Cât ne-au costat procesele pierdute la CEDO

Cuantumul total al despăgubirilor plătite de Ministerul Finanțelor Publice în urma hotărârilor pronunțate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (Curtea/CEDO) prin care s-a constatat încălcarea Convenției pentru apărarea dreputurilor omului și libertăților fundamentale, precum și în urma deciziilor prin care Curtea a luat act de înțelegerea amiabilă intervenită între părți, respectiv de declarația unilaterală a Guvernului român, pentru perioada 2016-9 septembrie 2019 a fost de 68.655.711,23 de lei. În anul 2016 s-au plătit 16,655 milioane de lei, în 2017 – 13 milioane de lei, în 2018 – 23,915 milioane de lei, și în 2019 – 15 milioane de lei, se arată într-un document semnat de ministrul Afacerilor Externe, Ramona Mănescu.

Conform raportului anual al Curții pentru anul 2016, în cazul României au fost pronunțate 86 de hotărâri. În 71 din acestea a fost constatată cel puțin o încălcare a Convenției, iar în 6 din acestea nu a fost constatată nicio încălcare a Convenției. În anul 2017, au fost pronunțate 69 de hotărâri. În 55 din acestea a fost constatată cel puțin o încălcare a Convenției, iar în 4 din acestea nu s-a constatat nimic. În 2018, au fost pronunțate 82 de hotărâri: 71 au constatat încălcări ale Conveției, și 8 nu. Până în prezent, în 2019 au fost pronunțate 48 de hotărâri: în 42 s-a constatat încălcare a Convenției și în 3 nu.

În ceea ce privește deciziile pronunțate de CEDO (radiere a plângerii ca nesusținută de reclamant, înțelegere amiabilă și de declarație universală), în 2019 au fost pronunțate în total 104 decizii, din care 29 inadmisibile, 26 radiate ca nesusținute de reclamanți, 28 de înțelegeri amiabile și 21 de declarații unilaterale, vizând în total un număr de 286 de cauze. În 2018, au fost pronunțate în total 251 de decizii, din care 70 inadmisibile, 63 radiate ca nesusținute de reclamanți, 75 de înțelegeri amiabile și 43 de declarații unilaterale, vizând în total un număr e de 1.204 cauze.

În prezent, pe rolul Curții se află un număr total de 9.438 de cauze comunicate României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Infractoarea Internationala Kövesi are acum posibilitatea sa achite aceste sume pana cand o sa implineasca 50 de ani de activitate in Colhozul Bolsevic european…

  2. Orice violator,criminal sau corupt are un dumnezeu la CEDO!Ce fac milogii aia se numeste nedreptate!

  3. Ptr a face ca aceste despagubiri acordate de CEDO sa fie si mai mari, sper ca viitoarea guvernare sa desfiinteze recursul compensatoriu ptr violatori, criminali si cei cu fapte facute prin violentza. Si acestia au dreptul la compensatii banesti, din moment ce au fost detinutzi in conditii improprii in inchisorile romanesti.
    Barem sa-i facem pe bietii criminali si violatori putred de bogati dupa liberare. Stiu ca am citit deja despre doua astfel de cazuri.

  4. Exista cate unii pe-aici care au gandirea intepenita prin Evul mediu dar au pretentia ca sunt „democrati”, „de dreapta”, „liberali”, „evoluati”, „europeni” si alte zarzavaturi din ghiveciul neuronal ce le ocupa tigva. Cineva trebuie sa le explice (cu spertanta desarta ca ei ar putea pricepe) ca CEDO (Curtea Europeana a Drepturilor Omului) vine tocmai de la Europa aia avansata la care tocmai am aderat si noi … de vreo 12 ani si cã a contesta sensul existentei acestui organism esential pentru drepturile fundamentale ale individului, ne transforma in giboni (oricate iphoane am avea in buzunar). Totusi , cred ca pana si un gibon poate pricepe ca sistemul judiciar (oricare sistem judiciar) nu poate fi perfect, motiv pt care mai da si erori. Gibonule care esti gibon, n-ai vrea, crede-ma, n-ai vrea sa fii , intamplator, victima unor astfel de erori si sa nu existe un organism care sa te ajute a dovedi eroarea. Oricat ai crede tu in creierul tau de gibon ca esti perfect si fara de pata, uite faci un accident mortal dintr-o imprudenta sau gresesti socotelile in actele firmei sau sare un tembel la tine sa te buzunareasca sau sa orice si-l pleznesti de cade cu teasta de-o bordura si ajungi in subsolul politiei si dup-aia mai departe, acolo unde va place voua sa-i vedeti pe unii chiar cand habar n-aveti cata vina au sau nu au. Si dai peste minunatii procurori bine-stiuti si incepi sa nu mai vezi zorile sperantei. Fie ca pentru voi sa nu existe CEDO, ca „incurca lumea evoluata” si-i apara pe hoti! Si-acum, concret, cine ar trebui sa pleateasca toate amenzi? Noi, contribuabilii? Eu zic cã sa plateasca procurorii sau judecatorii sau cei care au abuzat oameni si le-au incalcat dreptul la un proces echitabil si in general orice drept castigat. Voi nu?

  5. Echivalentul a vreo 15 milioane de euro in 3 ani, 5 milioane/an, e chiar ieftin. Atat timpc cat gunoiul care a incalcat drepturile nu e tras la raspundere in tzara, n-o sa se schimbe nimic.

  6. M-am prins cine e Gollum…… Generalul Dumbrava, numai el putea avea nerusinarea sa numeasca pe cei de la CEDO: milogii aia!

  7. Numai iohanniSS, birchall si acolitii lor isi dau cu parerea asupra necesitatii existentei SIIJ. In tara procurorilor, unde iohanniSS este seful lor, nu exista decat ei, care vor desfiintarea Sectiei prin presiuni politice.
    Dece tii domnule sef al procurorilor cele trei parchete si ministere importante precum cel al internelor la nivel de interimari obedienti? Ca sa-i poti manipula si santaja dupa cum iti dicteaza interesele de hot de case, traficant de copii orfani, cel care incalca zilnic Constitutia tarii si deciziile CCR. JOS iohanniSS!
    Prezenta reprezinta doar o simpla opinie.

  8. Noro’ c-acolo-s to’ d’ ai noștri, din popor, care-au grijă să nu treacă decât o parte infimă din plângeri ș-alea fără nicio valoare!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.