Cazul Lucrețiu Pătrășcanu, incident în actualitate

Ultimul interviu al mistrului Justiției, Tudorel Toader, nu mai aparține unei persoane solidare cauzei guvernării, ci mai mult uneia aflată pieziș unui orizont previzibil. Fostul judecător al CCR se vede aruncat în mijlocul unei confruntări a cărei miză îi excede drepturi și competențe, dincolo de aspectele politice inerente. Cei care l-ar fi vrut garantul moral și profesional al Ordonanței de amnistie par a nu vedea în omul care a traversat toate etapele profesionale, un personaj de un alt calibru, nu un impostor. Precizările actualului ministru Tudorel Toader, care indiscutabil este omul zilei, privind raportarea la situația sa dezvăluie nu numai presiunile cumva inerente, însă, în principal, poziția sa implicită.
Tudorel Toader se află în cea mai discutabilă și riscantă poziție publică, ducând pe umeri proiecte de reformă, care nu-i aparțin în totalitate, caracterizate drept boicot asupra statului de drept și actului de justiție. Situația lui Lucrețiu Pătrășcanu, titular la Ministerul Justiției, care s-a văzut intrat în mașinăria pe care el însuși o pusese la punct, într-un cadru fără efectele de atunci, se poate repeta. Tudorel Toader a fost angajat în ultimul an într-un demers complicat, care a dus la supraviețuirea coaliției PSD -ALDE și la stabilitatea guvernamentală, însă la unele lucruri colaterale care nu ar trebui să-l privească. Motivele care l-au adus în guvern rămân deocamdată greu de stabilit. Mecanismul justiției din România, ajuns principala componentă a statului paralel, a găsit în Tudorel Toader un oponent evident. Criticile vehemente care i s-au adus sunt umbrite peremptoriu de denunțarea protocoalelor prin care statul român a fost anihilat și transferat în proprietatea unor grupuri criminale de interese.
Că ministrul Justiției nu este dispus și are cum să meargă mai departe pe o anume linie, o spune el însuși explicit. Că nu el a venit spre ușa partidului aflat la guvernare, e un adevăr afirmat deschis.Acesta e un remember cu trimitere deloc de neglijat, inclusiv la noțiunea de drept. Afirmațiile ministrului Justiției aparțin unei persoane aflată deja într-un vădit conflict de fond asupra căruia nici nu se poate exprima mai mult. Ministerul Justiției are deja multe schelete în dulapurile sale, inclusiv procesul nesoluționat al comunismului, esențial, asupra căruia vor trebui făcute câteva constatări simple însă etern amânate.
Prezența lui Tudorel Toader la Ministerul Justiției se apropie de o evaluare nefastă în ce îl privește, care nu-i exclus să fi fost deja încheiată. Înțelegând limitele constitutive ale legii, și ” presiunile atmosferice”, miza ministrului este una a unei demnități care va trebui recuperată dintr-o istorie mai tulbure decât toate aluviunile care au adus România în situația de acum. Ministrul Justiției din România pare a fi expus unui șantaj pe deja l-a denunțat, poate tardiv.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Ioan Vieru 1336 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Bati campii cu mare voiosie , mai , nea Vierule ! Ti-o place , nu ti-o place , dar T.T. este stapan si mult prea responsabil de ceea ce spune si face , a demonstrat-o din plin . Cunoaste si respecta legile ad litteram si nu vad cum poate fi intr-o ‘discutabila si riscanta pozitie publica ‘, cum afirmi . Personal , il admir si-l respect deopotriva , pt barbatie , stiinta de carte , respectul legii si ce face ca ministru . Probabil ca or mai fi mai multi ca d-nia sa dar , deocamdata T.T. este omul (bun , al ) anului 2018 . La amulti ani cu sanatate si putere !

    • Noul an nu pare sa fii adus o modificare in viziunea autorului cum se impunea citindu-ne comentariile!
      Persista in erori datorita modului de selectare a datelor temelor abordate!Ca si necunoasterii/ neintelegerii istoriei comunismului romanesc ale carei consecinte le suportam azi.
      Numit de 3 ori, Toader a cunoscut Programul PSD, acceptand s-a angajat sa-l aplice, deasemenea a stiut istoria Ordonantei 13, constitutionala. A actionat egal cu sine, intr-o lentoare scrupuloasa, vina sa „politica” fiind declararea”inoportunitatii” procedurii de revocare a Infractoarei Kövesi!
      Si in cazul Infractorului Lazarica aplica aceeasi tactica, nereactionand nici la blocajele anticonstitutionale ale Tartorului din Deal, aparatorul nerusinat al STATULUI SECURIST PARALEL(autorul vede „grupuri de interese” pt a nu nominaliza SECU!). Un ministru sovaielnic, captiv oportunitatilor politice ce NU SUNT OPORTUNITATILE PSD!
      Daca ar fi cunoscut si interpretat corect istoria comunismului romanesc, constata ca Patrascanu,agent multiplu sovietic, roman si englez nu si-a pecetluit soarta din postura de ministru de justitie comunista!
      Patrascanu nu a fost un Robespierre in ce priveste caderea ca victima a propriului sistem criminal(a legiferat si a instituit masuri mult mai criminale!) si nici prin accederea la varful piramidei politice!
      Patrascanu a fost retras din postura de agent englez, ca si multi alti agenti bolsevici multipli(fosti evrei), prin inscenarea tipic stalinista a unui” proces spectacol”, dupa modelul proceselor anilor 1930 din URSS, incheiat tot prin condamnarea la „moarte” si executarea cu…gloante oarbe, fiind trimis la pensie undeva in „raiul sovietic”…
      Despre „procesele” din Lagar am mai scris, acestea fiind inscenate in toate tarile membre intrucat toti ILEGALII bolsevici actionasera in macelul bolsevic mondial ca agenti ai ambelor tabere si dupa 1945 nu mai puteau actiona in aceeasi postura mult timp, fara sa se tradeze…

