Republica Moldova a prelungit starea de urgenţă

Parlamentul de la Chişinău a aprobat joi prelungirea stării de urgenţă în Republica Moldova pentru încă 60 de zile, la propunerea guvernului, începând cu 5 aprilie 2023, cu 61 de voturi pentru şi 14 împotrivă (din cele 101 de locuri în legislativ), relatează Deschide.md şi Newsmaker.

Potrivit autorităţilor, situaţia de securitate din regiune rămâne precară, iar Republica Moldova este ţinta unui larg spectru de manifestări ale ‘războiului hibrid’, prin care se încearcă destabilizarea ţării, cum ar fi promovarea în spaţiul informaţional a falsurilor şi manipulărilor, inclusiv cu tentă militară, instigarea la ură, xenofobie şi separatism.

Premierul Dorin Recean a motivat necesitatea prelungirii stării de urgenţă prin agresiunea rusă care continuă în Ucraina şi care, prin consecinţele sale, afectează şi Republica Moldova.

„Din păcate, războiul profund injust şi imoral purtat de Rusia împotriva Ucrainei continuă, cu consecinţe care se resimt inclusiv în ţara noastră”, a spus el.

Recean a menţionat că „prelungirea stării de urgenţă este absolut necesară şi din cauza faptului că ne confruntăm, în continuare, cu elemente ale unui ‘război hibrid’ purtat împotriva ţării noastre – un război menit să ne împiedice să fim o ţară liberă, integrată în Uniunea Europeană”.

„Suntem supuşi constant unor atacuri hibride” al căror scop „este să aducă destabilizare în Republica Moldova”, a afirmat premierul moldovean, evocând în acest sens „recrudescenţa protestelor plătite în luna martie”, organizare de Partidul ŞOR (prorus) al oligarhului fugar Ilan Şor.

Deputatul Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, Grigore Novac, a remarcat, între altele, că „autorităţilor le convine această stare de urgenţă”, afirmând că se aştepta la o „dezbatere mai substanţială” cu privire la necesitatea prelungirii stării de urgenţă.

Parlamentul Republicii Moldova a declarat stare de urgenţă pe întreg teritoriul republicii pe o perioadă de 60 de zile, începând cu 24 februarie 2022. Hotărârea a fost adoptată în urma propunerii făcute de guvern, având drept temei situaţia privind securitatea din regiune şi asigurarea securităţii naţionale. De atunci starea de urgenţă a fost periodic prelungită, potrivit media citate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Marele noroc al Moldovei e ca rusii nu mai pot misca nimic,Transnistria e blocata de Ucraina si provocatorii nenorociti nu mai pot face decat mitinguri de doi bani
    Vine vremea sa plece colonialismul rus si din Transnistria

  2. Odata ce ai luat pilula rosie iti dai seama ca ceea ce te oprea sa vezi conspiratia mega evidenta, este doar un mecanism tampon sau de negare, care este mentinut prin trucuri propagandistice absurd de simpliste, cum ar fi „Teoria constipatiei”. Starile de urgenta, carantinele, lege martiala justificata de razboi, pandemie, invazie de licurici, etc, inseamna fata hada a dictaturii mondiale care se arata printre norii artificiali ai noii ordini ab chao.

  3. E clar ca Ucraina vrea sa puna mana pe depozitul de arme din Transnistria, d-aia si provocarile la adresa Moldovei din partea ucrainiana.
    Rusii nu au niciun motiv sa destabilizeze Moldova pentru ca ar duce la o implicare si mai mare a americanilor in regiune.
    Ceea ce s-a si intamplat acum odata cu venirea USAid in Moldova. Ce este USAid? O organizatie umbrela a CIA.

  4. Daca Romania lui Iohannis vrea sa-si puna singura „streangul de gat” prin alipirea Basarabiei (Moldova) atunci…FIR INTINS !.

  5. $oro$iZdii de la Chișinău vor mai lăsa Puterea din mână DE BUNĂVOIE la Calendele Grecești.
    Hai că-i nevoie de carne de tun în Urcaca…altceva ce sa jefuiască Vestul de la prăpădiți ??

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.