CCR a trântit o lege importantă. Guvernul insistă

imunitate judecatori CCR

Curtea Constituțională a României a admis, miercuri, sesizarea USR în legătură cu legea care permite construcţia de hidrocentrale mici în ariile protejate, au precizat, pentru Agerpres, oficiali ai CCR.

În sesizarea depusă la CCR, USR a invocat 11 argumente de neconstituţionalitate, între acestea fiind încălcarea principiului bicameralismului, în condiţiile în care există diferenţe majore de conţinut juridic între forma adoptată de Senat, ca primă Cameră sesizată, şi forma adoptată de Camera Deputaţilor.

De asemenea, USR a invocat încălcarea dreptului la un mediu sănătos.

„O lege care exonerează „poluatorul” de la obligativitatea întocmirii studiilor de impact şi a studiilor de evaluare adecvată este profund neconstituţională, afectând dreptul fundamental la ocrotirea sănătăţii. Deteriorarea corpurilor de apă, distrugerea ecosistemelor acvatice, precum şi a habitatelor forestiere afectează inclusiv sănătatea umană. Finalitatea studiilor de impact asupra mediului o reprezintă şi stabilirea soluţiilor pentru prevenirea sau limitarea impactului ecologic mai sus menţionat, precum şi identificarea autorităţilor responsabile în situaţia dezastrelor ecologice, pe principiul „poluatorul plăteşte”. În condiţiile în care legea ridică protecţia garantată ariilor protejate pentru astfel de proiecte hidroenergetice, acordând, în schimb, „imunitate” proiectelor hidroenergetice prin simpla invocare a interesului public major, riscul creat pentru mediul înconjurător şi sănătatea umană este unul major”, se arată în sesizarea USR.

USR a invocat, totodată, încălcarea obligaţiilor şi responsabilităţilor României faţă de Uniunea Europeană, prin nerespectarea dispoziţiilor cuprinse în art. 11, 191, 194 şi 288 din Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene, precum şi în Directivele nr. 60/2000 de stabilire a unui cadru de politică comunitară în domeniul apei, nr. 43/92 CEE privind conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de faună şi floră sălbatică, nr. 60/2007 referitoare la evaluarea şi gestionarea riscurilor de inundaţii, nr. 147/2009 privind conservarea păsărilor sălbatice şi în Directiva nr. 52/2014 pentru evaluarea efectelor anumitor proiecte publice şi private asupra mediului.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, pe 23 martie, proiectul care prevede că obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie cu procent de realizare mai mare de 60% sunt considerate proiecte de interes public major şi de siguranţă şi securitate naţională şi urmează să fie puse în funcţiune până la data de 31 decembrie 2025.

„Obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie cu procent de realizare mai mare de 60%, la data de 1 mai 2022, sunt considerate ca fiind proiecte de interes public major şi de siguranţă şi securitate naţională, urmând a fi puse în funcţiune până la data de 31 decembrie 2025. Finalizarea acestor obiective de investiţii care se suprapun cu arii naturale protejate este posibilă, cu condiţia ca Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor să propună în compensare pentru suprafeţele ocupate o zonă echivalentă din punct de vedere al biodiversităţii cu zona ocupată de obiectiv, până la punerea acestuia în funcţiune, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2025”, prevede proiectul.

UPDATE Guvernul va susţine reaprobarea în Parlament a proiectului privind construcţia de hidrocentrale mici pe arii protejate, după ce vor fi corectate elementele neclare declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, menţionând că România are nevoie de energie.

„Curtea s-a pronunţat ieri pe principiul bicameralismului, motiv pentru care în momentul în care vom avea publicată motivarea Curţii se va întoarce în Parlament. Guvernul va susţine ca elementele neclare din cuprinsul legii să fie asumate de Senat şi de Cameră şi să o reaprobăm, pentru că avem nevoie de aceste hidrocentrale, sunt bani ai României care au fost investiţi în aceste hidrocentrale. Avem cel puţin în momentul de faţă 11 care sunt asumate prin a fi repuse în funcţiune, pentru că ele unele dintre ele au ajuns la un nivel de finalizare de până la 90%. Avem nevoie de energie. Energia este o cerinţă strategică pentru noi şi pentru Uniunea Europeană, deci vom finaliza acest proiect până la finalul anului acesta”, a afirmat Ciucă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

18 Comentarii

  1. Și acum poluatorii se vor adresa CJUE. Iar dacă aceasta le va da câștig de cauză, legea va trece exact în forma contestată. O fi bine pentru apostolii noilor legi ale justiției? Că de ariile protejate nu cred că îi pasă cuiva.

  2. CCR le-a dat o palma coruptilor din parlament, care au vrut sa ne sece Jiu, Bratcu, Rastolita, Ilva, Galaoaia Mare, Galaoaia Mica, Visa, Bistra, Bradu, Basca Mare, Basca Mica, Bela Reca etc. Doar pentru ca firmele de constructii sa mai fure niste bani publici aruncati pe niste proiecte anacronice, absolut ineficiente. Inseamna ca Romania mai are o sansa, inca nu mor caii cand vor cainii.

