Semnal de alarmă: Lipsesc de pe piață antibioticele pentru copii

În plin sezon al infecțiilor respiratorii acute, Asociația Farmaciilor Independente Ethica reclamă lipsa de reacție a autorităților la absența antibioticelor de pe piața din România, în special a celor pentru copii. Reprezentanții asociației susțin că situația din această toamnă este fără precedent în țara noastră și autoritățile nu se implică în rezolvarea acestei crize.

„Odată cu începerea școlii și întoarcerea copiilor în colectivități, suprapuse peste sezonul rece, infecțiile respiratorii acute sunt din ce în ce mai întâlnite și realitatea cruntă este că nu avem cu ce să tratăm copiii care au nevoie de antibiotic. Vorbim de cazuri concrete de copii care se recuperează foarte greu sau necesită internare pentru că banalele antibiotice, în special siropuri sau suspensii orale de uz pediatric, nu se găsesc. Este o situație extrem de gravă, iar noi ca farmaciști ne vedem neputincioși în a o rezolva”, a declarat Cristina Pavel, președinte al Asociației

O foarte mare parte a timpului unui farmacist este ocupată cu procurarea de medicamente – fie discutând cu fiecare distribuitor în parte, fie direct cu producătorii, fie întrebând alți colegi farmaciști, fie chiar prin sesizări către Agenția Națională a Medicamentului. Cu toate acestea, nu de puține ori se întâmplă ca anumite produse să nu se găsească pentru o perioadă de timp mai lungă sau în anumite regiuni geografice, susțin oficialii Asociației.

„Ca farmacist, care lucrez zi de zi cu pacienții, la fel ca și colegii mei, mi-e teamă să mă gândesc ce se va întâmpla dacă situația nu se va rezolva curând. Pacienții sau aparținătorii de foarte multe ori sunt nevoiți să se întoarcă la medic pentru a li se schimba tratamentul din cauza lipsei produselor sau sunt nevoiți să parcurgă zeci de kilometri în speranța că vor găsi medicamentele necesare pe stocul vreunei farmacii. Probabil, dacă situația nu se rezolvă, vom vedea mult mai multe cazuri agravate, mult mai mulți copii la urgențe sau internați în spital pentru afecțiuni care puteau fi tratate acasă. Autoritățile trebuie să fie informate și trebuie să ia măsuri pentru minimizarea efectelor acestei crize și pentru a readuce pe piața din România cantitățile necesare de antibiotice.”, a mai declarat Cristina Pavel.

Un alt produs care lipsește în ultima perioadă, cu un impact semnificativ asupra persoanelor care suferă de afecțiuni din sfera neurologică sau psihiatrică, este carbamazepina. ”Chiar dacă în ultima lună, produsul a început să reapară în stocuri, din păcate cantitățile sunt insuficiente pentru nevoia pacienților, iar de multe ori farmaciile sunt condiționate de achiziționarea a altor produse pentru a putea procura carbamazepina.”, a completat Cristina Pavel.

Mai mult, discontinuități ale altor medicamente, în special a celor ieftine, sunt din nou anunțate de către producătorii de medicamente, ceea ce pune o și mai mare presiune asupra farmaciilor pentru a se aproviziona și un pericol imens pentru sănătatea pacienților, care riscă să nu mai găsească tratamentul necesar sau să fie necesare multiple vizite la medicul de familie și medicul specialist pentru a li se schimba terapia. Necesitatea unei reale reforme și a unor politici publice în domeniul medicamentelor este vitală pentru sănătatea publică și individuală a fiecărui pacient.

Exemple de medicamente de uz pediatric care lipsesc de pe piață sau se găsesc în cantități insuficiente (în special sub formă de sirop sau suspensie orală): amoxicilină cu acid clavulanic, cefuroximă, cefaclor, cefalexină, claritromicină, fenoximetilpenicilină, chiar și ibuprofen sirop.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4607 Articole
Author

10 Comentarii

  1. „Dacă am arunca toate medicamentele în mare am face un bine omenirii și rău peștilor” (un medic american)
    anti-biotic=anti+bios (bios=viață)

  2. Si vor lipsi mult si bine. Toata industria farma a europei se bazeaza pe gaz masiv. Asta-i doar inceputul.

  3. fara un tratament serios orice infectie in gat/raceala afecteaza inima si/sau rinichii si/sau produce reumetism si asa in timpul unor crize se vorbea de persoane care fac dializa. De ce erau cu probleme? Pt ca au fost tratate defectos de banalele infectii. Viitorul se distruge si prin starea de sanatate/vitalitate a urmasilor…Si asa aveam o natalitate in scadere, daca si ignoram copiii, atunci puteti sa muriti fericiti domnilor guvernanti, chiar daca vor avea un viitor copiii vostri, dar vor fi fara tara, tot niste nimeni cu o noua identitate dupa continentul/tara in care isi vor umple buzunarele si pantecele daca blestemul Pamantului pe care parintii lor l-au pustiit ca politiceni nu-i va ajunge. primul comentariu.

  4. Flora intestinala este responsabila de 70% din sistemul nostru imunitar. Medicina nutritionala ar putea inlocui majoritatea strategiilor din medicina alopata si poate vindeca majoritatea bolilor fara efecte secundare. Ar face vaccinarea complet inutila si majoritatea medicamentelor printre care si antibioticele care bombardeaza intregul corp. Un lucru mai rau decat faptul ca antibioticele farmacologice nu sunt selective si ucid (mai degraba transforma in fermenti si fungus) si bacteriile prietenoase este ca o parte infima din patogenii tintiti supravietuiesc si fac mutatii in forme mai fatale si rezistente la antibiotice. Cultistii acului si mastii vor crede orice, cum ar fi ca ierburile nu vindeca, pana cand sunt patentate, brevetate si se transforma în medicamente si apoi toate bolile sunt tratabile, pe bani.

  5. Nimic nu e intamplator, programul genocidar merge mai departe. Dormiti linistiti ca FNI vegheaza.

  6. In Franta lipseste paracetamol,si totusi Vestele galbene si sindicatele nu misca..
    La noi macar Sindicatul Politistilor se putea autosesiza

  7. Lipsesc antibioticele pt. copi, pt. ca statul roman nu are bani pt. asa ceva ,el se preocupa acum sa cumpere armament de la aliatii nostrii strategigi si la fel se preocupa sa intretina toate trupele NATO care au fost chemate de Johannis sa intareasca prezenta militara si sa ii descurajeze pe rusii rai, care asa dupa cum judeca creierul lui spalat de amerloci ,au intentia sa atace Romania.

  8. În perioada 1945-1947, comuniștii au organizat demonstrații ,, antifasciste,, pentru a ,,demasca,, opoziția ,PNL și PNȚ
    Numai că muncitorii aduși la demonstrații nu înțelegeau despre ce e vorba și strigau ,,Jos farmaciștii !! ,, în loc de ,,Jos fasciștii !! ,,
    Vezi cartea ,, Moscova înhață România,, de Robert Bishop și E.S. Crayfield

  9. @Paulian,”..strategici”,corecteaza,nu stiu cum spune Tica ca esti om desept la cate tampenii insiri

  10. Atât farmaciștii cât și ,,asistenții,, fără bacalaureat trebuie să depună ,, Jurământul lui Hippocrates, prin care se angajează să nu otrăvească sau să omoare pe cineva. De asemenea , ei trebuie să fie incoruptibili, în limitele salariului mediu pe economie…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.