Ce înțelege ministrul Economiei din economie. Sau ce nu înțelege

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, susține că este îngrijorat de prăbușirea cotației țițeiului în ziua de luni, până la minus -37,63 dolari pe baril pentru petrolul american livrat în luna mai, pentru că economia globală va fi înfluențată negativ de faptul că SUA nu reușesc, în momentul de față, să vândă petrolul la un preț corect.

”Un preț corect pe piață ne arată că o economie funcționează optim”, spune Popescu. Oficialul Guvernului face aceste afirmații în condițiile în care ordonanța 4, dată de colegul său Marcel Vela, plafonează prețul la carburanți, energie, apă pe perioada stării de urgență. Ori, această măsură nu are nicio legătură cu funcționarea optimă a economiei.

În Statele Unite, unde cotația barilului a ajuns pe teritoriul negativ pentru țițeiul livrat în luna mai , nu a existat însă nicio distorsionare a pieței, așa cum e în România, iar prețul acela de -37,63 de dolari pe baril a fost stabilit de cerere și ofertă. Economia mondială este foarte afectată de pandemia de coronavirus și, prin urmare, consumul de carburanți a scăzut brusc.

Însă, producția nu se poate reduce la fel de mult pentru că o eventuală sistare a activității la sonde ar presupune o pierdere de productivitate după reluarea acesteia. Și în consecință există o cantitate imensă de petrol pe piață iar americanii au acum o mare problemă cu capacitățile de stocare. Pentru că nu au unde să-l mai țină, producătorii au fost dispuși să plătească pentru a scăpa de el. Trebuie spus că nu tot țițeiul a fost gratuit în această zi, ci doar o parte. Pentru luna iunie, de exemplu, prețul petrolului american este de 21 de dolari pe baril. Aceste niveluri sunt stabilite de piață, nicidecum de o intervenție arbitrară a unei autoritățil.

În consecință, prețul e corect, inclusiv cel situat în zona negativă. Și acest fenomen ar putea să se repete ori de câte ori se apropie finalul perioadelor de tranzacționare a contractelor futures lunare în cazul în care oferta și cererea continuă să fie dezechilibrate din cauza coronavirusului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Ar trebui combustibilul gaze sa scada pretul sub 4,7 lei, cam maxim 3,65-3,70 lei/litru in Romania! Sunt prea multi pomanagii in functii prin numiri politic sa accepte scaderea pretului! Ei nu mai au de unde „sa manca si gura lor”.

  2. Domnule Popescu ,esti cumva legat ombilical de economia americana ?,esti cuva pe post de broker al actiunilor americane ??.
    Americanii au ceea ce au creat !,asta-i economia de PAIATA !!,ca de piata nu-i demult .
    Romania mai are industrie de extractie ?,mai are vro rafinarie si noi nu stim ??.De ce mai avem MINISTERUL ECONOMIEI CAND ROMANIA NU MAI ARE INDUSTRIE PROPRIE ??,CAND ROMANIA NU MAI ARE ECONOMIE !! despre ce vorbim ??.

  3. cum adica nu mai au spatiu de stocare?!…nu pot sa faca cu petrolul cum faceau cu cafeaua, portocalele, laptele, etc si sa le arunce in ocean ca sa sustina pretul?…nici o problema !!! …niste torpile ratacite prin oceanele lumii si tot atatea petroliere scufundate din „ghinion”!…la ce mizerie a ajuns societatea bazata pe „piata” si „bursa” in contradictie totala cu mediul si naturalul…asa cum spuneam deflatia este o problema imensa pentru speculatori, asiguratori, banci si asta explica si atitudinea refractara a libertarienilor fata de ieftiniri!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.