Ce spune preşedintele Traian Băsescu după întâlnirea cu delegaţia FMI

La ora 17.00, la Palatul Cotroceni, delegaţia FMI a fost primită de preşedintele Băsescu. Aceasta se află în ţara noastră pentru a treia vizită de evaluare în acordul stand-by. Cele mai importante teme vizează construcţia bugetului pe anul viitor şi reforma companiilor de stat.

Vezi cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Băsescu

Am făcut împreună cu cei cu care m-am întâlnit, o analiză, un schimb de punct de vedere cu privire le evoluţiile situaţiei economice din România.

În ceea ce priveşte îndeplinirea programului cu FMI, UE şi BM, vă pot spune – toţi parametrii stabiliţi pentru trimestrul trei au fost îndepliniţi.

O discuţie importantă a fost legată de bugetul de stat al anului 2012 şi din acest punct de vedere, am fost de acord, că, având în vedere prognozele de încetinire a creşterii economice în zona Euro, România are obligaţia să propună Parlamentului un buget prudent, care să răspundă realităţilor economice, iar, pe de altă parte, un buget care să arate responsabilitate a Guvernului, a Parlamentului, chiar dacă anul 2012 este un an electoral.

România plăteşte foarte greu lipsa de responsabilitate din 2007 şi 2008. Nu avem cum să nu împrumutăm bani pentru acoperirea deficitului, dar trebuie să fie vorba de un deficit mic.

O creştere de deficit înseamnă sume peste plafonul atins în 2011, iar acest plafon este un oarecare semn de întrebare. Nu vreau să creez alerte, dar trebuie să fim prudenţi. Prudenţă, prudenţă şi iarăşi prudenţă, pentru a nu irosi sacrificiile făcute de populaţie în 2010 şi 2011.

Este evidentă creşterea a unor ramuri – în primul rând agricultura, cu procent de peste 12%, în construcţii se va înregistra o creştere de peste 10%, faţă de trimestrul 3 din 2010. Partea de construcţii este, aproape exclusiv, confirmarea politicii corecte a guvernului care a concentrat tot efortul pentru menţinerea investiţiilor. Aici, probabil Ministerul Transporturilor şi Ministerul Dezvoltării Regionale au cele mai mari contribuţii.

Important este că se realizează şi o uşoară creştere a puterii de cumpărare, ca efect al deflaţiei. Odată cu diminuarea inflaţiei, a crescut şi puterea de cumpărare a populaţiei.

Mă plângeam la ultima noastră întâlnire de creşterea spectaculoasă a primei de risc pentru România, ca urmare a contagiunii din Grecia. În ultima evaluare Bloomberg, România a început să aibă o descreştere a primei de risc. Să sperăm că acest trend se va menţine în săptămânile ulterioare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.