Către un guvern de uniune naţională?

Suveranitatea o deţine cel care decide starea de excepţie – spune un constituţionalist.

Ne-am aflat într-o astfel de stare. Decisă, desigur, de puterea parlamentară. La iniţiativa preşedintelui. Starea de excepţie, acum, este alerta. Da, această stare nu este cea mai înaltă situaţie excepţională. De aceea, ea poate fi decisă de puterea executivă fără încuviinţarea Parlamentului. Dar dacă are prevederi care restrâng drepturi şi libertăţi, din nou, doar Parlamentul are dreptul suveran de a decide.

Ceea ce Ludovic Orban se preface a nu pricepe. Sau chiar nu e capabil să priceapă.

Dar starea de excepţie este şi o criză economică. O asemenea stare excepţională nu este constituţionalizată. Încă nu este reglementată în Constituţie. Cine decide în contextul unei asemenea stări?

În criza de lichidităţi financiare din 2008 au decis chiar autorii evaporărilor de lichiditate: băncile. Ele au cerut recapitalizarea lor, iar guvernele s-au executat. Pe seama contribuabililor.

Acum, criză de lichiditate nu există. Avem doar o criză a schimburilor economice. Suveranul deciziei este puterea guvernamentală, în măsura în care se sprijină pe o majoritate parlamentară. Iar puterea guvernamentală nu poate să spere că va anunța un program economic nou și cu asta basta. Are a avea nevoie de votul Parlamentului spre a-l face legalmente valid.

Regimul Iohannis-Orban-Câţu a amânat acest moment parlamentar dat fiind că nu avea o majoritate clară de voturi. Nu o are nici în prezent.

Şi ce se întâmplă? Opoziţia anunţă o moţiune de cenzură care ar trece şi ar incapacita Guvernul să-şi valideze noul program economic prin asumare. Rezultatul? Am avea un guvern interimar şi niciun program de relansare economică. PSD zice că va avea şi el un astfel de program şi va forţa voinţa preşedintelui să-i dea guvernarea în baza noii majorităţi ce se va fi format la moţiunea de cenzură.

Ce riscăm? Să mergem cu guvernul interimar până la parlamentarele din decembrie şi să avem relansare economică abia în 2021. Anul 2020 s-ar putea încheia cu un deficit bugetar în forma unui record istoric. Iar din 2022, suntem obligaţi să revenim la limita de 3 la sută. 2021 poate fi anul altui record istoric. Un record al curbelor de sacrificiu.

Aşa arată un moment politic care cu adevărat impune o guvernare de uniune naţională. Prevăd că Iohannis va refuza această soluţie şi că vom trece, în 2021, printr-o austeritate mult mai drastică decât a fost aceea din 2010-2011. Care austeritate, atunci, a deschis calea USL, o speranţă politică făcută praf şi pulbere de „oculta” băsistă.

Binele din răul ce va urma? Nu-l văd.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

1 Comentariu

  1. „Bascalia salveaza Romania!”:))Guvern de Uniune National:)))
    Era un cantec pe vremuri despre doi tractorisi ,un El si o Ea ,fruntasi in productie:”Ea ,micuta,el inaltul/cand le-au dat drapelul,parca/ei erau la fel”(vezi foto)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.