Cu sau fără avizul lui Toader pentru „înalta trădare” a lui Iohannis?

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, într-un interviu difuzat marţi seara de Antena 3, referindu-se la acuzarea preşedintelui Klaus Iohannis de înaltă trădare, că până acum nu s-a apelat la el pentru această chestiune şi că nici nu l-ar deranja dacă nu s-ar apela.

Întrebat dacă, în opinia sa, sunt temeiuri pentru punerea sub acuzare a preşedintelui Iohannis pentru înaltă trădare, Tudorel Toader a răspuns: „În 2006, în România a fost abrogată insulta şi calomnia, mai târziu chiar şi adulterul. S-a abrogat atunci în numele libertăţii de exprimare. Eu chiar le spun studenţilor uneori că s-a abrogat insulta şi calomnia pentru că au căzut probabil în desuetudine. (…) N-aş spune că cine a abrogat e prima soprană în aria calomniei, dar nici n-aş putea să neg“.
„Sigur că nu-i greu să arunci o anatemă despre cineva, dar eu voi respecta limitele mele de competenţă, de ministru al Justiţiei. S-a spus în acel cadru că X şi Y să facă draft de sesizare şi dacă e nevoie să apeleze la expertiza mea. Ca să răspund abrupt, nu s-a apelat până acum, nu m-ar deranja dacă nu s-ar apela, nu am văzut un astfel de draft“, a mai declarat Tudorel Toader.

Pe de altă parte, ministrul Justiţiei a spus că fostul preşedinte Traian Băsescu„era mai bine consiliat“ faţă de Klaus Iohannis.”Președintele de atunci era mai bine consiliat decât cel de azi. Cel de atunci avea aun fler, simțea lucrurile, le prezenta într-o manieră credibilă. Cel de azi nu are această abilitate socială, sec și spune că nu sunt de acord, dar mă documentez. trebuie să fii documentat când dai o soluție. Nu am de unde să știu, că este cu voie sau fără voie, ca la biserică, efectele sunt același. Indiferent de funcție, putem avea urechea aplecată către un sfat, altul să nu accepte astfel de consiliere că le știu eu pe toate”, a declarat ministrul Justiției, la Antena 3.

De asemenea, ministrul Justiţiei a mai spus că are convingerea că nu va dura luni de zile, ca în cazul revocării fostului procuror şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, ca preşedintele Iohannis să citească raportul său referitor la solicitarea de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr. Toader a menţionat, răspunzând unei întrebări, că nu exclude posibilitatea ca preşedintele Iohannis să fie bine consiliat în acest sens, însă să primeze un „interes personal”.”Nu pot evalua un profesor de Fizică. A cunoaşte mecanismele statului de drept este de mare fineţe, dar poate fi rezultatul unor acumulări de ani şi ani şi zeci de ani de zile. Nu te duci pe scaunul acela, te alege poporul preşedinte sau parlamentar, şi devii tu atoateştiitor. (…) Nu excludem şi varianta contrară, să fie consiliat bine, dar să zică ‘lasă că ştiu eu mai bine, simt eu altfel'”, a mai afirmat ministrul Tudorel Toader.

Anunțul privind punerea sub acuzare a lui Iohannis pentru înaltă trădare a fost făcut de Liviu Dragnea la Consiliul Național al PSD din 16 decembrie.

Dragnea declara pe 20 decembrie că plângerea pentru înaltă trădare împotriva lui Klaus Iohannis va fi depusă la începutul lui 2019.

„Da, anul viitor (va fi depusă plângerea – n.r.). (…) La începutul anului viitor, să vedem dacă se face în timpul vacanţei parlamentare sau după începerea sesiunii parlamentare. Urmează să avem răspuns zilele acestea”, a afirmat Dragnea, la Palatul Parlamentului.

