Ce este Mascarpone și cum se deosebește de alte brânzeturi?

Poate că știi despre Mascarpone că este ingredientul cremos și delicios din tiramisu – dar ce este de fapt mascarpone? Cum se mai folosește Mascarpone? Este brânză, smântână sau ambele?

Continuă să citești pentru a afla răspunsurile la toate întrebările tale frecvente despre Mascarpone, precum și câteva rețete care te vor face să dai fuga la magazin pentru a te aproviziona.

Brânza Mascarpone nu este la fel de recunoscută ca brânzeturile favorite de pe un platou de brânzeturi, cum ar fi parmezanul și gorgonzola. Dar dacă nu poți refuza un tiramisu la desert atunci când ești la restaurantul preferat, sunt șanse să iubești brânza Mascarpone fără să îți dai seama. Această brânză este preferată printre patiseri, dar nu este doar pentru copt. Odată ce vei cunoaște toate modurile în care poţi folosi brânza Mascarpone și vei afla despre profunzimea aromei și versatilitatea acesteia, vei dori să păstrezi întotdeauna o cutie în frigider.

Ce este brânza Mascarpone?

Brânza Mascarpone este o brânză italiană moale cu cremă dublă sau triplă. De obicei, are un conținut de grăsime de 60-75%, în funcție de producător, ceea ce îi conferă o consistență super ușor de întins și mătăsoasă. Brânza Mascarpone este originară din Abbiategrasso și Lodi, în nordul Italiei. Este o brânză proaspătă care este cel mai frecvent preparată cu lapte de vacă pasteurizat. Spre deosebire de unele brânzeturi, cărora li se adaugă cheag de origine animală, la Mascarpone nu se întâmplă acest lucru. Se obține prin încălzirea smântânii grele și adăugarea unui acid precum acidul tartric (cunoscut și ca crema de tartru), acidul citric sau sucul de lămâie pentru a solidifica și îngroșa smântâna. Mascarpone este apoi strecurat printr-o pânză pentru a elimina excesul de zer lichid.
Dacă crezi că Mascarpone este la fel ca brânza cremă, vei fi surprins și probabil încântat să afli că este mai bogată și mai dulce. Mascarpone are o textură mai catifelată, care se pretează la o întindere mai ușoară și deschide posibilități atât ca înlocuitor al brânzei de vaci, cât și ca vedetă a unor preparate speciale.

Ce este crema Mascarpone?

Crema Mascarpone este un topping tradițional italian de frișcă bătută. Se obține prin baterea brânzei Mascarpone cu ouă și zahăr și reprezintă stratul catifelat din tiramisu. În Italia, crema de mascarpone este adesea servită alături de turtă dulce, fructe de pădure proaspete sau o băutură espresso.

Ce gust are Mascarpone?

Brânza Mascarpone este adesea comparată cu brânza cremă, brânza ricotta și crème fraiche; cu toate acestea, Mascarpone este un produs mai dulce și mai puțin picant decât brânzeturile din gama sa. Mascarpone este ușor dulce și are o notă de aciditate. Textura sa bogată și cremoasă îl face un adaos interesant ş la mâncărurile dulci, și la cele sărate.

Rețete delicioase cu Mascarpone

Brutarii creativi și pasionați de deserturi au descoperit că Mascarpone poate fi folosit ca ingredient principal în cheesecake-uri fără coacere. Dacă familia și prietenii tăi poftesc frecvent la dulciuri, vei dori să încerci să prepari și alte bunătăți cu Mascarpone. Mai jos sunt câteva sugestii simple, dar plăcute de folosire a acestui tip de brânză.

Topping pentru cafea: păstrează niște Mascarpone în frigider pentru un adaos ușor și decadent la cafeaua de dimineață. Cafeaua acoperită cu Mascarpone este, de asemenea, o opțiune excelentă pentru a o servi alături de desert.

Topping pentru vafe: Fie că pregătești vafe de casă în weekend, fie că preferi o vafă rapidă încălzită la prăjitorul de pâine, încearcă să o acoperi pe următoarea cu un strat de Mascarpone și un strop de sirop de arțar. Dacă ai invitați, presară puțină scorțișoară deasupra sau decorează cu o crenguță de mentă pentru un plus care cu siguranță va impresiona.

Sandviș cu unt de arahide și Mascarpone: Untul de arahide și-a găsit perechea. Ia două felii de pâine proaspătă sau ușor prăjită și unge-le una cu unt de arahide și cealaltă cu Mascarpone. Rezultatul este un plus de dulceață cremoasă care creează un sandviș de mic dejun sățios și gustos.

Simplu: Pune puțin Mascarpone într-un castron mic, stropește cu miere și împrăștie câteva fructe proaspete deasupra. Această brânză cremoasă și onctuoasă este, de asemenea, o baie excelentă pentru căpșuni, zmeură sau orice alt fruct de sezon.

Întinde pe pâine: Uită de unt. Pâinea prăjită poate fi pusă în evidență când este unsă cu puțină Mascarpone.

Antreu: Rețetele simple de desert pot fi adesea folosite ca antreu dulce. Gustul și textura smochinelor se potrivesc de minune cu Mascarpone catifelat pentru un antreu delicios. Pentru o prezentare ușoară, servește câteva fructe uscate și nuci alături de Mascarpone.

Descoperă o reţetă de paste cu sos alb şi dovlecei

Mai poți încerca Mascarpone într-un preparat clasic italian, tiramisu, sau ca vedetă în piureul cremos de Mascarpone. De asemenea, poți face mâncăruri sărate, cum ar fi risotto cremos cu parmezan și Mascarpone.
Pentru ceva mai dulce, poți adăuga brânză Mascarpone la orice înghețată de casă. Amestecă Mascarpone într-o cremă încălzită înainte de a bate amestecul pentru o aromă bogată și o consistență foarte cremoasă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.