționeaza nu numai un parchet anticorupție, ci și un tribunal anticorupție, și o poliție anticorupție. Scandalul Ukrainegate, care a dus la lansarea impeachmentului președintelui Donald Trump, a lăsat să se întrevadă și modul în care funcționau aceste instituții – sunt sub supravegherea și coordonarea ambasadei SUA la Kiev și a FBI, cu ajurul unor ONG-uri de neatins, finanțate, prinre alții, de ubicuul miliardar George Soros.

 

Mai sus am avut de-a face cu unul dintre aspectele economice critice ale aderării Ucrainei la UE. Foarte importante sunt și aspectele politice.

 

Marea piedică în calea aderării Ucrainei la UE nu este Ucraina, ci însăși UE, arată site-ul Eurointelligence. Ucraina este o țară mare (în actuala configurație), o țară mai populată decât Polonia, aproape de populația Spaniei, iar la Bruxelles lucrurile se judecă de multe ori algoritmic. Sistemul de vot în Parlamentul European și în Consiliul European va trebui să se schimbe, dacă Ucraina aderă la UE. Votul este un joc de sumă nulă, ține de capacitatea țărilor de a crea coaliții majoritare sau de blocaj.

 

Public, președintele Macron nu poate decât să salute ”momentul istoric” al intrării Ucrainei pe drumul spre aderarea la UE. În realitate, Parisul și Berlinul sunt cu ochii pe calculator și algoritm – de câte țări estice este nevoie acum pentru a bloca un proiect franco-german pentru UE și de câte țări va fi nevoie după aderarea Ucrainei, a Republicii Moldova? Adăugând Ucraina și Republica Moldova, sunt acum șapte state care au statutul de candidat la aderare, printre care Macedonia de Nord, Albania, Serbia, Muntenegru. Cum vor vota aceste state în Consiliul European și în Parlamentul European? Public, îngrijorarea Franței și a Germaniiei va fi că aceste țări, alături de România, Polonia, Ungaria și alți elevi care au fost sunt sunt în continuare mai puțin ascultători sunt supuse riscului corupției. În realitate, marea îngrijorare a Germaniei și Franței va fi că extinderea UE va echivala cu extinderea influenței Statelor Unite în cadrul UE (de care Parisul și Berlinul tocmai ce au scăpat, prin retragerea Marii Britanii).

 

În aceste condiții, varianta integrării graduale și ”diferențiate” a UE propusă de Austria poate fi pusă în aplicare. Va duce la o Uniune Europeana cu ”geometrie variabilă”, unde accentul se va pune nu pe derogări (cum a fost cazul Marii Britanii), ci pe obligațiile candidaților și potențialilor noi membri.

 

”Statutul de candidat la aderare valorează foarte puțin. Turcia are acest statut din 1999. Macedonia de Nord este candidată începând din 2005, iar Muntenegru din 2008. Decizia luată de Consiliul European în privința Ucrainei și Republicii Moldova este o găselniță clasică pentru UE, plină de simbolism, cu scopul de a le permite liderilor europeni să se îmbete cu iluzii despre rolul lor istoric. Nu va lăsați păcăliți. Ucraina nu va intra în UE pentru mult timp de acum încolo, poate niciodată”, scrie Eurointelligence.

 

Toate articolele presei europene vorbesc acum doar despre ”pasul istoric” al Ucrainei și mai deloc despre Republica Moldova. Câtă vreme, realist analizând, șansele de aderare ale Ucrainei sunt reduse, iar această țară face tandem cu Republica Moldova, atunci decizia de joi nu este altceva decât un upgrade al Parteneiatului Estic lansat în 2008 (eșuat acum), la inițiativa Suediei și a ”partenerului strategic” Polonia, în care Ucraina cea mare, populată, cu o mulțime de mize, a fost piatra de moară agățată de piciorul Republicii Moldova pe care România încerca să-l împingă în UE. Iar, dacă se va concretiza scenariul puțin probabil al aderării celor două state, rămâne de văzut unde se va afla România în noua UE cu geometrie variabila: va avea statutul Poloniei sau al Cehiei sau va fi pe același cerc concentric cu Kievul, Chișinăul, Skopje și Tirana?

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

24 de Comentarii

  1. As fi dorit sa le fi vazut expresia meclei acestor laudarosi! Nu cred ca gaseati seriozitate, decenta si urgentarea reala a acestei aciuni.

