Ce speranţe îşi pune România în sprijinul european

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a susținut, la reuniunea ECOFIN, poziția României ca viitorul fond de recuperare sã fie nediscriminatoriu la nivelul UE 27 și sã se concentreze pe marile prioritãți, inclusiv pe investiții, se arată într-un comunicat de presă.

„Ne dorim implementarea rapidã și flexibilã a instrumentului european pentru sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj în situații de urgențã (SURE), care sã le permitã statelor membre care au nevoie de finanțare sã utilizeze pe deplin aceastã oportunitate”, a precizat Florin Cîțu.

Acest instrument presupune o asistențã financiarã de pânã la 100 de miliarde de euro, sub formã de împrumuturi și se adreseazã tuturor statelor membre. Acestea vor contribui cu garanții de 25% din volumul facilitãții (25 mld. euro), care se vor constitui ca datorie publicã guvernamentalã garantatã și nu vor avea impact pe deficit decât în cazul în care sunt executate. În cazul României, garanțiile ar urma sã fie de aproximativ 393 mil. euro.

În ceea ce privește un posibil fond de recuperare economicã la nivelul UE, ministrul Finanțelor a arãtat încã o datã cã aceastã crizã fãrã precedent necesitã un rãspuns puternic și coordonat, bazat pe solidaritate, pragmatism, coeziune, convergențã și condiții de concurențã echitabile.

„Considerãm oportun ca fondul de recuperare sã fie complementar cu propunerea pe noul Cadru Financiar Multianual, care ar trebui sã includã mai multe flexibilitãți și o anvelopã financiarã mãritã. Criteriile de alocare ar trebui sã se bazeze pe principiul coeziunii”, a mai spus Florin Cîțu.

Ministrul Finanțelor a transmis omologilor din UE cã România se așteaptã la o abordare unitarã în ceea ce privește instrumentele care se adreseazã atât statelor euro, cât și celor non-euro.

„Planul de recuperare economicã trebuie pus în aplicare rapid, fãrã birocrație și condiționalitãți inutile, sã se axeze pe marile prioritãți, pe investiții, pe necesitãțile statelor membre mai puțin dezvoltate. Mai ales pentru acestea, este important sã punem accentul pe granturi”, a conchis ministrul Finanțelor.

Ministrul Finanțelor a participat marți, prin videoconferințã, la reuniunea informalã a Consiliului de Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), în care s-au schimbat opinii pe marginea mãsurilor adoptate la nivelul UE în contextul crizei sanitare cauzate de noul coronavirus.

Comunicarea Comisiei privind planul de acțiune în domeniul spãlãrii banilor și combaterea finanțãrii terorismului, precum și rezultatele procedurii scrise pentru adoptarea concluziilor privind rapoartele de țarã, publicate de Comisia Europeanã în 26 februarie 2020, au completat agenda reuniunii informale a Ecofin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Ce speranţe îşi pune România în sprijinul european? Aceeasi ca musca prinsa in plasa, in paianjen. Ordinul primit de guvern de la CE, este sa nu ceara NIMIC!

  2. Ia sa fi facut guvernu globalist din colonie fabrici si uzine profitabile si chiar ferme de stat de cultivat sparanghel in Romania…Dar nu se poate tovarasi globalisti…
    Inchei cu un calduros salut sovietic european..UIE.

  3. Cam tota atatea sperantze cate si-au pus si vietnamezii din Sud in ajutorul american impotriva vietnamezilor din Nord…..[Leo]

  4. Speranțe de doi bani!!.. aleluia ajutor financiar,se pare că lucrurile s-au limpezit in ceea ce privește Romania in uniunea europeana..nu ne mai girează nimeni!!..e foarte grav, Bulgaria in sfârșit s scăpat de noi și e pe un drum bun, Polonia, Cehia girate de Germania!!.. Ungaria și Croația de Austria,iar Rumania de plua calului….de nimeni… așa că ..

  5. Asta viseaza cai verzi pe pereti ; cand toti sunt numai si numai pt. ei , lucru extrem de evident si normal pana la un punct , s-ar putea sa avem parte de niste firimituri de la masa lor si alea scuturate in cap de pe fata de masa . Si musai o sa aplaudam !

  6. Sprinin? Ba, voi chiar credeti ca vor acorda sprijin fara niciun parandarat? Vezi prioritatea parteneriatului in timpul coro: avantaj nemturia si nu e doar asta, sunt destule! Daca credeti n sperante, va inselati amarnic! Sau, acorda ceva dar prin alte mijloace sau manarii, folosindu-se de olandezia sau alta tara, va haitui Romania!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.