Ce se întâmplă când cecenii se întâlnesc cu afganii la Viena

Șapte adolescenți cu vârste între 14 si 17 ani au fost răniți, iar alți cinci au fost arestați de polițiștii din Viena după o bătaie ce a izbucnit între grupuri de afgani și ceceni. În incident au fost implicați 50 de băieți. Unii dintre ei au suferit lovituri potențial cauzatoare de moarte. Tinerii erau înarmați cu cuțite, bâte și bare de fier.

Totul s-a întâlmpat în urma unor amenințări reciproce pe rețelele de socializare. Imediat după ce un grup de ceceni a ieșit dintr-un centru pentru minori din Viena au fost întâmpinați de afgani și a început bătaia.

Directoarea centrului spune că personalul nu a observat vreun indiciu despre ce avea să se întâmple și că a fost o bătaie prin care băieții doreau să-și salveze ”reputația”.

Asemenea incidente nu sunt noi în Austria, însă ele se pot agrava pentru că sunt asociate acum cu actuala criză a imigranților. Austriecii care locuiesc în zonă au spus ca acum le este frică să iasă din casă. În urmă cu zece ani în Austria au sosit circa 30.000 de ceceni care fugeau de războiul din republica caucaziană. Diasporă cecenă din Austria a devenit atunci cea mai mare din Europa. Lucrurile s-au schimbat odată cu războiul din Afganistan. Afganii i-au depășit numeric pe ceceni.

Cele două comunități sunt asociate cu creșterea infracționalității, cu luptele pentru împărțirea teritoriului, pentru femei și pentru apărarea ”onoarei” în Viena, dar și în Graz, Salzburg sau Linz. Presa arată că, deși trăiesc în comunități patriarhale, 50% dintre ceceni și afgani nu au un tată acasă, nu au mulți ani de școală și somajul este ridicat în rândul lor.

Recomanda