Cum va fi dacă va fi OUG: „Ministrul propune, Guvernul aprobă, dar după ce…”

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, că, în funcţie de forma actului juridic pentru modificarea legii recursului compensatoriu, există varianta de a avea încredere în legiuitor şi atunci „cuvântul ultim (…) îl va avea legiuitorul şi preşedintele care să promulge legea, exact cum şi-a dorit, să modifice repede”. „Dacă va fi ordonanţă de urgenţă, sigur ministrul propune, Guvernul aprobă, dar după ce doamna premier îşi dă acceptul”, a afirmat Tudorel Toader.

Întrebat, după şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, cum s-ar putea schimba legea recursului compensatoriu, Tudorel Toader a spus: „Sunt toate variantele posibile. Când voi definitiva varianta, vă voi anunţa”. De asemenea, Toader a fost întrebat cine modifică legea recursului compensatoriu, el sau premierul.

„Păstrăm ordinea şi ierarhia – premierul. Dar depinde de forma actului juridic pe care îl gândim, să avem încredere în legiuitor şi atunci va fi o lege şi cuvântul ultim, cum spuneţi dumneavoastră, îl va avea legiuitorul şi preşedintele care să promulge legea, exact cum şi-a dorit, să modifice repede. Dacă va fi ordonanţă de urgenţă, sigur ministrul propune, Guvernul aprobă, dar după ce doamna premier îşi dă acceptul”, a afirmat Tudorel Toader.

Referitor la ordonanţa pentru completurile de 5 judecători, Toader a declarat: „Vă spuneam de fiecare dată, la momentul când avem ceva de comunicat, vă comunicăm. Nu acuma provizoriu”.

Crima comisă la Mediaş de un bărbat liberat condiţionat a readus în discuţie Legea recursului compensatoriu şi a provocat noi dispute politice privind iniţiatorii legii şi cei responsabili pentru punerea în libertate a unor persoane acuzate de infracţiuni cu violenţă.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a ţinut să menţioneze, într-o declaraţie de presă, că autorul crimei de la Mediaş nu face parte dintre cei care au fost eliberaţi în baza recursului compensatoriu.

„O precizare: autorul faptei de la Mediaş nu face parte din categoria celor care au beneficiat de prevederile legii privind recursul compensatoriu”, a afirmat el.

Ulterior, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a precizat, referitor la autorul crimei de la Mediaş, că acesta a fost condamnat definitiv la 13 ani de închisoare pentru tentativă de omor deosebit de grav, fiind propus pentru liberare condiţionată în 3 mai 2018, iar instanţa de judecată, considerând că a îndeplinit toate criteriile legale, a dispus punerea în libertate, în 22 mai 2018. „Facem precizarea că, în eventualitatea în care Legea nr. 169/2017 nu ar fi produs efecte, persoana în cauză ar fi dobândit vocaţia de a fi analizată în comisia pentru liberare condiţionată, la o dată anterioară, respectiv în luna martie 2018”, arăta ANP.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

2 Comentarii

  1. Opinați că ministrul justiției dorește să pună în evidență aspectul că ar putea fi una din atribuțiile parlamentului, aceea referitoare la funcționarea justiei, parlamentarii din alianța de guvernare, și nici cei din opoziției, neavând atitudini publice vizibile referitoare la subiectul propus de ministrul justiției despre funcționarea instanțelor judecătorești și despre sentințe definitive ale instanțelor despre care se solicită a fi „revizuite” ?

    • Evident ca, avocatul poporului nu este al poporului ci a al infractorilor care stabilesc dreptatea! Cate cazuri mai trebuie dezvaluite de presa pentru ca av.poporului sa se sesizeze depre neregulile din justitie!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.