Cele două noi tratamente recomandate de OMS!

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat oficial vineri două noi tratamente împotriva bolii COVID-19 – baricitinib, dezvoltat de Eli Lilly, şi anticorpii monoclonali de la GlaxoSmithKline şi Vir Biotechnology, în cazuri foarte precise.

Recomandările au apărut în revista medicală British Medical Journal (BMJ).

Experţii OMS recomandă sotrovimab, un tratament cu anticorpi monoclonali, şi baricitinib, un medicament utilizat în mod obişnuit împotriva artritei reumatoide.

Cele două nu le sunt recomandate însă tuturor pacienţilor.

Sotrovimab le este recomandat celor care nu au o formă gravă de COVID-19, dar au risc ridicat de spitalizare. Beneficiile sale pentru pacienţii care nu au acest risc este considerat prea mic.

În ce priveşte baricitinib (denumire comercială Olumiant), OMS îl recomandă în cazul ‘pacienţilor afectaţi de o formă de COVID-19 severă sau critică’, cărora trebuie să le fie administrat ‘în combinaţie cu corticosteroizi’, constatându-se ‘o ameliorare a ratelor de supravieţuire şi o reducere a nevoii de ventilare mecanică’.

Până acum, OMS recomanda trei tratamente: anticorpii de sinteză comercializaţi sub denumirea de Ronapreve, din septembrie 2021, o clasă de medicamente denumite ‘antagonişti ai interleukinei 6’ (tocilizumab şi sarilumab), din iulie 2021, şi corticosteroizi sistemici pentru pacienţii cu forme severe, din septembrie 2020.

Sotrovimab se adresează aceluiaşi tip de bolnavi ca şi Ronapreve. ‘Eficacitatea lor contra unor variante noi precum Omicron este încă incertă’, nuanţează totuşi experţii OMS.

Cât priveşte baricitinib, acesta ‘are aceleaşi efecte’ ca şi antagoniştii interleukinei 6 şi trebuie administrat pacienţilor cu aceleaşi forme de boală.

‘Atunci când amândouă sunt disponibile’, alegerea tratamentului trebuie să se facă, aşadar, ‘în funcţie de cost, de disponibilitate şi de experienţa medicilor’, recomandă experţii OMS.

Baricitinib aparţine familiei de medicamente a ‘inhibitorilor de kinaze Janus’ şi este utilizat împotriva artritei reumatoide, o maladie autoimună.

Totuşi, celelalte medicamente din această familie (ruxolitinib şi tofacitinib) nu trebuie utilizate pentru tratarea COVID-19, spun experţii OMS, lipsind date cu privire la eficacitatea sau la efectele lor secundare.

Recomandările de tratamente anti-COVID-19 ale OMS sunt actualizate cu regularitate, pe bază de studii clinice întreprinse pe diferite tipuri de pacienţi.

Arsenalul terapeutic împotriva acestei boli rămâne totuşi redus. În ultimele luni, OMS a respins folosirea mai multor tratamente: plasma convalescentă, ivermectina şi hidroxiclorchina, aminteşte AFP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Mă poate ajuta cineva, vă rog, cu linkul de la un articol de ieri? Din Cotidianul, cel cu vaccinarea copiilor intre 5 și 12 ani și cu neghiobiile șefului de campanie vaxx. E de negăsit, articolul, pentru mine cel puțin!
    Multumesc!

  2. OK,.Personal aș da salar la medici doar de ar fi spitalele goale,..căci atunci fac munca cea mai importantă in medicină, adică PREVENȚIA,.Iar de ai luat virusul, chiar de ai fost asimptomatic, categoric rămâi cu ceva,.Cu siguranță rămâi cu ceva cronic,.Deci rețeta există, mai exact distanțarea, igiena, spală-te in gât și nări cu soluție salină, vaccinează-te dar nu te increde, căci chiar vaccinat o poți păți,.Iar evident lumea merge pe rețeta rabinului care tot dă sfaturi ovreiului ce să facă să nu-i moară găinile…După o vreme se intâlnesc și rabbinul intreabă de găini,.”-Păi mi-au murit toate”.. ”-Păcat că aș mai fi avut rețete”..a zis rabbinul..Deci, cm pa acoloești ciumete..

  3. nu exista in realitate niciun antiviral pe lume, ceva care sa atace virusii. doar modificarea conditiilor fizico chimice duc la o reactie fizica sau chimica care face ca virusii sa reactioneze cu alte substante sau sa se descompuna. deoarece virusii nu sunt vii sunt doar materie organica, ca o fleica de carne de porc, care nu o poti omori dar o poti fierbe ,topi, congela sau face „rahat”( descompune/transforma/consuma).e doar publicitate ptr fraieri , asa zisele antivirale doar impiedica microbii, ciupercile,bacteriile…. sa te omoare profitand de conditiile create de prezenta materiilor organice…

  4. Exact medicamentele care trateaza covidul fara efecte adverse,tocmai pe acestea le-au interzis.Sa publice studiile ,numele ,,expertilor,, care le-au facut cu semnatura,si banii care au intrat in conturile acestor experti,de la OMS,de la BIGFarma si guvern ,in ultimii 5 ani,si dupa aceea ii mai credem.Sa specificii expertii cate persoane s-au vindecat cu aceste medicamente si in care spitale,ca medicii din spitalele respective sa stie daca au tratat sau nu cu asa ceva.Altfel,undeva,candva,un numar de,,,specialistii OMS ,, studiile,,nepublicate,nu sunt de loc elocvente.Daca nu raspunde cu nume si prenume,persoanele care dau comunicate,ci dau raspunsuri generale din partea unor institutii,unde nu raspunde nimeni,este egal cu o.oAMENII AU DREPTUL SA SE TRATEZE CU CE VOR EI,NU CUM DECIDE oms,O INSTITUTIE PERIMATA,BLAMATA IN CARE NIMENI NU MAI ARE INCREDERE.tARILE IN CARE GUVERNANTI NU SUNT SLUGI,AU IVERMECTINA,ARBIDOL,INFARMACII.

  5. „…autoritățile din Australia au continuat măsurile drastice în ceea ce privește sportivii. După liderul mondial de la bărbați, Nataliei Vihlyanțeva i-a fost retrasă viza și a fost trimisă acasă, deoarece aceasta era vaccinată cu „Sputnik V”, un ser ce nu este recunoscut la nivel global”…
    Ce ți-e și cu recunoștința asta OMeSizdă… Iar Adhenomu’ ăla de Prostată era acuzat de ofiținele de presă okțidentale că-i omu’ Chinei comuniste!

  6. Mulțumesc pentru ajutoare. Ideea este că sunt articole
    cu postări foarte incomode, și care dispar repede pentru
    că deranjează. Nu credeți?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.