Câți bani au strâns românii la pensiile private

Activele fondurilor de pensii private Pilon II au urcat cu aproape 28%, comparativ cu luna mai din 2020.

Cele şapte fonduri de pensii pri­vate Pilon II, alimentate cu con­tribuţiile din salariul brut ale câteva milioane de români, aveau la 31 mai 2021 active totale de 82,6 miliarde de lei (16,8 mld. euro), un nou record istoric, în creştere cu 7,5 mld. lei (1,6 mld. euro) faţă de decembrie 2020. Circa 7,7 milioane de salariaţi români sunt participanţi ai fondurilor Pilon II, scrie Ziarul Financiar.

Pe de altă parte, pe parcursul lunii mai din 2021, activele fondurilor de pensii Pilon II au urcat cu 1,2 mld. lei, potrivit calculelor realizate de ZF din cele mai recente date ale Auto­rităţii de Supraveghere Financiară.

Pe fondul contribuţiilor de 3,75% din salariul brut lunar, echi­valentul a circa 750 mil. lei în medie în fiecare lună, şi ca urmare a apre­cierii cotaţiilor din portofoliu, în special acţiuni româneşti, fondurile de pensii private Pilon II şi-au ma­jorat activele cu circa 18 mld. lei faţă de mai 2020, echivalentul a 27,8%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

10 Comentarii

  1. Pensia privata OBLIGATORIE este o hotie !
    este hotie prin faptul ca esti inselat sa  dai bani benevol privatului si cu atat mai mult este o  megahotie atunci cand statul obliga contribuabilii la pensie sa de-a o parte din bani la privat : asa numitul pilon 2 de pensie privata obligatorie !
    Pai daca eu nu vreau de ce ma obligi?
    Si odata ce traim in economie de piata(viata) concurenta si alte abureli occidentale, de ce un privat face afaceri cu statul, de ce il are partener pe stat in afacerea lui din care scoate profit si se foloseste de logistica statului! statul ii ofera niste bani moca iar el face profit fara sa miste un pai ! De ce nu se osteneste privatul sa conviga pe cetatean sa-i de-a banii, benevol, sa-i demonstreze ca uite ce bine e ca tu sa-mi dai banii tai sa-i pastrez eu si la batranete ii primesti inapoi…da eu vreau un comision din treaba asta! Adica o inselatorie de fapt! si de ce apeleaza la stat sa oblige pe omul care munceste o viata, sa de-a  banii moca privatului ? Raspunsul e simplu: statul e acaparat ca lupii la oi de aceiasi alogeni care detin si instrumentele financiare de control si manipulare !
     Iar la final cel pagubit este poporul asuprit, omul de rand, care atunci cand iese la pensie daca o mai apuca, dupa 65 de ani munciti ca sclavul cate 12 ore pe zi tot la corporatiile si multinationalele occidentale, este pagubit de pensia de stat pentru ca o sa fie mai mica, iar banii furati de privat la zisul pilon 2, ii primeste cu taraita cativa lei, pe o perioada limitata, dupa ce privatul lacom a avut grija sa-si  traga comisionul gras ! 

  2. 7,7 milioane de angajati?Pai,pana mai deunazi erau vreo 4,5 si peste 5 milioane de pensionari,asadar unde e adevarul?Ca la tembelizor in mod sigur ,nu!

  3. o sa le goleasca guwernerul cand va ramane fara bani. curand. prapad la tomana, daca le reuseste planul de donare a Romaniei eliberate de romani. hai succ_escuri!

  4. Pilonul 2 ,pensie privată, dar obligatorie, un alt tribut plătit de truditori mari finanțe.

  5. Pe fondul contribuţiilor de 3,75% din salariul brut lunar, echi¬valentul a circa 750 mil. lei în medie în fiecare lună, şi ca urmare a apre¬cierii cotaţiilor din portofoliu, în special acţiuni româneşti, fondurile de pensii private Pilon II şi-au ma¬jorat activele cu circa 18 mld. lei faţă de mai 2020, echivalentul a 27,8%
    Daca sunt adevarate datele, inseamna ca 750 mil.lei impartite la o pensie medie de 1500 lei fac exact un numar de 500.000 pensionari , rezulta ca statul trebuie sa puna de undeva aceasta suma in sacul de unde se platesc pensionarii de acum. Si asta se repeta in fiecare luna !!