  2. Întotdeauna in momentele istorice se fac pași cruciali si-n cele neistorice se fac pași cu pași. Vom trai și vom vedea, care vom trai!

  3. UE trebuie schimbata in uniune de state independente si nu cum este acum Imperiu globalist franco-german.

  4. Doar n-am ajuns sa comentez impresiile presei care preseaza. Ukraina si Moldova nu vor intra in UE, vreodata, ca UE nu rezista pana atunci !

  5. Fond devonvestitii sytain, manger…american ca Gittenstein.Adica si batuti ( de rusi)si facuti (de toti) si cu banii luati( de cine se pricepe la asta devreo 2000 de ani , menționati istoric). Pr0%tia si domnia se platesc.

  6. Cat timp, Ucraina, interzice limba romana si invatamantul in limba romana in teritoriile romanesti aflate sub ocupatie ucraineana(in baza pactului Ribentrop-Molotov) si nici nu recunoaste minoritatea romana, Ucraina nu are ce cauta in UE…

  7. Flota Baltică a început exerciții cu debarcarea pușcașilor marini în regiunea Kaliningrad

    Marinii și forțele speciale ale Flotei Baltice au început exerciții la un teren de antrenament din regiunea Kaliningrad, în timpul cărora exersează aterizarea și înfrângerea comunicațiilor unui inamic simulat. Vineri, 24 iunie, transmite Interfax.

  8. Mai pe rumaneste ,,partenerii strategici,,le vor pamanturile agricole si ,,privatizarea,,industriei ,dand de exemplu Romania si cuvantul ,,lebarizare,,care este pur si simplu cumpararea resurselor unor tari intregi.Pas cu Pas.Cum era aia bre ? Rominia euriopeana,Rominia norr-maa-laaa,Rominia lucului binee fecut.Hi..hi..hi..dragii miei rumani.Ghi-ni-on.

  9. Un moment istoric de trista amintire……Clocit de Occident ca sa faca in ciuda Rusiei….sa o slabeasca ca sa ii fure resursele naturale…Occidentul trimite sute de tancuri, sute de avioane militare, sute de rachete cu care slugoii lor nazisti ucrainieni sa poata omori alti slavi ca si ei, numiti rusi. Occidentul si slugoii sai nazisti au mai incercat de doua ori sa extermine slavii. Pe cale militara. Nu au reusit. Azi o face pe calea coruperii cu Coca Cola si Parizer cu Soia, pe cale pasnica, le promite ca ii face stapani peste rusi. Dar Occidentul va avea grija sa – i fure si sa ii foloseasca ca forta de munca bruta si piata de desfacere, oameni de categoria a treia.

  10. UCRAINA SI REPUBLICA MOLDOVA IN UNIUNEA EUROPEANA !

  11. Daca Frantza shi Germania nu vor sa devina „republici bananiere” ale SUA shi Angliei ocupate de ienicerii Polonezi shi U-Krainieni nu doar nu trebue admishi noi membri in UE dar trebue exclusa din UE Polonia. Irlanda a fost deja amenintzata cu excluderea shi Irlanda s-a conformat: A permis avortul shi nu a fost exclusa. Acelashi procedeu trebue aplicat shi Poloniei: Avortul poate fi interzis doar in afarta UE caci altfel populatzia Poloniei va creshte intr-atat incat va deveni tzara dominanta in UE shi imensa armata Poloneza echipata de Americani shi Englezi va invinge fara probleme Germania shi va ocupa Berlinul numit de Polonezi Bialin.

  12. Procesul perfid de cucerire economica sub iluzoria umbrela UE se desfasoara ca si la celelalte state printre care ne numaram si noi.Lupta impotriva coruptiei in viziunea Gift inseamna de fapt distrugerea concurentei autohtone.In cazul Ucrainei s-au amestecat si poftele NATO.Proprietarii vestului nu vor sa fie deranjati in a-si face poftele si piata.Calculul expansionist este bine decorat cu aburii stravezii ai democratiei,anticoruptiei,libertatilor de tot soiul.Fiecare caramida adusa din vest pentru reconstructia Ucrainei va insemna o piatra de moara de gatul ucraineanului de rand.Vor veni vesticii cu gaz la butelie sa-i incalzeasca pe ucrainieni?

