Traian Băsescu a declarat că își dorește un guvern format din partidele de opoziție însă nu este sigur că acest demers poate fi îndeplinit, în contextul în care Marcel Ciolacu a obținut numărul necesar de voturi în plen pentru a deveni președintele Camerei Deputaților.
„Şi eu vreau un guvern al opoziţiei, dar… Problema este dacă se poate. Până una alta, avem PNL – USR – PMP care sunt departe de a avea în Parlament numărul de voturi necesar reuşitei unei moţiuni de cenzură. Şi dacă cele trei partide se înhăitează cu UDMR şi Pro România plus ceva “scursură” suplimentară adusă de Ponta de la PSD, lucrurile nu vor sta mult mai bine. Sigur, cu acest supliment de voturi moţiunea ar putea să reuşească. Problema este cum se va putea guverna într-o astfel de alianţă, în condiţiile în care UDMR are ca principal mod de parteneriat politic şantajul, iar Pro România minciuna (vezi votul de la alegerea lui Ciolacu)”, a scris Traian Băsescu, vineri pe Facebook.
Acesta mai spune că un eșec al unei moțiune de cenzură nu ar face decât să consolideze coaliția PSD-ALDE.
„Mă gândesc şi la faptul că o eventuală moţiune de cenzură ratată va consolida alianţa PSD – ALDE la guvernare. Pentru a stopa aplicarea Programului de Guvernare moşit de Dragnea şi pentru a aplica necesarele corecţii în economie, preşedintele Iohannis şi PNL – USR – PMP vor, pe bună dreptate, plecarea guvernului Dăncilă prin moţiune de cenzură. Singura problemă este dacă se poate. După succesul PNL şi USR- PLUS de la europarlamentare, trebuie exclus eşecul unei moţiuni de cenzură. Decât un eşec, care ar consolida alianţa PSD-ALDE-UDMR, mai bine plecăm în vacanţă”,a explicat Băsescu.
Senatorul PMP a precizat că în contextul în care PNL a câștigat europarlamentarele, Cabinetul Dăncilă ar fi trebuit să demisioneze, însă în societatea românească încă „nu funcționează bunul simț politic”.
„P.S. – 1. Atenţie, PNL a câştigat alegerile pentru Parlamentul European şi nu pentru Parlamentul României. 2. În astfel de situaţii soluţia corectă ar fi fost demisia voluntară a guvernului Dăncilă, dar la noi încă nu funcţionează bunul simţ politic. 3.Povestea alegerilor anticipate este doar diversiunea unora care vor să pară implicaţi ştiind bine că tehnic nu este posibil”,a conchis fostul președinte al României.
Noul președinte al Camerei Deputaților este Marcel Ciolacu, după votul de miercuri, acesta urmând să îl înlocuiască pe Liviu Dragnea, după ce Dragnea a fost încarcerat ca urmare a condamnării la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcția de Protecție a Copilului Teleorman.
Marcel Ciolacu a obținut 172 de voturi, în timp ce Raluca Turcan, susținută de PNL, USR și PMP, a primit 100 de voturi. Reprezentantul UDMR, Kelemen Hunor, a fost votat de 20 de deputați. Totodată, 11 voturi au fost anulate.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Comentariile sunt închise.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.
Bai jegule lipsit de caracter, mai ai tupeul sa vorbesti, hot ordinar?
Basescu, la puscarie, alaturi de Iohannis si hotii din PSD, PNL, Pro-Romania, USR, UDMR, PMP.