  2. Nea vierule, azi ai o pozitie de securist, care incearca sa destabilizeze persoana lui TT. Nu cred ca ai nici competenta, nici carura, sa nu mai zic pregatirea necesara „lucraturii” asteia. Tipul e prea stapan pe sine si mai ales pe ce stie, ca sa poata fi destabilizat de matale. Pacat c-ai intrat in jocul asta. Te credeam mai…, dar nu este cazul.

  3. Un articol f bun, care surprinde situația lui TT și tensiunea momentului.

  4. Intortocheata alcatuire acest articol,nici nu stii ce sa intelegi.Ca TT ar fi inca – probabil,cu spiritul,judecator la CCR,unii ar trebui sa o perceapa ca o nota pozitiva,date fiind obiectivele acestei institutii,mai putin unele „realizari”din perioada recent terminata.Atunci,e de bine.Apare apoi chestia cu scheletele !Care schelete ? Ce are ministrul justitiei,cu basescianul proces al comunismului,ca oranduire sociala ?Ce ar trebui sa faca el,spre a-l satisface pe dl.Vieru ?Poate e vorba de alte situatii si atunci sa asteptam acele „constatari „cu care suntem avizati ca vom fi edificati.Colac peste pupaza,apoteotic,autorul ne umple de nerabdare,in asteptarea recuperarii demnitatii unui ministru al justitiei,care,oricum ar privi-o dl.Vieru,nu pare chiar de dispretuit dupa lupta crancena dusa cu tot felul de grave imixtiuni aduse infaptuirii justitiei de 10 ani de zile.Bref,dle Vieru asteptam cat mai de curand sa ne luminati,pe unii dintre noi,cu ce mesaj sa ramanem,in urma lecturii sibilinicelor dvs.argumentari,pentru ca a pomeni doar de impostura,la un specialist in penal,de calitatea dlui TT, mi se pare cel putin jenant,amestecand aici si amnistia,de care s-a declarat strain sau poate sunt alte ratiuni,privindu-i familia,chestie care se poarta frecvent ,cand n-ai alte pietre sa arunci in pomul cu fructe .Era sa uit : ce ati inteles prin „limitele constitutive ale legii”,concept inedit,necesitand cel putin o conturare mai compehensibila pentru marele public,inaccesibil la marile constructii teoretice din domeniul dreptului,atat de pretuite de dvs.

  5. Sunt un cititor anonim al acestei publicatii. Imi permit sa exprim, In totalitate, acordul cu comentariile lui @ Gheo si @Pizmuitorul.
    La multi ani domnule ministru Tudorel Toader, La multi ani dragi cititori ai Cotidianului !

  6. Nu inteleg ce a vrut sa spuna. Vrea, viseaza, doreste, nimic concret. Sa se intoarca vierul la scroafele lui, ca articole nu stie scrie.

  7. Coane Vieru, se pare ca te-a atins pesta porcina! Dta una citesti si alta interpretezi/comentezi! Adica, una fumezi si alta spui! VorVa ministrului Toader: ” unii spun ce stiu, dar stiu ce spun”. Dta, mai pe scurt , ” nici n-ai inteles, dar nici nu vrei sa intelegi”!

  8. Complimente d.le Ioan Vieru ! Intr-o mare de lasitate cum este presa din Romania , sa scrii aticole ca acesta , dar si ca cel de zilele trecute intitulat ” Pensiile speciale rup coloana vertebrala a cetatenilor romani ” , nu este la indemina unui ziarist de rind ! Oamenii cinstiti si muncitori , care duc aceasta tara inainte , inteleg ceace spuneti si va sunt alaturi cu siguranta ! La multi ani ! P.S. – Ura oarba , imprastiata de postacii Puterii pe cest site , arata ca Adevarul este pt. ei , mai rau decit usturoiul pt. strigoi ( comunismului ) !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.