  13. Rusia TREBUIE SĂ ÎNȚELEAGĂ că Bucureștiul nu va lăsa vreodată din fălci Basarabia, să fie absorbită în Russkiy Mir, chiar dacă jumătate din populația Basarabiei este rusificată până la os și se uită spre Rusia. Lupii Daciei o vor trage din ghiara ursului rus. Sub o formă, sau alta, România VA RECUPERA poporul și pământurile noastre din Basarabia. Cu moștenirea sovietică în spate și așa cum este construită structura de putere politico-economică, legală și mediatică de la Chișinău, direct de către KGB, Reunificarea cu Patria_mamă, România, nu a avut șanse de a se înfăptui în ultimii 30 de ani. Perspectiva UE a Moldovei trebuie să conducă la raderea de pe fața pământului a instituțiilor corupte și oligarhice din Basarabia, a mancurtismului anti-românesc și lichidarea silențioasă, zilnică, a tentaculelor KGB-ului. Perspectiva de intrare în Uniunea Europeană este un pas în direcția corectă a Rep. Moldova și de îndepărtare de Mămica cea vitregă și rea, Rusia și de modelul de transnistrizare. România a făcut pe dracu’-n patru, a tras sforile la Bruxelles, și-a folosit toată influența și expertiza pentru a prinde Moldova în pachetul de candidatură împreună cu Ucraina. Încă ceva, frați rusofoni, în UE nu intri ca „națiune, popor și limbă moldovenească”, intri ca „o singură națiune, română, un singur popor, român, o singură limbă, română, și două state” că așa a fost istoria. Felicitări românului Klaus Johannis, lui Bogdan Aurescu & Ghiarei de Oțel a României (SIE, SRI, DIA-MAPN, SS-MAI, CYBERINT, STS, DIICOT)!

  14. Pentru Moldova chestia a cazut bine. Foarte multi de pe glob care nu au auzit de Moldova acum au avut ocazia sa apeleze la wikipedia si sa afle multe despre istoria acestei mari tari a lui Stefan cel Mare si de ce acum este rupta in doua.

  15. Mark Gitenstein știe bine ce spune,si mai ales ce face , mai gaseste o Macovei si un Basescu-petrov ,sa mai ia un fond proprietatea daca nu i l-a suflat Templeton!

  16. @R Moldova a picat bine
    Principatul Moldova „al lui Ștefan cel Mare” a fost dezmembrat de două ori, o dată de Imperiul Habsburgic care i-a anexat toată Bucovina 1774 iar apoi de Imperiul Rus care a anexat Basarabia în 1812 pe care a transformat-o în gubernie rusă. Ce a mai rămas din Moldova lui Ștefan cel Mare, s-a unit cu Țara Românească și astfel s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române și crearea ROMÂNIEI. Deci, succesoare legală a țării lui Ștefan cel Mare este România, constituită la 1859 din unirea Principatului Moldova cu Principatul Țării Românești (și acela ciuntit de imperii). Republica Moldova de azi este urmașa Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești, creată de Stalin prin rapt teritorial săvârșit față de statul suveran România, prin genocid anti-românesc și război mondial.
    Sigur că este frumos să visați, mancurților, la înhățarea Moldovei românești dintre Prut și Carpați, bogată față de Basarabia, unde ai 7 milioane de români moldoveni dispuși compact (98% din populația provinciei istorice Moldova din componența României de azi), economie mult mai dezvoltată față de cea din Rep. Moldova, orașe minunate, istorie românească divinizată și conservată, în comparație cu realitatea cruntă din Basarabia (70% români moldoveni amalgamați etnic, deznaționalizați, rusificați și mancurtizați în Rep. Moldova iar restul alogeni sadea; doar 13% (!!) români moldoveni în sudul Basarabiei ucrainiene și aprox 15% români moldoveni în Bucovina de Nord ucrainiană iar restul populației, alogeni colonizați. Moldova lui Ștefan cel Mare și a lui Mihai Viteazul este România, și ACEASTA SE VA REFACE, într-o zi, nu fosta gubernie rusificată, azi pauperizată și depopulată de elementul nativ românesc moldovenesc. Nu coada va da din câine, ci câinele va da din coadă.

