Câți bani cerea Mihai Voicu pentru un loc pe liste la parlamentare

Deputatul PNL Mihai Voicu le-ar fi solicitat membrilor de partid care doreau să ocupe un loc pe liste la alegerile din 2012 să cotizeze către partid câte 16.400 de lei. Conform rechizitoriului DNA, sumă urma să fie multiplicată în funcţie de importanţa postului de care era interesat cel care dădea banii.

Procurorii DNA notează în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a deputatului Mihai Voicu pentru folosire a influenţei sau a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite că, în perioada ianuarie – martie 2012, având în vedere că era an electoral, cu alegeri locale şi parlamentare, Voicu ar fi convocat mai multe şedinţe ale Biroului Politic Teritorial, în cadrul cărora ar fi cerut să se propună soluţii privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile locale din vara anului 2012 şi, pentru că nu au existat propuneri, ar fi motivat că se impun discuţii pentru stabilirea unor criterii şi condiţii în vederea includerii pe listele de candidaţi pentru Consiliul Judeţean Dolj a membrilor de partid ce doreau să ocupe funcţia de consilier judeţean.

În acest context, arată anchetatorii, în condiţiile în care la acel moment, la nivelul organizaţiei, se cunoşteau deja numele persoanelor interesate să candideze pentru a ocupa un loc în Consiliul Judeţean, Mihai Voicu le-ar fi precizat membrilor Biroului Politic Teritorial că întocmirea listelor de candidaţi este o problemă delicată, exprimându-şi opinia că cei care doresc să candideze pentru un loc pe lista cu candidaţii pentru alegerile locale trebuie să sprijine financiar campania electorală prin plata unor contribuţii individuale, abordare care ar fi iscat discuţii contradictorii între membrii Biroului Politic Teritorial, unii dintre aceştia arătându-şi nemulţumirea.

„Cu toate acestea, Mihai Voicu, din poziţia de preşedinte al Organizaţiei (…) Dolj şi vicepreşedinte al (…) la nivel naţional, s-a folosit de autoritatea şi influenţa derivate din funcţiile deţinute pentru a impune ca şi criterii necesar a fi îndeplinite pentru a putea fi înscris pe lista de candidaţi plata unei contribuţii financiare necesară pentru susţinerea cheltuielilor de campanie”, se arată în rechizitoriu.

Procurorii anticorupţie precizează că propunerea sa a fost adoptată de Biroul Politic Teritorial, deşi mulţi dintre membri nu agreaseră decizia preşedintelui, ce venea să schimbe regulile de desfăşurare a campaniilor electorale anterioare, când pentru desemnarea candidaţilor singurul criteriu avut în vedere era doar cel al votului membrilor organizaţiei şi se raporta de regulă la calitatea activităţii desfăşurată în cadrul partidului, tocmai pentru că Mihai Voicu era perceput ca o persoană influentă la vârful partidului, ca a doua persoană ca importanţă în ierarhia formaţiunii.

Mai mult, Mihai Voicu le-ar fi spus membrilor organizaţiei şi faptul că pentru a ocupa funcţii de conducere în instituţiile descentralizate din judeţul Dolj trebuie să respecte aceleaşi condiţii.

„Tot în cadrul acestei şedinţe sau în şedinţele ce au urmat, Voicu Mihai Alexandru a pus în discuţie şi susţinerea politică a unor membri de partid pentru ocuparea unor funcţii de conducere în cadrul instituţiilor descentralizate din judeţul Dolj, precizând că şi pentru ocuparea acestor funcţii sunt valabile aceleaşi condiţii ca şi cele impuse pentru desemnarea pe listele de candidaţi pentru alegerile locale, respectiv activitatea desfăşurată în partid şi plata unei contribuţii financiare”, precizează anchetatorii.

Deputatul ar fi stabilit ca suma de referinţă de la care se va porni să fie cea de 16.400 de lei.

„În ceea ce priveşte contribuţia financiară, a precizat că aceasta va porni de la o valoare de referinţă, pe care a intitulat-o ‘X’ şi care consta în suma de 16.400 lei, corespunzătoare ocupării unui loc pe listele de vot prin care urma să fie desemnaţi candidaţii (…) pentru Consiliul Judeţean, valoare care se multiplica în funcţie de importanţa postului de care era interesat cel care dădea banii şi de momentul la care acesta se hotăra să remită banii”, arată DNA.

În concret, el ar fi comunicat că, dacă cei interesaţi să ocupe o funcţie de conducere nu vor remite valoarea de referinţă „X” până la începerea campaniei electorale pentru alegerile locale, pentru a mai putea ocupa funcţia pe care şi-o doreau trebuiau să remită dublul sumei între alegerile locale şi parlamentare, respectiv triplul sumei după alegerile parlamentare, în timp ce persoanele care nu erau membri ai Biroului Politic Teritorial urmau, după acest moment, să remită de patru ori valoarea de referinţă „X”.

Pe 21 decembrie, procurorii DNA Craiova l-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe deputatul PNL Mihai Voicu, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei sau a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit DNA, alături de Mihai Voicu, procurorii i-au mai trimis în judecată pe Dan-Lucian-Ştefan Mogoş, la data faptei secretar general coordonator al PNL Dolj, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de folosire a influenţei sau a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, şi pe Constantin Enea, la data faptei vicepreşedinte al Biroului Permanent Teritorial al PNL Dolj şi reprezentant al SC Coliseum SA, pentru spălare de bani.