Dragnea a solicitat, la Consiliul Naţional al PSD, deputaţilor PSD Florin Iordache şi Mircea Drăghici să depună o plângere penală pentru înaltă trădare pe numele lui Iohannis, pentru că a spus că România nu este pregătită să preia președinția Consiliului UE.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat duminică, la Antena 3, că nu ştie dacă ar semna o cerere de acuzare a preşedintelui de înaltă trădare, amintind că a trecut printr-o astfel de experienţă, şi a apreciat că este necesară o analiză.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

11 Comentarii

  1. E prea mult sa crezi ca dom.prezident tradeaza,mai degraba isi tradeaza singur sansele batand prea mult moneda pe eventuala incapacitate a guvernului de a guverna,fara a explica solutia alternativa de indreptare a lucrurilor si oamenii pregatiti sa faca asa ceva ,din partea opozitiei,multumindu-se doar a contra orice initiativa a acestuia pe terenul Curtii Constitutionale unde rareori are castig de cauza…ceea ce denota o slaba consiliere si de aici presupusa sabotare a actiunilor guvernamentale invocata de putere cu accente de tradare,in realitate fiind mai degraba o imensa prostie a sa,in calitate nefericita si aproape ilegala de opozant declarat…Personal cred ca daca continua in acest fel,ii va lua fata nu aproape condamnatul Livache sau prietenul sau Papillon,ci insusi Tudorel,justitiarul nostru,pe bune,daca se hotareste sa intre in hora candidatilor,incurcandu-i rau socotelile….

  2. Pana se va pune pe rol dosarul, in caz ca se va incepe ancheta in urma unui reclamant paranoic si ahtiat de putere ca Dragnea, se va vedea clar ca acest guvern de agramati si incompetenti care maimutaresc conditia de oameni nu au capacitatea de a prelua președinția Consiliului UE. Astia nu sunt capabili sa-si conduca propriile ministere, cum ne-am putea astepta oare ca ei sa devina peste noapte competenti sa conduca UE?

    • salutare tizule ! petre tarziu ce mai face? tot mai sta sub masa si se linge pe os?

  3. Cum apare ceva „contra” cum sar popandaii de serviciu. Se-nvart ca titirezul si hop comentariul. Pai pe dulapul mut din capu la stat il tradeaza in primul rand numele; e romanesc? Au nu s-a studiat de epoca fanariota? Au nu stim de regele impus de monstruoasa coalitie? AuAuAu!? Orice roman vede ca traducatorul de la cotroceni primeste ordine in limba lui Frankenstein pe care le transmite fara sa le inteleaga – i-ar trebui prea mult timp pentru face parte din randul analfabetilor functiona(r)li de care facea referire.

  4. cu alte cuvinte don Toader ..incerci ori chiar o faci; ne aburesti..si incerci si o eschiva prin scadere de nivel..io am insa incredere in devese..in” continuitate”…ghilimelele s pantru corector.

  5. TOADER sa fie lasat sa-si faca datoria.gata cu preocupARILE PT PERSOANE CU FUNCTII, KOVESI, LAZAR, TARCEA!!SA MAI COBOARE SI PRIN instante ca acolo incompetenta, coruptia si indolenta, batjocura e janică, penibilă și penală.are corp de control? cate sesizari si fexclam,atii au rezolvat ca Inspecta judiara a lui Netejoru e nufarul pt magistrati. protocoalele inca produc efecte? magistratii masoni si acoperiti??danilet. bogdan, cobiscan, etc., e cineva deasupra legii?::

  6. Ma intreb daca este strategia oficiala a PSD de a antagoniza binomul Presedinte-Guvern?cu ineptii politice ca ‘suspendare”sau „tradare”,PSD ii ridica zi de zi viitorul scor electoral lui Iohannis,exact ca in cazul lui Basescu!Probabil PSD nu este interesat de a prelua si „Presedentia”,nu are nici un avantaj material cu aceasta institutie!

  7. Pai pt. o asemenea acuzatie de inalta tradare ,este nevoe de fapte serioase nu doar de niste interpretari care le fileaza in cap celor din PSD.
    De inalta tradare poate ar fi cheluirea fondurilor europene de unii politicieni in frunte cu Dragnea ,pt. ca acesti bani sint pt. popor si tara ,nu pt. interesele lor de afceri personale.

  8. Pesedistii aiureaza! Nu mai stiu ce sa faca? Trebuiau sa-l dea jos pe Dragnea mai demult. CEx al PSD a devenit jucaria lui Dragnea. Vrea Dragnea sa de-a jos un premier,vrea si CEx-obedient. Vrea Dragnea sa schimbe ministri,vrea si CEx-obedient. Rusine CEx! Ati ajuns carpa lui Dragnea!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.