  17. Singurul viitor posibil pentru R.Moldova este UNIREA cu Romania. Tot prin UNIRE trebue incluse in Romania shi Bucovina shi Bugeacul. Orice alte idei: aderarea R.Moldova la UE, etc. sunt bune doar daca grabesc UNIREA. Ce se va intampla dupa UNIRE cu Transnistria teritoriu pe care R.Moldova l-a pierdut deja este neimportant. Cei de acolo sunt liberi shi ei sa ishi decida propria soarta deci sa aleaga unde vor: In Romania Mare, in Rusia sau sa ramana cum sunt deja un stat independent.

  18. „Rusia TREBUIE SĂ ÎNȚELEAGĂ că Bucureștiul nu va lăsa vreodată din fălci Basarabia”

    Doar prostii vorbesti, mananci cu polonicul, vezi ce a facut Bucurestiul, recte Ion Antonescu, aliatul Germaniei, in 1944 ! Iar apoi, a facut acelasi lucru, in forma continuata, de vreo 80 de ani !!! Au facut-o legionarii, apoi comunistii, apoi capitalistii si azi usereistii.

  19. ei tre san toarca tatarimea de teleorman cu craciin sus, pen ca scursuri mai spurcate ca tataru de teleorman nu gasesti pa fara pamantului.

    ansa antradevar, khazarii da anglia, cei mai blestemati criminali mincinosi da pa planeta. Nu le astupi gura numa pan cateva bombe.

    bha tatare, de ce nu arati architectura zgarie nori din Moscova, ardetear focu. Un se compara groapa de chachat anglia cu Moscova etc. Au ramas deja fara arme, iar pa u_krainienii nazisit, cesi bat joc de limba rusa, vor fi trimis in Africa, de khazaru ala cu vopsea galbana pa cap.

    scapa pamantu de voi, ardevar focu

  20. Reunificarea Rep. Moldova cu România trebuie să se producă când și dacă vom avea în Basarabia ROMÂNI, cu mintea și cu inima. Momentan, acolo avem în majoritate etnici „moldoveni” și doar vreo 7% din populație se declară de etnie română. Este ca și cum ai vrea să unești Germania cu Kaliningrad, unde există istorie germană de sute de ani dar nu mai este niciun german acolo, i-au „rezolvat” rușii pe toți. Rușilor nu le-a trebuit pacea și respectul față de vecii români și țara lor „de la Nistru pân’ la Tisa”, România. Au venit cu jaf economic peste noi (Tezaurul furat, jaful total economic din anii ’40-’50 asupra României); jaf cultural cinic (documentele istorice românești parte a Tezaurului, arhive întregi care atestau cultura și civilizația noastră, niciodată returnate); jaf teritorial la scară vastă (Basarabia, Bucovina de Nord, Ținutul Herța); genocid anti-românesc (sute de mii de basarabeni și bucovineni asasinați prin masacre, sau deportări în Siberia în toiul iernii, fără mijloace de subzistență acolo); război mondial (asasinarea a circa 400.000 de soldați români în cei trei ani de război mondial 1941-1944 pentru a putea reocupa din nou Basarabia și Bucovina de Nord); amalgamarea populației din Basarabia și Bucovina de Nord prin colonizări masive; atac identitar prin crearea și promovarea prim mijloace totalitare sovietice a constructului de „popor moldovenesc și limbă moldovenească”; atac religios prin instalarea cu golănie a Bisericii Ortodoxe Ruse în eparhia altei biserici ortodoxe, cea românească din Basarabia, mult mai veche (fapt interzis de conciliile ecumenice care au definit ortodoxia); politică neo-sovietică anti-Unire post 1989; intervenția Rusiei prin Armata a 14-a în războiul de pe Nistru pentru a lega o piatră de moară de gâtul Rep. Moldova, numită Transnistria. Vecinătatea românilor cu poporul rus a reprezentat o CALAMITATE pentru noi.

  21. Locul 162 din 180 tari in ce priveste flagelul coruptiei! Speram ca peste 50 ani Ucraina sa ajunga pe locul 161!
    Iar UE sa dispara si fiecare tara sa isi recapete suveranitatea!

  22. …. Sub coordonarea ambasadei SUA la Bucuresti și a FBI, cu ajutorul unor ONG-uri de neatins, finanțate, de ocultul miliardar George Soros….asta este si in Romania !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.