Democratia in Romania este doar de fatada. De 30 de ani in Romania atat SRI cat si SIE, detinatoarele puterii adevarate stabilesc tinte, ataca mediatic si arunca-n inchisoare politicienii care le pun in pericol puterea ilegala si dictatoriala pe care o detin. Si mai nou se folosesc si de ONG finantate masiv de guvernele occidentale si corporatiile straine, ca trupe de asalt stradale impotriva adversarilor politici. In aceste conditii pentru ca Romania sa devina o democratie adevara si functionala trebuie ca Parlamentul sa voteze legi prin care: 1.SRI sa nu mai aiba voie sa desfasoare operatiuni financiar-economice de orice fel. 2. SRI sa fie demilitarizat si redus cu 5/6 din capetele de organe active in acest moment la nivelul cap organ/100.000 locuitori din Franta, Germania, Italia, USA, Spania, USA. 3.Toti ofiterii servicii-politie judiciare-procurori-judecatori care au lucrat pe baza Protocoalelor sa fie concediati cu interdictia de a mai activa in SRI, Politie, Parchete si Instante de Judecata si Mass-media. 4. ONG sa fie obligate sa-si transparetizeze finatarile din tara si strainatate. 5. ONG finantate din strainatate sa fie declarate Agenti de Influienta Externa. Fara aceste 5 masuri Romania va avea parte de acelasi balci politic instrumentat de SRI si SIE ca si pana acum.
Jigodia tot jigodie rămâne, cât i-o mai merge securistului băsescu.
Mos Abac face calcule poolitice!Se jura ca se retrage,ca isi vede de nepoti,si el tot ca bomboana pe coliva, apare si dispare….A gasit un motiv bun,de europarlamentar serios, sa fuga de acasa,tot cu ochii dupa Nutzi spaima Crăcănuții
Daca Guvernul asta e prea tare pentru dintii vostri, nu puneti voi mai bine de un alt „Colectiv”? Cu „gazarea” diasporei ati dat chix, jeguri securiste, daca si atunci ar fi murit oameni, acum Sica Mandolina dadea ordonante de urgenta, iar tu mai aveai vreo 2-3 vile si 10000 hectare de teren. Duceti-va mai bine in vacanta permanenta, ne simtim mai bine fara voi.
despre *Rosia Montana* nimic, nimic?
GELU, ai dreptate, dar cine sa faca toate astea dupa ce 30 de ani s-au fortificat cu CIA la subsol?
Numai Dumnezeu!
Dl Presedinte Traian Basescu a precizat că „în contextul în care PNL a câștigat europarlamentarele, Cabinetul Dăncilă ar fi trebuit să demisioneze, însă în societatea românească încă „nu funcționează bunul simț politic”. Ar fi trebuit sa aiba exemplul „bunului simt politic” dat de dvstra in 2012 cand dupa doua voturi covarsitor impotriva duneavoastra personal ati preferat sa ramaneti presedinte , sustinut de securitate si de strainatate. E drept ca ati beneficiat de concursul US Ponta care s-a facut pres in fata securistilor si strainilor facandu-si nevoile , ca si dvstra , pe votul cetatenilor. Acuma si dvstra si Ponta sunteti lupi moralisti dar nici macar unul din moderatorii care va invita la diverse emisiuni nu deschide subiectul acesta.
@Un romin- critica vreo propoziție din spusele lui basescu,altfel pot sa zic si eu ca esti un bou,deși poate esti un tâmpit,nu un bou.
@Orwell
ai dreptate, limbajul trebuie sa fie decent, iar critica trebuie sa fie la obiect!
acum sa o spun pe aia dreapta..domnul presedinte a uitat cand respingea propunerea usl, cei care dominau parlamentul, privind prim-ministru si ni-l propunea ba pe Croitoru, ba pe Boc, 1,2, 3!
cand stii ca ai facut asa ceva, trebuie sa taci din gura pe veci!
pretentia ca un guvern sa-si dea demisia dupa europarlamentare este, in esenta ei, complet eronata!
alegerile au aratat ca romanii prefera ca UE sa aiba o mai puternica orientare liberala decat socialista sau decat aia ecologica!
cum sa ceri demisia guvernului?
am dreptul sa spun ca toti analistii politici, toti politicienii care sustin caderea guvernului sunt, in acest caz, niste lichele?