Cehia: cele mai mari proteste începând din 1989

Coaliţia de centru-dreapta aflată la guvernare în Cehia va fi suspusă unui vot de încredere în parlament, după cele mai mari proteste de la căderea comunismului, în 1989. Peste 100.000 de oameni au protestat pe străzile marilor oraşe din Cehia, cerând demisia guvernului condus de Petr Necas, pe care îl acuză de reducerea salariilor, reducerea numărului de locuri de muncă, corupţie şi creşterea taxelor, scrie The Guardian.

Dacă va supravieţui votului de vineri, guvernul ceh este determinat să majoreze TVA-ul cu 1% şi să reducă încă o dată locuruile de muncă din sistemul public. Guvernul Necas beneficia de o majoritate de 115 locuri în parlamentul de 200 de deputaţi, însă a rămas cu doar 103 susţinători, după desprinderea din coaliţie a partidului Afaceri Publice. Această formaţiune a intrat în parlament în 2010, mizând pe o platformă anticorupţie, însă liderul său a fost recent condamnat pentru luare de mită.

Procurorii au mai deschis anchete împotriva altor doi parlamentari ai puterii şi cer ridicarea imunităţii acestora, astfel încât este posibil ca majoritatea fragilă de care se bucură Necas să se reducă şi mai mult. Până acum, nouă guverne europene au căzut sub loviturile crizei economice, care a debutat în 2008.

Sondajele arată că peste 70% dintre cehi îşi doresc alegeri anticipate şi doar 22,7% mai au încredere în guvernul Necas. Cehii sunt cel mai deranjaţi de creşterea TVA, iar 16,8% se tem de majorarea impozitului pe venit. Doar 10% sunt nemulţumiţi de majorarea vârstei de pensionare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.