Ce modificări intenționează guvernanții să opereze în sectorul jocurilor de noroc

Printre cele mai active capitole din lumea divertismentului în România, jocurile de noroc sunt din nou sub atenția guvernanților. De această dată, nu este vorba despre noi taxe impuse operatorilor ori despre noi impozite solicitate jucătorilor pentru rulaje sau câștiguri.

Se vorbește însă despre alte tipuri de reglementare care vizează în special jocurilor de noroc offline – celebrele săli cu aparate de sloturi, sălile cu mese pentru jocuri de cazinou, dar și agențiile de pariuri sportive.

Una dintre cele mai recente informații se referă la posibilitatea ca locațiile terestre de desfășurare a oricăror jocuri de noroc să fie mutate în afara localităților. Chiar în luna septembrie, Senatul României a votat favorabil o inițiativă legislativă care prevede că astfel de săli de jocuri vor putea funcționa la nu mai puțin de 50 de metri de limita teritorială a unui oraș ori sat. În plus, există și o restricție suplimentară – asigurarea unei distanțe de minimum 300 de metri față de școli, parcuri, locații de cult, spitale și instituții culturale.

De asemenea, licențele de funcționare s-ar acorda în funcție de numărul locuitorilor, fiind limitate ferm: o singură sală de jocuri la 20 de mii de locuitori. Nu este clar cum s-ar acorda aceste licențe pentru a nu afecta concurența între operatori, în condițiile în care există pe piață, în cele mai multe localități, diverse companii licențiate în acest domeniu. Agențiile loteriei de stat fac excepție de la toate aceste reguli. Proiectul trebuie adoptat și de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Avantaj pentru jocurile de noroc online

O astfel de prevedere legală ar avantaja jocurilor de noroc online, dacă ar intra în vigoare. De altfel, interesul românilor pentru cazino online și alte jocuri de profil este tot mai mare pe internet, în dauna variantelor offline. Avantajele țin de accesul simplu și rapid, la orice oră din zi sau din noapte, fără a mai conta distanțele. În plus, operatorii online oferă beneficii suplimentare și permit jocul chiar pe dispozitivele mobile, pentru care au fost dezvoltate aplicații speciale.

Este important ca utilizatorii să știe că jocurile de „păcănele“ și orice alte astfel de jocuri de noroc sunt 100% legale online, pentru publicul adult, exclusiv pe platforme licențiate pe plan local de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc. Pe portalul dedicat Cazino Pe Net, pot fi identificate ușor aceste platforme care dețin licență în România și la care jocul este legal 100%. Pe același website, există numeroase resurse utile jucătorilor – analize, recenzii cazinouri, informații despre bonusuri de bun venit și alte sfaturi utile.

Raționamentul unei astfel de decizii, dar și provocările pentru economie

Intenția de a scoate jocurile de noroc offline în afara localităților pornește de la premiza conform căreia accesul în asemenea locații este mult prea ușor, încurajând publicul și putând genera probleme sociale. Chiar dacă operatorii promovează activ jocul responsabil, iar accesul minorilor este interzis în săli de jocuri și agenții de pariuri sportive, există date care arată că publicul vulnerabil nu este suficient protejat.

Jocurile de noroc dăunătoare sunt mai simplu de gestionat în mediul online, unde monitorizarea și alte instrumente bazate pe tehnologie ajută jucătorii și operatorii să ajungă la rezultate reale în privința acțiunilor pro joc responsabil.

Deși raționamentul cu privire la interzicerea jocurilor de noroc terestre în localități poate fi înțeles, o astfel de prevedere legală va avea și efecte negative pentru economie. Zeci de mii de români sunt angajați în săli de jocuri de sloturi și agenții de pariuri, iar locurile de muncă ale acestora ar fi într-un real pericol.

Statul ar colecta implicit mai puține taxe și impozite dintr-un domeniu aproape 100% fără evaziune fiscală. Nu trebuie ignorate nici problemele pentru sectorul imobiliar: în foarte multe localități, operatorii de jocuri de noroc sunt clienți de bază pentru proprietarii care închiriază spații comerciale.

Alte inițiative cu privire la jocurile de noroc

Tot mai ferm reglementate, jocurile de noroc din România ar putea să aibă în viitor tot mai puține variante de promovare offline și chiar online.

Piața media se opune vehement unui astfel de demers, în condițiile în care acești operatori susțin financiar conținut media, organizarea și transmiterea live a unor evenimente sportive și din alte zone de divertisment. Există multe dezbateri pe acest subiect, deciziile nu au fost încă adoptate într-un anumit sens.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Incredibil! Cum au denumit jocurile de noroc! Cica sunt lumea divertismentului! Nu cumva e lumea escrocilor, a escrocheriilor si furaciunilor? Sa le inchida si interzica definitiv dracului, in multe tari sunt interzise si in Romania, e admis escrocheriile, furaciunile si hotia la rang de arta prin lege! Poate ca asta e Romania dorita de zeci de ani de plavan!

  2. O să rămână loteria și cei care au contracte cu loteria. Plus afacerile online. Statului român nu-i pasa de pierderile financiare,scopul este să aducă cat mai multe pagube la buget și prin asta furnizind piata donatorilor. Sa nu ne ascundem după degete cu argumente puerile,n-are rost. Nimeni nu mai crede minciunile lor.

  3. La Loto se poate Juca si de pe Bancomatul de Facturi din interiorul Marketului . Cere doar CNP-ul !

  4. Este apa de ploaie daca nu reglementeaza DRASTIC si on line-ul dar si cazinourile clandestine(vezi apartamente in Rahova si Ferentari).

  5. NIMENI de NIMENI dintre „DECIDENTII” Nostri Nu s-a GANDit cs aruncand AFARA din Orase Stabilimentele de Jocuri, acestea vor deveni „HUBs” de

    Crima,
    Prostitutie, Dogangeala ?

    SAUUUU … 🙂 POATE ca TOCMAI in Aceste Scopuri sa fi fost GANDite Zmeckerelile Astea „JURIDICE” … 🙂

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.