Ce le-a spus Negulescu magistraților despre un deputat PSD

Procurorul Mircea Negulescu, audiat ca martor în dosarul în care foști șefi de poliție și parchet sunt acuzați că i-au furnizat lui S. Ghiță date dintr-un dosar al unor apropiați ai fostului președinte CJ Prahova, le-a spus judecătorilor că a avut „discuții particulare pe whatsapp” cu fiica acestuia.

Întrebat de magistrați de ce a formulat o cerere de abținere într-o cauză care o privea pe Andreea Cosma, deputat, fiica fostului președinte CJ Prahova Mircea Cosma, procurorul Mircea Negulescu a răspuns:

„Am apreciat că am intrat în niște discuții în afara cadrului profesional. Au fost discuții particulare pe whatsapp. Interesul meu profesional era să aflu dacă Răzvan Alexe a ascuns banii undeva. Cererea e scrisă de mine, nu știu daca mi-a solicitat cineva să o depun. Dosarul mi-a fost luat ca urmare a cererii, iar procurorul următor a dat clasare.”

În fața instanței, Negulescu a oferit o amplă declarație, el fiind audiat aproximativ trei ore.

Magistratul a explicat cum a ajuns să investigheze un dosar privind apropiați ai fostului președintele CJ Prahova, Mircea Cosma, unul dintre aceștia fiind omul de afaceri Răzvan Alexe, o persoană influentă în județ.

Negulescu a precizat că ideea deschiderii unei anchete i-a venit în urma unei emisiuni TV. Ar fi vorbit despre demararea cercetărilor cu adjunctul lui Mihai Tudose, Aurelian Mihăilă.

„Am mers la procurorul general adjunct, i-am comunicat că intenționez să demarez o anchetă pe subiectul precizat iar acesta a spus că „nu știu cine este Alexe Răzvan”, precizându-mi de asemenea că este omul de casă al lui Cosma Mircea, acesta fiind președintele CJ Prahova, un om cu f multă influența politică. Arăt că Mihăilă nu a solicitat în mod expres să nu demarez o anchetă pe temă precizată însă eu am dedus din atitudinea acestuia care era evidentă, că nu dorește demararea unei anchete”, le-a spus Mircea Negulescu judecătorilor.

Ulterior, acesta i-a povestit lui Tudose, inclusiv cum a perceput reacția lui Aurelian Mihăilă.

„Urmare a relatărilor mele despre atitudinea inculpatului Mihăilă vizavi de demararea cauzei, cred sau cel puțin această fost convingerea mea că și procurorul general Tudose a avut aceeași reprezentare ca și mine, în sensul că Mihăilă ar trebui să nu mai știe nimic despre ce urmează să se întâmplă în dosar, și așa s a întâmplat. Am ajuns să anchetam 143 de societăti comerciale”, a completat magistratul.

Chiar dacă cercetările se desfășurau discret, Negulescu susține că cei din sistem aveau cunoștință despre anchetă, unul fiind comisarul Constantin Ispas, de la DGA, cercetat în prezentul dosar.

„Undeva spre vara lui 2013, în timp ce mă aflam în biroul lui Aurelian Mihăilă, unde se afla și comisarul Ispas despre care știu că era șeful unei structuri informative în cadrul MAI, cel din urmă m-a felicitat pentru ceea ce făceam la momentul respectiv, dar nu făcusem nicio adresă către structura respectivă care să îi permită să ia cunoștință în mod legal de existența dosarului respectiv. Iar la finalul discuției, Ispas și Mihăilă mi-au spus că în momentul în care ajung la familia Cosma să îi anunț și pe dânșii și au început să râdă”, a explicat Negulescu.

„L-am înregistrat telefonic pe Mihăila, dar nu mai știu momentul. Pe înregistrare se aud motivele nelegale pentru care îmi solicita referatul, a spus că îl interesează o societate, unde spunea că are pe cineva, director sau consilier”, a mai spus Mircea Negulescu judecătorilor.

Negulescu a fost audiat în dosarul în care Sebastian Ghiţă este judecat pentru dare de mită, folosire, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şantaj, cumpărare de influenţă, dar şi de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, procurorii acuzându-l că ar fi coordonat o adevărată reţea în judeţul Prahova, oferind o „bucăţică de putere” publică într-o zonă de interes în schimbul asigurării protecţiei.
În aceeaşi cauză sunt judecaţi şi Aurelian Mihăilă, procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti la data comiterii faptelor, Liviu Tudose, la data faptelor procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, fostul şef IPJ Prahova, Viorel Dosaru şi fostul şef al DGA, Constantin Ispas.

Procurorul suspendat Mircea Negulescu a stârnit mai multe controverse după ce Inspecţia Judiciară a demarat trei cercetări disciplinare în cazul său, pentru că, printre altele, ar fi cerut unui alt procuror informaţii cu privire la unele interceptări dintr-un dosar.

Totodată, procurorul, conform Inspecţiei Judiciare, a solicitat unui alt procuror, în prezenţa unui martor, a unui avocat şi a unui jurnalist, informaţii cu privire la conţinutul unor interceptări dintr-un dosar pe care acesta din urmă îl instrumenta.

Acţiunea disciplinară se află, în prezent, la Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea magistratului în cauză

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.