De asemenea, a fost trimisă în judecată SC Coliseum SA, pentru complicitate la infracţiunea de spălare de bani.

Potrivit anchetatorilor, în perioada ianuarie – aprilie 2012, Mihai Voicu, în calitate de preşedinte al unei organizaţii judeţene de partid şi vicepreşedinte al aceleiaşi formaţiuni politice la nivel naţional, beneficiind de ajutorul inculpatului Mogoş, şi-a folosit influenţa şi autoritatea determinate de funcţiile deţinute, pentru a impune membrilor Biroului Permanent Teritorial criterii nestatutare, în sensul că membrii de partid, pentru a putea candida de pe un loc eligibil, trebuiau să sprijine financiar campania electorală prin plata unor contribuţii individuale.

Concret, „donaţiile” respective condiţionau candidaturile pe un loc eligibil pe listele de vot la alegerile locale 2012 ori parlamentare din toamna aceluiaşi an sau susţinerea politică pentru ocuparea unei funcţii de conducere într-o instituţie publică.

„Procedând în această manieră, 20 de membri ai organizaţiei de partid au fost determinaţi să remită diverse sume de bani (între 5.000 şi 20.000 lei) în valoare totală de 290.450 lei. Din această sumă de bani, inculpatul Enea Constantin Cosmin a primit 156.680 lei pentru a fi folosiţi la achiziţionarea de materiale promoţionale ce urmau a fi folosite în campania electorală din vara anului 2012”, preciza DNA.

Potrivit sursei citate, din această sumă, în realitate au fost folosiţi în acest scop doar 24.873 lei, restul fiind însuşiţi de Constantin Enea prin intermediul SC Coliseum SA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse, precizează Agerpres.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

12 Comentarii

  1. Și așa PDL-ul s-a colorat în galben, liberalii sunt pușcăriați, iar la vremuri noi vor fi tot ei.

  2. Inseamna ca Mihai Voicu e numa’ bun de PSD, poate ii ia locul lui Dragnea.

    • Nu, Mihai Voicu este numai bun pentru PNL si poate sa-i ia locul lui Orban. Fiecare cu falitii lui !

  3. Mai curand de la Alinuta a lu’ Gorghiu.
    Bogdan Oltean a fost acuzat tot de primirea unor bani, de la Vantu ,pentru a-l numi pe Liviu Mihaiu in postul de guvernator al BDD.
    Amandoi au fost iubitii Alinei Gorghiu cea care, imediat dupa disparitia lui Antonescu, a devenit preferata lui Johannis.
    Adica , intrata in politica mare asa cum si Udrea a facut-o Alina Gorghiu a devenit lider al liberalilor pe stil nou (popular german).

  4. Nu este /mnealui și co-numărătorul voturilor lui Roberta din PR?(doar că dormea pe el), nu este nelipsitul comment al liberalelor fervente de la A3?Filozoful ulii.

  5. „Donatiile”au fost puse de parchet in paranteza ,or potrivit legii finantarii partid.pol.Art. 3.

    (1) Sursele de finanţare a activităţii unui partid politic sunt:
    a) cotizaţii ale membrilor
    de partid;
    b) donaţii, legate şi alte liberalităţi;
    c) venituri provenite din activităţi proprii, conform art. 16;
    d) subvenţii de la bugetul de stat;
    e) împrumuturi în bani de la persoane fizice şi juridice.
    Asadar,donatiile,legatele si alte liberalitati sunt sursa legala de finantare.
    Mai intai parchetul trbeuia sa demonstreze cum au fost „determinati”cei 20 membrii de partid sa doneze pt.ca donatia in sine nu este „conditionata”sau sub „conditie”nefiind cunoscuta aceasta „specie”.Donatia este cu sarcina sau fara sarcina ,atat.O donatie poate fi facuta si sub forma d edar manual cand se remite suma donatarului-respectiv partidului politic.Ce depaseste o anumiota limita trebuie trecuta in cont etc.
    Mai intai trebuiua anulate donatiile pt. lipsa de consimtamant lucru pt.care aveau calitate cei 20 de membrii care sa demonstreze in instanta ca Voicu Mihai i-a determinat prina cte si fapte materiale.
    Opinia sa de a se finanta campania prin donatii de la persoane fizice- persoane fizice fiind si membrii de partid, are corespondent in lege,iar asa zisele „promisiuni”de a fi trecuti pe liste nu este dovedita prin trecerea efectiva a acestora pe lista in baza criteriului exclusiv al donatiei.
    Nu se stie cati bani au intrat la partid cf.legii si cati la SC.Coliseum SA pentru „spalare de bani”.
    Cel putinr ezulta ca M Voicu nu a cerut bani pt.el ci avand calitatea respectiva- pt.finantarea partidului,nu se demonstreaza cati bani si-a insusit nici macar de la SC.Coliseum etc.O opinie exprimata in sedinta d epartid nu este infractiune, ci vinovatia,actele materiale ce aici nu se intrevad.

  6. Acest individ cand aparea la posturiele de televiziune facea pe incoruptibilul,cum face acum si LUDOVIC ORBAN si alti PNL-isti.Altii sunt corupti,ei sunt ALBA CA ZAPADA.

  7. …măi Voicule…așa e viața ; tu-i întinzi mâna și ea se suie în ..tren …( Baranga)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.