  6. Sa presupunem ca asa este. Nu v-ati gandit ca in spatele acestor cifre se ascunde in viitor un transfer in afaceri uriase cu mare risc, fara acceptul contribuabilului? Stiu ce scriu, este tendinta viitorilor ani deja plantati ca proiect de prin 2017-2018, dar pare ca va fi ‘obligatie guvernamentala’ cica, impusa. Nu e nicio obligatie atata timp cat nu exista la baza acceptul a peste 50+1% din contribuabili! Se cam numeste hotie, actiune identica cu multe altele!

  7. Articolul se numește „Câți bani au strâns românii la pensiile private” dar de fapt e puțin invers. Deocamdată pensiile private au strâns bani de la români.

  8. pensiile reprezinta o problema creata artificial de alogenii paraziti care ne stapanesc, prin subminarea sistemului cu buna stiinta, asa cum fac si cu sanatatea si cu tot ce tine de tara, de popor, de existenta noastra ca oameni…pentru a privatiza totul….pentru a trece de fapt toata averea statului a noastra ca popor, controlul…in mana privatilor, adica a multinationalelor corporatiilor bancilor occidentului „civilizat”, imperialist, iudeomason, antihristic, antinational….

  9. Povestea pensiilor, in Romania, este o poveste urita, murdarita constant de alesii poporului, indifernet de partid si culoare politica, si plina de hotariri ce arata dispretul celor din frunta tarii fata de populatia tarii.
    Altfel spus este sona in care se petrec cele mai multe tepe si inselaciuni, la nivel de stat, impotriva cetatenilor si a populatiei ce alimentaza constat bugetele statului.

    Cind Boc zice ca „ies pe cale naturala din sistem” il lua gura dinainte cu vorbe ce se vehiculau constant prin rindurile lor, atunci controlate in exclusivitate de Boierul Basescu. Dar si inainte de Basescu, fostul premier Naststase umbla la banii pensionarilor mdficiind, cu gasca lui, unulateral punctul de pensie.

    Despre ce e vorba, oamnii ce muncesc cotizeaza la un fond de pensii sau o asigurare de pensii (cum vreti s-o numiti), in urma banilor platiti la casa de pensii sau la banci, vo benficia de un venit dupa ce vor atinge virsta de pensionare. Multi dintre noi nu mai putem lucra ca atunci cind aveam 20 de ani si eram in plina putere.
    Si un lucru bine stiut, si intentionat tinut departe de infirmarea populatie, este ca cu cit munca depusa e mai grea, statisti vorbind, perioada de viata e mai scurta. Munca mai usoara, vata mai lunga, statistic vorbind.
    Iar datorita bolilor, sau pur si simplu ca mosorul e mai scurt ca la altii, unii dintre noi vom muri cindva.

  10. Si acum cifre: marind virsta de pensionare, o parte nu mai apuca sa iasa la pensie si sa beneficieze de banii cotizati, iar banii astia se distribuie la restul, inca in viata. In 2019 peste 17% dintre cei ce participa la pensia romaneasca, au murit inainte de virsta de iesire la pensie. Sau altfel spus, la o virsta de pensionare stabilita la 67 de ani, circa 20% dintre cei din cimpia muncii de azi, nu mai apuca sa ia pensia.
    Asa ca cam 4 din 5 vor beneficia de banii celor ce au decedat inainte de pensionare. Si dintre acei 4 din 5, unii isi iau pensii speciale, motiv pentru care restu vor primi ceva mai putin decit ar zice calculele mai vechi. marind virsta de pensionare mai mult, sa mareste procentul celor ce nu apuca pensia, si se mareste fondul de bani din care vor beneficia ce care vor apuca virsta de pensionare. Calculul e simplu, pacalitii, respectiv cei furati, sunt in fapt cetatenii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.