Câți bani primesc ungurii din România de la premierul maghiar

Premierul Ungariei, Viktor Orban, cultivă, la un secol de la semnarea Tratatului Trianon, memoria acestui „dictat”, o „tragedie naţională” pe care liderul de la Budapesta o contracarează prin promovarea relaţiilor cu maghiarii din ţările vecine, inclusiv din România, comentează cotidianul Le Monde.

„1920-2020: memoria vie a Tratatului Marelui Război. Pe 4 iunie 1920, Ungaria semna Tratatul de la Trianon cu ţările învingătoare în Primul Război Mondial. După o sută de ani, Viktor Orban cultivă amintirea acestui «dictat»”, notează editorialistul Jean-Baptiste Chastand într-un articol publicat pe 24 iulie 2020 în cotidianul Le Monde sub titlul „Tratatul de la Trianon, o obsesie ungară”.

„A fost odată un pământ între munţi, în spatele interminabilei câmpii a Dunării. Un pământ al «comorilor naturale» de care «Occidentul a privat Ungaria», «încălcând frontiere milenare» pentru a-i forţa pe maghiari să trăiască în spatele unor «frontiere imposibil de apărat», transformând naţiunea în «culoar al morţii». În acest fel s-a exprimat premierul ungar, Viktor Orban, pe 6 iunie, pentru comemorarea «tragediei naţionale» pe care o reprezintă Tratatul de la Trianon, semnat pe 4 iunie 1920 într-o anexă a Palatului Versailles şi care, o sută de ani mai târziu, încă reprezintă o plagă sângerândă pentru o bună parte a maghiarilor. Semnat între puterile victorioase din Primul Război Mondial şi reprezentanţii unei Ungarii învinse, aliată în conflict Reich-ului german, Trianon s-a tradus prin pierderea a două-treimi din teritoriul fostului regat al Ungariei, anterior parte integrantă a Imperiului Austro-Ungar. O treime a populaţiilor maghiarofone a fost lăsată în noile ţări vecine, cum ar fi Cehoslovacia şi România. Niciun ungur nu poate ignora ce este Trianon, acest «dictat» impus unei naţiuni mândre, dar izolată lingvistic de puterile victorioase, începând cu această Franţă unde Tratatul, la fel ca numeroase alte convenţii care au reconfigurat frontierele Europene după 1918, este în mare parte uitat”, observă editorialistul Le Monde.

Dacă nu ar fi fost pandemia, Viktor Orban plănuia să comemoreze acest eveniment prin inaugurarea unui monument controversat în centrul Budapestei, o rampă pe care sunt scrise numele localităţilor pierdute şi care conduce spre o „flacără eternă” care să simbolizeze Ungaria Mare. Inaugurarea monumentului a fost amânată pentru luna august. În schimb, premierul naţionalist ungar s-a deplasat în localitatea Satoraljaujhely, în apropierea frontierei cu Slovacia, unde a vorbit despre suferinţele Ungariei.

După 100 de ani, aproximativ două milioane de maghiari – în timp ce Ungaria are 9,7 milioane de locuitori – se împart încă între România, Slovacia, Serbia, Ucraina, Austria, Croaţia şi Slovenia. Aceste „minorităţi” joacă un rol preponderent în politica internă şi externă a premierului naţionalist Viktor Orban, care le acordă favoruri de când a revenit la putere la Budapesta în 2010. Le-a permis la peste un milion de etnici maghiari să obţină paşapoarte ungare. „Iar acest lucru îi este favorabil. La fiecare scrutin, votează masiv pentru partidul său, Fidesz”, subliniază editorialistul.

„Viktor Orban ne apără. Ne oferă ajutoare, 300 de lei (60 de euro) pentru fiecare copil, anual; nu este mult, dar acest lucru ne permite să ne plătim pâinea”, spune Veronica C., în vârstă de 61 de ani, de origine maghiară, intervievată de reporterul Le Monde în faţa casei sale din Valea Uzului. În schimb, unii ceangăi din România se consideră pur şi simplu români. Iar etnicii maghiari din Austria se simt complet asimilaţi.

Oficial, Budapesta nu vrea recuperarea teritoriilor pierdute. „Doar statele au frontiere, nu naţiunile. Unii au înţeles acest lucru, alţii nu. Aceştia din urmă ar face bine să se abţină”, a declarat Viktor Orban. Ameninţarea voalată este destinată în principal ţărilor noncooperante. România şi Ucraina, conduse de guverne liberale proeuropene, fac obiectul criticilor Budapestei. Este în curs un război diplomatic cu Kievul, în contextul în care reprezentanţii celor 150.000 de maghiari critică legea educaţiei din 2017, neaplicată în totalitate, care prevede intensificarea învăţământului în limba ucraineană. În aşteptarea teoreticei soluţionări a problemei, Ungaria utilizează vetoul pentru a bloca apropierea Ucrainei de NATO şi de Uniunea Europeană. În schimb, cu Serbia procedează exact invers. „Reintegrarea Donbasului şi Crimeei este de neimaginat fără rezolvarea problemei învăţământului lingvistic. Această lege este unul dintre motivele mişcărilor separatiste rusofone”, apreciază, potrivit ziarului Le Monde, Laszlo Brenzovics, preşedintele Asociaţiei Culturale a Maghiarilor din Transcarpatia şi mult timp deputat la Kiev. Teza corespunde cu apropierea lui Viktor Orban de Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.

