„Atenția” lui Iohannis legată de proteste și Viorica Dăncilă

Președintele Klaus Iohannis a vorbit marți despre protestele de sâmbătă și despre desemnarea Vioricăi Dăncilă ca premier.

Iohannis a declarat, întrebat de jurnaliști despre proteste, că manifestanții „sunt de admirat” pentru că au arătat că doresc „o țară stabilă și prosperă, o justiție puternică și independentă”.

„Să stiți că am urmărit cu foarte mare atenție ultimele proteste de sâmbătă. (..) Acești oameni sunt de admirat, au venit, cu toate că vremea a fost destul de rea, ca să arate politicienilor din România că își doresc o țară stabilă și prosperă, o justiție puternică și independentă. Au arătat foarte clar, sper că s-a înțeles acolo unde trebuie să se înteleagă, că își doresc o guvernare decentă și eficientă”, a spus Iohannis.

Întrebat totodată despre criticile aduse după desemnarea Vioricăi Dăncilă ca premier, Klaus Iohannis a afirmat: „Am cântărit toate argumentele și am ajuns la concluzia că asta este varianta pe care trebuie să o accept”.

Chestionat dacă decizia sa a fost influenţată de posibilitatea de a fi suspendat din funcţie, Iohannis a susținut că nu i-a fost şi nu îi este teamă de suspendare pentru că nu există motive.

„Nu mi-a fost şi nu mi-e teamă de suspendare. Nu există niciun motiv de suspendare a mea din funcţie şi încet, dar sigur trebuie să eliminăm acest factor din discuţia publică. (…) au mai fost încercări de suspendare, dar nu cred că această posibilitate de suspendare trebuie să fie un argument în dezbaterea publică. Pentru mine, nu este cu certitudine un factor de decizie”, a declarat preşedintele.

El a mai spus, răspunzând unei alte întrebări a jurnaliştilor, că a avut o întâlnire cu Viorica Dăncilă, înainte de a o desemna premier, pentru că i s-ar fi părut „ciudat” să facă o nominalizare fără să cunoască persoana.

Întrebat ce a recomandat-o pe Dăncilă, preşedintele a răspuns: „Majoritatea parlamentară a recomandat-o”.

Klaus Iohannis s-a arătat totodată nemulțumit că partidele din opoziție nu s-au consultat între ele.

„Când am făcut consultările, puteam să chem doar coaliția majoritară. Nu am făcut așa. Am vrut să cunosc opinia tututor partidelor parlamentare. Mi-ar fi făcut plăcere ca la întrebarea pe care am pus-o fiecărui grup din opoziție <<ați vorbit cu ceilalți, măcar unii să răspunda da>>. O democrație cu un Parlament poate să funcționeze numai dacă ambele laturi sunt puternice, atât cei de la putere cât și cei din opoziție”, a declarat președintele.

Chestionat t despre posibilitatea ca din viitorul Guvern să facă parte persoane cercetate penal, președintele a spus că nu au ce căuta în fruntea statului, adăugând că ar colabora greu cu astfel de miniștri.

„Eu cred că voi fi informat și oficial despre persoanele care vor fi propuse, însă părerea mea despre persoanele care sunt în curs de a fi cercetate penal sau care sunt în curs de a fi judecate penal sau care au condamnări penale, această opinie o cunoașteți. După părerea mea, n-au ce căuta în fruntea statului”, a precizat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Întrebat dacă i-a transmis acest lucru și liderului PSD, Liviu Dragnea, Iohannis a spus că poziția sa este foarte bine cunoscută.

„Din păcate, ea încă nu se regăsește în Constituție. Dar consider că trebuie să facem cu toții, împreună, un efort de îmbunătățire a acestei situații, de aceea am propus și când am fost la CSM, poate vă amintiți, că dacă tot ne apucăm să discutăm despre Constituție și ce trebuie să facem mai bine acolo, atunci eu consider că principiul integrității trebuie să fie înscris chiar în Constituție. (…) Când am vorbit cu doamna Dăncilă, ne-am concentrat pe persoana domniei sale, nu despre Guvern. Iar în continuare vom vedea cu ce echipă știe să vină PSD-ul ”, a adăugat șeful statului.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8518 Articole
Author

3 Comentarii

  1. A avut ocazia sa taca. N-a facut-o! E ca si cum ar fi iesit in geaca rosie sa se frece de multime. Nu-i nimic! Toate iesirile lui se contorizeaza si vor conta in 2019. Nu mai pupa el al doilea mandat!

  2. „„Când am făcut consultările, puteam să chem doar coaliția majoritară […]”. Nu puteati sa faceti lucrul asta domnule presedinte pentru ca legea fundamentala spune ca presedintele trebuie sa se consulte cu partidul care are majoritatea absoluta in Parlament si nu cu alianta sau coalitia care are o astfel de majoritate. Daca nici un partid nu are majoritatea absoluta atunci presedintele este obligat sa se consulte cu toate partidele reprezentate in Parlament. PSD si ALDE nu formeaza impreuna un partid, nici macar o alianta ci doar o coalitie.

    In ceea ce priveste principiul integritatii in legea fundamentala, a interzice persoanelor urmarite penal sau judecatate pentru fapte penale sa fie alese sau sa ocupe functii de conducere in stat incalca principiul constitutional conform caruia orice persoana este considerata nevinovata pana la ramanerea definitva a hotararii judecatoresti de condamnare. Daca unei persoane cerceate penal i se interzice dreptul de a ocupa o funtie publica si respectiva persoana este achitata? Cine plateste pentru acest abuz?

    In ceea ce priveste persoanele condamnate penal si ele au dreptul sa ocupe functii publice dupa reabilitare in caz contrar s-ar incalca articolul 53 din Constitutie. In ultima instanta poporul dedice daca accepta sau nu persoane urmarite penal sau condamnate la conducerea tarii. Dragnea era condamnat si cu toate astea poprul a votat PSD deci condamnarile si urmaririle penale nu conteaza prea mult pentru popor.

  3. Ar trebui să fie înscris în Constituția României și ca nu pot ocupa funcții publice de la un anumit nivel și nu pot candidă la Parlament și Președenție cei cu dublă cetățenie și cei ai căror părinți nu au cetățenie română și domiciliul de bază în România

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.