Ce țintă şi-a propus R. Moldova pentru UE

Republica Moldova speră să semneze până la sfârşitul anului cel puţin începerea negocierilor de aderare la UE, în timp ce se grăbeşte să implementeze reformele cerute de Bruxelles, a declarat miercuri agenţiei Reuters ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu.

Reformarea sistemului de justiţie „extrem de corupt” se află în fruntea priorităţilor, dat fiind faptul că jumătate din recomandările Comisiei Europene sunt axate pe acest domeniu, a menţionat oficialul de la Chişinău.

„Aderarea la UE a unor ţări precum (Republica) Moldova şi Ucraina este cea mai bună şi singura cale de a ne asigura că partea noastră de Europa revine la o situaţie de pace”, a spus ministrul Nicu Popescu, în timpul unei vizite la Berlin.

Republica Moldova este afectată puternic de războiul din Ucraina vecină, înregistrând o inflaţie de peste 20%, iar atacurile ruseşti asupra infrastructurii energetice ucrainene au provocat pene de curent şi pe teritoriul său. Guvernul de la Chişinău acuză şi tentative de destabilizare din partea Moscovei, negate de aceasta.

Vitale pentru stabilitatea Republicii Moldova sunt şi proiectele de infrastructură, precum interconectorul care leagă direct reţeaua sa electrică de cea a României, fără a mai trece pe teritoriul ucrainean, ceea ce i-ar diversifica şi spori securitatea aprovizionării cu energie.

Ministrul Nicu Popescu a spus că există sprijin politic şi economic internaţional pentru asemenea proiecte, dar procedurile de implementare a lor sunt prea lente. Fiind parţial finanţat din fonduri europene, termenul limită pentru realizarea acestei interconexiuni a reţelelor electrice este 2026.

„Procedurile de pe timp de pace trebuie să fie reevaluate, pentru că nu suntem în vremuri de pace. Europa este afectată de un război pe scară largă, cel mai mare după Al Doilea Război Mondial”, a subliniat oficialul de la Chişinău. „Nu putem aplica aceeaşi viteză şi aceleaşi proceduri”, pentru că „avem nevoie urgent de interconexiunea de electricitate cu România”, a insistat el, adăugând că ţara sa aşteaptă răspunsuri şi asupra construirii unei a două interconexiuni.

Pe de altă parte, Nicu Popescu consideră că desfăşurarea în Republica Moldova a celui de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene în luna iunie este un semn puternic de sprijin pentru ţara sa. „Este un semn clar către societatea moldoveană, dar şi către regiunea extinsă, că (Republica) Moldova contează, că (Republica) Moldova nu este singură”, consideră el, remarcând totuşi că încă este prea devreme pentru a şti dacă la acel summit vor putea fi convenite iniţiative concrete.

Deocamdată, a punctat şeful diplomaţiei de la Chişinău, Republica Moldova speră să accelereze măsurile de integrare europeană şi să se asigure că poate beneficia de iniţiative accesibile cetăţenilor europeni, precum roamingul fără taxe sau programul Erasmus pentru schimburi studenţeşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. De fapt, nu este vorba de reformarea sistemului de justiţie „extrem de corupt”, ci inlocuirea lui cu sistemul ” la fel de corupt ” din UE. Vise, taica, vise! Intreaga societate din Basarabia este corupta si inapoiata, la fel ca cea din Romania. Doar asa se explica succesul agentilor lui Sorosh, care vor sa importe si ” american-jewish corroption „.

  2. de peste Prut, o tot scalda cu unirea. S-au invatat ca mielul cu doua oi. Sa nu se trezeasca prea tarziu, sa fie mancati de lup. Pardon, urs.

  3. Niște șmecheri. După ce Putin va lichida gașca de ?i khazari de la Kiev, vor schimba placa iar…?

  4. Moldova pentru Romania este Kosovo-up Serbiei .

    Leaganul romanismului trebuie reintegrat Patriei Mama = ROMANIA – mai potrivita situatie geo-politica ca acum nu a existat niciodata in Istorie .

  5. Moldova este privită de Marele Licurici doar ca un avanpost în coasta Rusiei, pe care ar putea să-şi mai instaleze nişte sisteme militare, şi nimic mai mult. Iar poporul moldovean nu valorează pentru US nici cât un muşuroi de furnici. Cam asta ar trebui să înțeleagă „frații noştri de peste Prut”. Dacă ar avea ghinionul să intre în UE Moldova ar pierde şi puținul care i-a mai rămas, iar toți cei în putere ar părăsi țara, care ar rămâne pământ pustiit.

  6. Iar prostia aia cu sistemul de justitie corupt? prin ce este corupt sistemul de justitie din Moldova? Ca nu sunt inca americanii stapani pe el cum este in Romania? Imediat ce „justitia devine independenta” ea este cica necorumpta. Fals – sistemul de justitie nu mai judeca in favoarea cetatenilor si tarii respective in acest caz. Ea serveste intereselor straine de tara iar procurorii aresteaza numai persoanele indezirabile politic, adica persoanele (precum Dragnea la noi) care lupta pentru independenta si suveranitatea tarii. Astia sunt incomozii sistemului. Adevrata coruptie este cea de la varful statului- presedinte, parlament, guvern, care stat devine apoi numai bun de exploatat pentru occident. Atunci cand nu mai este nimic de exploatat tara respectiva este trimisa intr-un razboi prin procura impotriva „inamicilor” NATO si UE pana cand nu mai raman decat ruinele. Sa luptam deci cu rusii (definiti ca cei rai de americani) pana cand nu mai ramane nici un ucrainean, polonez, moldovean (roman). Nu conteaza suferinta si mortii din colonii – LGBTQ-ul si SUA sa fie ‘FIRST”!

  7. Hit-ul UE este „De-as mai duce-o pân’ la toamnă”.

    Semnele sunt clare. Lumea Nouă refuza să vorbească cu UE.

    UE n-are strategie pentru 2021-2027 nici acum.

    In mod normal, UE ar fi trebuit să se agite pentru euromistocareala din 2024, însă nu o face fiindcă știe că n-o prinde 2024.

    Iar papițoiu’ăsta citește strategia UE de acu’juma’ de secol.

    Gata, mă! Astamparati-va că s-a isprăvit.

  8. Mai nou niste politicieni adormiti pana acum din Romania s-au trezit la ordinul stapanilor de afara sa aduca Moldova de peste Prut la tara Mama.Inclusiv Sosoaca care de altfel face mereu bine ceea ce face. Dar toti acesti berbeci nu i-au intrebat pe moldovenii de dincolo de Prut daca si ei o doresc. La ce sa vina, la ceaunul gol? De bine de rau ei se mai carpesc cu pomeni de la mama Rusia datorita rusilor din mica republica. Nu-i lasa Putin sa inghete de frig pe ai lui.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.