Ce se întâmplă la Azomureș? Răspunsurile lui Ciucă și Popescu

Azomureş a anunţat că opreşte temporar producţia din cauza preţului ridicat la gaze naturale şi energie electrică.

Azomureș Tg. Mureș este deocamdată singurul mare combinat din România care recurge la închiderea producției din cauza creșterii cu 540% a prețului gazului pentru industrie în ultimele 6-8 luni. Producția de îngrășăminte este una specială pentru că gazul natural nu este combustibil ci materie primă, 80% dintr-un sac de îngrășăminte reprezintă gaz. Prin urmare, orice creștere sau scădere se simte foarte rapid în costuri. Managementul și proprietarii elvețieni de la Ameropa au decis astfel să recurgă la o măsură disperată pentru că activitatea de pe platformă nu mai este sustenabilă. Ovidiu Maior, purtătorul de cuvânt al Azomureș, a declarat pentru Punctul.ro că producția s-ar relua doar dacă prețul gazului ar scădea de cinci ori sau dacă primește ajutor din partea statului român.

Guvernanții au avut primele reacții. Ministerul Agriculturii a anunțat că a început demersurile pentru adoptarea unor măsuri de urgență pentru sprijinirea fermierilor aflați în dificultate. ”Eu am privit cu preocupare comunicatul celor de la Azomureș, pentru că acest combinat produce cam 50% din piața îngrășămintelor din România și consumă cam 10% din cantitatea de gaz din țara noastră. Producătorii de îngrășăminte se confruntă cu două crize majore în același timp: pe de-o parte sunt costurile majorate la energie și gaz, iar de cealaltă parte sunt costurile majorate la certificatele verzi, care de la 9 euro în 2013, au ajuns la 70 de euro acum și se duc în anul 2022 spre 95 de euro. Acest mix de probleme a afectat producția. Imediat ce am văzut comunicatul, am dispus constituirea unui grup de analiză ca să vedem cu ce soluții putem veni pentru fermieri, pentru că această componentă de gaz și energie nu ține de Ministerul Agriculturii. Am constatat că acea comisie interministerială care dădea acceptul importurilor de îngrășăminte în România a fost suspendată în luna octombrie. Păi dacă știm că vine o criză a îngrășămintelor, noi interzicem importul de îngrășăminte din țări terțe? Le-am solicitat să vină mâine cu ordinul de revocare a acestei suspendări și sper că împreună cu domnii de la conducerea Institutului de Cercetări Pedologice să dăm posibilitatea importului de îngrășăminte”, a precizat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, în direct la AGRO TV.

Oficialul guvernului a dat de înțeles că se va implementa o formă de sprijin pentru fermierii care achiziționează îngrășăminte.

Pare că Azomureș este singura companie care închide producția în România pe fondul creșterii prețului la gaze.

Premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat, marţi, despre această chestiune.
„Am discutat această problemă încă de la finele săptămânii trecute, am discutat cu ministrul Energiei, cu ministrul Agriculturii, pentru că producţia de la Azomureş este foarte necesară producătorilor agricoli. Ieri am avut o discuţie pe acest subiect, rămânând ca factorii de răspundere să continue să analizeze care este realitatea, care sunt motivele reale pentru care s-a intrat în această perioadă de oprire a producţiei şi, desigur, împreună vom găsi soluţii. Nu pot să vă spun acum ce vom face pentru că se analizează şi cred că ministrul Energiei poate să dea mai multe detalii tehnice legate de modul în care vom găsi soluţii împreună cu Azomureş să reporneaască producţia„, a spus Ciucă într-o conferinţă de presă susţinută la Bilciureşti, în judeţul Dâmboviţa.

Întrebat dacă şi alţi producători s-ar afla într-o situaţie similară celor de la Azomureş, premierul a spus că, până în momentul de faţă, nu există astfel de semnale.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a susținut în aceeaşi conferinţă de presă, că Azoremuş şi-a mutat reviziile din vară în această iarnă pentru a preîntâmpina această turbulenţă pe piaţa gazelor naturale.
“Azomureş funcţiona la jumătate din capacitate, funcţiona doar cu linia 4 pentru că a fost un accident la Azomureş pe linia 3, funcţiona la jumătate din capacitate. Contractul lor de gaze la un preţ foarte bun expira la 31 decembrie şi au luat decizia să oprească pe o periodă de o lună sau două luni şi să îşi mute reviziile care erau planificate în vară tocmai pentru a preîntâmpina această turbulenţă pe piaţa gazelor naturale să o mute în perioada aceasta de iarnă”, a explicat ministrul Energiei.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4594 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Un prostănac de ministru, al ”energiei” zice către polime cum că prețul ridicat al gazului in europa este din cauza rusului, care cică sabotează europa,.Păi zi bre ciumete de prețul gazului din anglia, sau din america,. Ia zi de ce la unguri ai poate cel mai mic preț al gazului, poate din lume,. ?? Și e tot gaz rusesc..bre/Cum poți atenta la inteligența unui neam, de altfel cunoscut ca ortodox bigot, in acest hal nerușinat..și mai ales fără dovezi. Așa aruncăm cu vorbe, după cum eventual sună mai frumos in urechile unora ??

  2. Închideți „Azomureș”! …turcaleții să meargă să polueze atmosfera și să intoxice oamenii la ei în Turcia, nu aici! Dacă n-ar fi avut prețuri preferențiale la gaz, subvenționate de statul dîmbovițelesc, ar fi închis ei de mult timp capacitățile de producție!
    Mă Ciucă, NU CEDA ȘANTAJULUI, și NU MAI PLĂTI TURCII DIN BANII NOȘTRI!

  3. Țara noastră după 14 ani de membră UE: “Legată-n lanțuri a ei mână,
    De ștreang târând-o ei o duc.” (Mihai Eminescu) Toată porcăria și hoția cu prețul gazului este tot o bulă, manipulare USA, pentru ca gazul lichefiat extras de ei prin metoda fracturare să fie la preț competitiv.

  4. de ce stai tu într-o țară străină și nu te duci la frații tăi în macaristan?

  5. Da’ nici macar nu e ocupa sa posteze pe la ujsagurile lui -sau nici aia nu-i suporta pe „zsoldos”(mercenari) ? cat despre targumureseni,ei vor fi fericiti prin contaminare ,deoarece au consulat onorific al statului Vanuatu,situat pe locul patru al celor mai fericite tari…fiecare cetatean se ocupa cu cresterea-pe propria tarla-celor necesare traiului de zi cu zi,indiferent pe care insula(dintre cele 80 ale fericitului stat traieste,iar „domeniul unui important sef de trib (am uitat cum il cheama) este in patrimoniul UNESCo-ce,e de colea?vedeti ce inseamna „autonomia locala?-relatii diplomatice importante

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.