Ce șanse de redresare are economia Rusiei după ultimele tensiuni Moscova – Kiev

Recentele manevre militare efectuate de Rusia în Crimeea și la granița cu Ucraina, dar și acuzațiile pe care Vladimir Putin le-a adus Kievului cum că recurge la atacuri teroriste în peninsula anexată de Moscova din Marea Neagră vor încetini redresarea economică a Rusiei și șansa ca Occidentul să renunțe la sancțiunile economice împotriva Rusiei a scăzut, conform unui sondaj făcut de Bloomberg în rândul unor economiști.

Potrivit publicației, 52% dintre respondenți au spus că în următoarele 12 luni Uniunea Europeană va ridica sancțiunile. Este o scădere a încrederii după ce sondajul anterior arăta o pondere de 69%. De asemenea, doar 10% dintre ei cred că SUA vor elimina sancțiunile, față de 19% cât spunea în urmă cu o lună.

„Creșterea tensiunilor în Ucraina va submina încrederea investitorilor, sancțiunile UE și SUA se vor menține în continuare, iar Putin va face abstracție de reformele economice”, a declarat Christopher Shiells, un analist senior la Global Markets Informa. „Acestea vor slăbi rubla și vor forța banca centrală să adopte un ton mai precaut”, mai spune Shiells.

Sancțiunile impuse după ce Rusia a anexat Crimeea, în 2014, și scăderea prețurilor la petrol au generat ieșiri de capital din țară cu efecte în cursul de schimb rublă/dolar. Deficitul bugetar de acum este cel mai mare din 2010 încoace, în condițiile unui preț modial al petrolului în jurul valorii de 50 de dolari pe bari, iar previziunile de creștere economică arată că anul viitor nu vom asista la un salt mai mare de 1%. Banca centrală a menținut rata cheie neschimbată luna trecută, la 10,5%, după o reducere din iunie. Rubla a câștigat mai mult de 13% față de dolar în acest an, al doilea cel mai bun performer dintre monedele țărilor emergente urmărite de Bloomberg, după realul brazilian.

Cu toate acestea, câștigurile nu au reușit să acopere pierderile de 20% de anul trecut. Tensiunile dintre Rusia și Ucraina au escaladat în această lună când Putin a acuzat guvernul de la Kiev că a lansat atacuri în Crimeea care s-au soldat cu moartea a doi militari ruși. Ucraina susține că incidentul nu a avut loc. Pe fondul acestei controverse, ambele state își întăresc prezența militară în jurul frontierei peninsulei. Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că în acest moment nu există posibilitatea ridicării sancțiunilor pentru că Rusia nu a demonstrat progrese în îndeplinirea condițiilor acordului din 2015 privind stoparea luptelor dintre separatiștii pro-Moscova și trupele ucrainene din regiunile estice ale țării. Această escaladare a tensiunilor va afecta încrederea investitorilor, susțin 76% dintre economiștii investigați de Bloomberg.

De asemenea, UE va intensifica ieșirile de capital din Rusia, spun 62% dintre cei intervievați. „Având în vedere prelungirea sancțiunilor UE până spre începutul anului 2017 și recentele declarații ale cancelarului german Merkel, nu vom vedea vreo șansă de relaxare a sancțiunilor într-un orizont de un an”, susține Andreas Schwabe, economist la Raiffeisen Bank International AG din Viena. „Mai mult decât atât, pentru orice relaxare a sancțiunilor occidentale vom vedea o cerință către Rusia să prezinte o anumită flexibilitate în poziția sa, ceea ce nu este cazul în prezent”, spune Schwabe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.