Câţi bani în plus la pensie vor avea Băsescu, Oprişan, Dragnea sau Iohannis

Funcţia de preşedinte de consiliu judeţean, mai profitabilă decât cea de parlamentar. De ce pierde Iohannis ceva bani, dacă va accepta indemnizaţia de limită de vârstă.

Indemnizaţia specială la unii aleşi locali mai mare decât la parlamentari

Pe 14 decembrie, toate partidele din Parlament (mai puţin PNL care a părăsit plenul refuzând o asociere cu o lege neagreată) au votat indemnizaţia pentru limită de vârstă care se va adăuga la pensia clasică la care vor avea dreptul senatorii şi deputaţii când vor ieşi la pensie. Astfel, un parlamentar cu un singur mandat ar urma să primească la pensie un plus de 1.550 lei, un parlamentar cu două mandate ar urma să primească în plus 3.100 de lei, iar parlamentarul cu 3 sau mai multe mandate va avea în plus la pensie 4.600 de lei.

Pe 21 decembrie, la fel, toate partidele (mai puţin PNL) au votat indemnizaţia care se va adăuga la pensiile unor categorii de aleşi locali, primari şi viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene. De cele mai mari îndemnizaţii vor beneficia:

  • primar general – 2.130 lei/1 mandat; 4.260 lei/2 mandate; 6390 lei/3 mandate

  • preşedinte CJ – 1.746 lei/1 mandat; 3.492 lei/2 mandate; 5.238 lei/3 mandate

  • viceprimar Buc – 1.685 lei/1 mandat; 3.370 lei/2 mandate; 5.055 lei/3 mandate

  • primar mun. mare – 1.646 lei/1 mandat; 3.293 lei/2 mandate; 4.940 lei/3 mandate

  • vicepreşedinte CJ – 1.569 lei/1 mandat; 3.138 lei/2 mandate; 4.707 lei/3 mandate

După cum se poate observa, pentru cele 5 funcţii, indemnizaţia de limită de vârstă este mai mare decât la parlamentari. Un primar de municipiu mare, dar cu o populaţie sub 150.000 de locuitori este „egalul” parlamentarilor, iar pentru toţi ceilalţi primari şi viceprimari sumele sunt mai mici decât la parlamentari, dar nu sunt de neglijat. Cea mai mică indemnizaţie o obţine viceprimarul comunei cu mai puţin de 3.000 de locuitori: 891 lei/1 mandat; 1.783 lei/2 mandate; 2.674 lei/3 mandate.

La ce se pot aştepta Oprişan, Dragnea, Băsescu şi alţii

Cunoscând funcţiile deţinute şi numărul de mandate şi puţină aritmetică putem vedea câţi bani în plus vor avea la pensie o serie de foşti şi actuali aleşi locali.

  • Ion Călinoiu (PSD) – 8.376 lei (5.238 lei/3 mandate preşedinte CJ Gorj + 3.138 lei/2 mandate vicepreşedinte CJ Gorj)

  • Marian Oprişan (PSD) – 6.504 lei (5.328 lei – 3 mandate de preşedinte de CJ + 1.176 – 3 ani de vicepreşedinte CJ Vrancea)

  • Liviu Dragnea (preş. PSD) – 5.328 lei (3 mandate de preşedinte CJ Teleorman)

  • Răducu Filipescu (PNL) – 5.328 lei (3 mandate de preşedinte CJ Călăraşi)

  • Neculai Onţanu (UNPR) – 4.940 lei (3 mandate primar mun. Peste 150.000 loc.)

  • Klaus Iohannis (ex primar) – 4.799 lei (3.923 lei – 2 mandate primar municipiu peste 150.000 loc.+ 1.506 lei – 1 mandat primar municipiu sub 150.000 de loc. – în mandatul 2008-2012, ultimul care i se ia în calcul, populaţia Sibiului a scăzut sub 150.000 de locuitori)

  • Tamaş Şandor (UDMR) – 3.492 lei (2 mandate de preşedinte CJ Covasna)

  • Traian Băsescu (MP) – 1.685 lei (1 mandat de primar general al Capitalei)

Două legi care se bat cap în cap

Sumele de bani pe care cei de mai sus (şi de fapt toţi aleşii locali) NU sunt chiar cele care vor fi în plus la pensie. Vor fi mai mari, pentru că legea prevede că „indemnizaţia pentru limită de vârstă se actualizează ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizaţia brută a unui primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte de consiliu judeţean”. Situaţia este identică şi în cazul indemnizaţiilor pentru limită de vârstă ale senatorilor şi deputaţilor. Deci un Marian Oprişan sau un Liviu Dragnea, care mai au 16, respectiv 13 ani până la pensie, se pot aştepta ca sumele să le mai crească.

Există însă o mare problemă. Cele două legi se bat cap în cap. Legea pentru aleşii locali spune explicit, că în cazul în care un primar, un preşedinte de consiliu judeţean etc au mai deţinut funcţii pentru care legea prevede indemnizație pentru limită de vârstă, ei trebuie să opteze, pentru una dintre respectivele indemnizaţii. Cu alte cuvinte, fostul primar Traian Băsescu, să zicem, sau actualul preşedinte de consiliul judeţean Tamaş Şandor trebuie să opteze, fie pentru indemnizaţia de ales local, fie pentru indemnizaţia de deputat. Numai că, în legea care prevede indemnizaţii pentru limită de vârstă pentru senatori şi deputaţi, nu prevede expres această inderdicţie. Ce se poate întâmpla în acest caz? Va solicita fostul deputat Traian Băsescu sau alţii care sunt în situaţia lui, indemnizaţie pentru fosta sa calitate de deputat, după care va solicita indemnizaţie pentru fosta calitate de primar? Vor accepta acest lucru cei care aprobă cererile pentru indemnizaţiile de limită de vârstă ale aleşilor locali?. Iată ce spune avocatul Gheorghe Piperea, specializat în drept civil. „Amândouă legile pe lângă că sunt proaste, se mai bat şi cap în cap în ceea ce priveşte prevederea la care v-aţi referit. Este în primul rând o problemă de interpretare a legii. Este posibil ca un deputat sau senator care anterior a fost primar sau şef de consiliu judeţean să ceară şi îndemnizaţia pentru fosta calitate de ales local. Respectivul se poate prevala de faptul că legea pentru parlamentari nu prevede respectiva interdicţie. Este dificil de spus cum vor interpreta acest lucru, cei care aprobă îndemnizaţia pentru aleşii locali. Cred că se va ajunge la procese”, ne-a declarat avocatul Gheorghe Piperea.

Cine sunt autorii legii pentru aleşii locali

  • Deputaţi PSD – Ion Bălan, Gheorghe Dănuţ Bogdan, Corneliu Buicu, Ion Călin, Sonia Drăghici, Natalia Intotero, Camelia Khraibani, Neviser Zaharcu, Vasile Suciu, Doina Pană, Lucreţia Roşca, Sorin Roman, Florin Tătaru, Laurenţiu Nistor, Ciprin Nica.

  • Deputaţi UNPR – Nuţu Fonta, Nicolae Diaconu

  • Deputaţi UDMR – Bónis István, Cseke Attila-Zoltan, Fejér László-Ődőn, Kerekes Károly, Kereskényi Gábor, Márton Árpád-Francisc, Máté András-Levente, Moldovan Iosif, Szabó Ödö

  • Deputaţi PNL – Mircea Man, Radu Zlati

  • Deputat ND – Mihai Deaconu

  • Deputat minorităţi – Miroslad Adrian Merka

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.