Cu ocazia marcării Tratatului de la Trianon, pe 4 iunie, noul premier al Slovaciei, Igor Matovici, a rostit un discurs în faţa reprezentanţilor comunităţii maghiare adunaţi la Bratislava. „Regatul Ungariei era statul nostru comun, unde voi, maghiarii, eraţi majoritatea, iar noi, slovacii, eram în minoritate. Înţeleg perfect că mulţi oameni încă resimt tristeţe şi durere din cauza Trianonului. Dar eu cred că istoria Ungariei este şi istoria noastră. Să îndrăznim deci să spunem că istoria ungară este şi istoria noastră”, a subliniat premierul slovac.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

16 Comentarii

  1. Pe lângă bani copii ungurilor de pretutindeni beneficiază tabere unde se adună copii unguri din toată lumea unde se învață în ungurește istoria în varianta istoricilor maghiari și iredentiști, unde șe învață se cântă și se joacă cântecele și dansurile populare maghiare, literatură și tot ce dă identitatea și mândria de a fi ungur, ce înseamnă maghiarism, bucuria de vorbi șiba citi ungurește. Deasemenea primesc cărți de școală și mai primesc suport sufletesc și fapte că Țara mamă cu se numește Ungaria, (ei nu au noțiunea de Patrie=țara tatălui) îi ocrotește în orice situație ar fi. Primesc foarte mult și bun și unificator.

  2. Si, pana la urma, cati bani primesc ungurii din Romania de la premierul maghiar ? ( ori, mai stii ?, de la statul maghiar…)

  3. Deci Ungaria „cea mare” ar avea aproximativ 11,7 milioane de oameni?Nu pare prea mult asta daca nu cumva numara si romanii,sarbii sau slovacii din teritoriile unde erau colonisti

  4. HORBAN GORBAN GORBACIOV mai bine sa le faca TESTUL GENETIC la populatie si sa vada ca TOTI HUNGURII de la dunare spre austris sunt germani maghiarizati, de la Tissa spre Transilvania sunt ROMANI MAGHIARIZATI.., si intre Tisa si Dunare Slavi maghiarizati. Huni mai sunt doar 0,5 % tot dupa sondajele lor.

    • Este valabil si pentru romanii ardelenesti. Un astfel de test i-ar convinge si stiintific sa traga spre tata Ungaria.

  5. mai multi daca se inscriu la scoli in limba maghiara, poate acel 300 de lei este pe luna, n-am retinut decat ca sunt cateva sute/luna. Asa este si cu preotii primesc un salariu de la stat, iar cultele occidentale primesc si de la cultul de care apartin, numai ca romanul invidios fara respect in loc sa taca il umilesc si l-ar vrea cersetor nu un stalp al comunitatii asa cum era in perioada interbelica cand era considerat fruntasul satului.

  6. Foarte bine face guvernul maghiar… statele au granițe nu și națiunile…. așa ar trebui să facă și cretinii de la București !!!… genocidul din Ucraina al românilor, românii din Bulgaria,ca să nu zic de Moldova de peste Prut… românii din Valea Timocului,cei din Jula…nu te oprește numeni să-i ajuți…dar cu analfabeții din guvern te poți căca pe ei… astia ne omoară pe noi ăștia care trăim în România,dar să mai aibă grijă de alți… nenorocită rasa suntem…

  7. @urel Cu muuult maipu tini dcit primesc moldovenii dela horban ludovicu @ joinhannisul … dar dupacum vezi titlu nare nimicu cuarticulu …. tzara de seekktyyreni !!!

  8. Pai daca Viktor Orban va apără si va oferă ajutoare, de ce plecati in Ungaria, sa va fie mai bine? Cu tot cu PSD.

  9. Păi bre, ciumete,.. Intrebarea corectă ar fi de câți bani dă guvernul român, celor români care sunt diaspora adevărată, adică celor din Ukraina, sau Valea Timocului, sau chiar din Ungaria ?/ Ia zi câtă răspundere iși asumă guvernul român pentru românii diasporeni ?? Ai curajul de a da un răspuns pertinent ??

  10. ungurii au duso bine todeauna sug de la 2 si de la Victor si de la PSD

  11. Bugetul Romaniei este secatuit de banii pentru pensiile speciale+salariile exorbitante ale bugetarilor!
    De unde bani pentru copii?

  12. Se zice ca suma alocata de statul roman scolilor pentru minoritati sunt mai mari decat cele alocate scolilor pentru „majoritari”(zice-se ca „legea Funeriu ‘,in vigoare cel putin in aceasta privinta prevede asa ceva) :e adevarat ?

  13. @danu Se zice ca mananci Editat , asta= na-rfi rau asa dar tu aruncicuel in uameni sii umpli dekktu incare te scalzi ptouameni nu iebini … tendarat de prelu cratoriu syykteeereean !

  14. Deci,se confirma…in ce priveste etnia d-lui Funeriu,ne-am obisnuit cu „romani”precum Patrubany,Kozsokar,Enache etc.,etc.,etc

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.