  3. Discrepanta dintre cele 2 forme ale legii si argumentele prin care se arata un adevarat dezastru ecologica si de mediu, cu exonerarea poluatorlui de orice obligatie precum si disparitia oricaror garantii ca urmare a distrugerii ariilor protejate, face decizia CCR legala.
    Ne intrebam cum au putut Gorghiu si Ciolacu proceda ca in codru?Inutil stiind cine sunt aceste slugi preaplecate,dind orice mirsavie ca sa-si mentina functiile de impostori:nu si slujesc tara ,ci stapanii ce doresc „investitii”frauduloase.

  4. Deci suntem condusi de onegheuri care executa intocmai si la timp indicatiile pretioase ale baietilor destepti din energie, adica nu trebuie sa produceti, doar consumati din importurile facute de NOI.

  5. Păi bre isteților. Cei care s-au apucat de construit… Cum puii mei de te bagi in cheltuieli, in muncă și te trezești refuzat, pe drept dealtfel, că ești in zona nepermisă, de arie protejată europeană..?? Păi nu e de confiscat averea tuturor celor implicați, plus a neamurilor sale ?? Apropooo,. La Răstolița, Mureș, toate viloaiele patrioților, construite in zone de altfel cândva minunate, acum distruse, au fost construite din materialele aduse pentru baraj.. Asta le știe și poliția și primăria și toți, dar sunt specimene de români buni, patrioți tâlhari in funcții înalte, care spurcă pârâiele cu dejecțiile lor, nederanjați să zicem de un dantănase..

  6. Fara centrale electrice in arii protejate! Ce e permis in arii protejate?
    -taierea copacilor ,a padurii de catre hotii si smecherii de toate culorile
    -vanatoarea,pescuitul,braconajul
    -constructia de case,vile
    -deversari si/sau aruncarea de moloz, deseuri de tot tot soiul
    Ce regim are Delta Dunarii? Ce jaf e acoloooo,mama,mama!

  7. @Marele Urs
    -prin Mures nu sint si patrioti d-aia cu „trianon”?????

  8. Nu-i totul pierdut . Sa vedem motivarea Curtii si apoi se poate adapta legea .

  9. Bravo USR ! Bravo CCR ! Ati reusit sa subminati economia nationala, ati adus o grea lovtura la adresa sigurantei nationale si ati lasat in frig si intuneric zeci sau sute de mii de romani care nu isi pot plati utilitatile !

  10. Despre minicentralele nucleare pe care americanii ni le baga fortat pe gat, nici o vorba…acelea nu afecteaza mediul inconjurator… !!! USR – tradatori de tara !!!

  11. cum am trait noi fara astia, salavatorii planetei, pana acum? acum NU mai avem voie sa ne folosim propriile resurse, pentru ca deja NU mai sunt ale noastre ci ale strainilor? NU, NU ACCEPT ASTA! NU MAI AVEM VOIE SA RESPIRAM PENTRU CA AERUL NU MAI ESTE AL NOSTRU? NU, NU ACCEPT ASTA? TREBUIE SA RATIONALIZEZ APA, PENTRU CA APA ESTE EXPORTATA MASIV DIN ROMANIA? NU MAI AM VOIE SA MA INCALZESC CU LEMNUL MEU, PENTRU CA STRAINII NE DEFRISEAZA PADURILE? BHAAAAIIII! CAND DRAQ VA TREZITI? TREZESTE-TE ROMANE ODATA! CENTRALELE MINI NUCEARE DE LA AMERICANI, REFUZATE DE TOATE TARILE „CIVILIZATO-CHINEZIFICATE” REFUZA ASTA, PENTRU CA LE LASA FARA APA POTABILA!! IAR CCR REFUZA MINIHIDROCENTRALE PENTRU CA CE? HA! TOCMAI A FOST CUTREMUR!

  12. un cutremur mic. il asteptam pe urmatorul :))) Dumnezeu va face curatenie in lumea asta bolnava.

  13. @Dora
    De faptul ca justiția de kkt a dat o hotărâre judecătorească definitivă de retrocedare a 2200 de ha de pădure urmașilor familiei ungurești Banffy din Bontida Cluj,în zona Rastolita Mures,unde este o hidrocentrala noua,nu îți scutura puțin mintea progresist sorosista?

  14. salut Radu!
    …”ati reusit sa subminati economia nationala”. GHINION,GHINION MARE!
    „subminarea economiei nationale” a fost scoasa din Codul Penal! URaaaaaaaa! Noi,hotii am invins! Scuze! Noi,banditii, tradatorii am INVIS ! LIBER LA JAF ! continuati,desfiintati tara asta cu popor -planta,vegeteaza!

  15. Nu mai prostii scrieti pe aici: CCR nu discuta ecologismele unor tradatori de tara. Daca a respins pretinsa lege, a facut-o pentru procedura de adoptare. Prostii nu castiga vreodata, altfel n-ar fi mama lor gravida permanent.

  16. Iata frati romani cine sunt franarii dezvoltarii energiei verzi din Romania, useristii oengisti tradatori! Sigur, o vina mare o are si parlamentul, care a dat-o pe fuga, nerespectind unele reglementari de adoptare a actelor legislative! Ba useristi, hidrocentrale ne trebuie si vor fi construite, chiar daca voi si finatatorii vostri externi va opuneti!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.