Ceremonie de întronizare la Arhiepiscopia Sucevei

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic va fi întronizat ca Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților ăn cursul zilei de duminică, potrivit unui comunicat transmis de Arhiepiscopia Iașilor. Pe lângă Teologie, ÎPS Calinic a urmat cursuri de medicină, are licență în drept și două doctorate, ambele în filosofie.

Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic a fost ales în slujirea de Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 21 iulie 2020.

Duminică, întronizarea sa debutează cu Sfânta Liturghie oficiată în incinta Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, de la ora 09.00, de către ÎPS Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

Ceremonia întronizării noului Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor va începe în jurul orei 11.30.

ÎPS Calinic s-a născut pe 18 noiembrie 1957, în oraşul Iaşi. El s-a închinoviat la Mănăstirea Putna în martie 1980, iar în anul 1984 a fost tuns în monahism cu numele de Calinic.

A urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din Sibiu.
În octombrie 1990, a fost numit stareţ al Mănăstirii Râşca, de către IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, iar un an mai târziu, tot la propunerea IPS Mitropolit Daniel, a fost ales, de către Sfântul Sinod, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

În perioada 1992 – 1995 a frecventat, în regim privat, cursurile Facultăţii de Medicină din cadrul Academiei Mihăilene, reînfiinţată de profesorii G. Marderos şi E. Balaure.

În perioada 1994-1998 a frecventat cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Petre Andrei” – Iaşi, pe care a absolvit-o, cu lucrarea de licenţă „Aspecte de drept comparat, comunitar şi internaţional privind transplantul de organe”.
În perioada 1996-1998 a frecventat cursurile de doctorat, specializarea Istoria Filosofiei, catedra Istoria Filosofiei şi Axiologiei, Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” – Iaşi, cu tema interdisciplinară „Tanatologia în proiecţiile sale teologice şi filosofice”, sub îndrumarea prof. univ. dr. Petre Dumitrescu. Lucrarea a fost susţinută în data de 14 mai 1998, obţinând titlul de Doctor în Filosofie, specializarea Istoria Filosofiei, cu calificativul maxim.

În perioada 2000-2004 a frecventat cursurile de doctorat, specializarea Epistemologie şi filosofia ştiinţei, catedra Logică şi filosofie sistematică „Petre Botezatu”, Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, cu tema interdisciplinară „Logica Trinităţii”, sub îndrumarea acad. prof. univ. dr. Teodor Dima. Lucrarea a fost susţinută public la 28 decembrie 2004, obţinând titlul de Doctor în Filosofie, specializarea Epistemologie şi filosofia ştiinţei, cu calificativul maxim.

ÎPS Calinic vorbește franceză, engleză şi germană.

credit foto doxologia.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. Dupa ce am umplut tara de generali mufati la pensii speciale,acum o umplem de arhiepiscopi, care si astia vor avea pretentii!Pai numai laicii fac legea in tara asta?

  2. Sper ca nu s si asta tot un turnator securist,precum Pimen!Am vazut ceva din slujba de investire si era prezent si celebrul turnator de Constanta,Teodosie

  3. Mai rasfirati toa`si, mai rasfirati! Nick-urile va tradeaza ca sunteti agenti ai securitatii anticrestine. Sa va dea Dumnezeu dupa mintea si inima voastra!

  4. Felicitări pentru articol ! Am urmărit emisiunea pe TRINITAS şi mărturisesc că am rămas profund impresionat , nu numai de personalitatea noului arhiepiscop al Bucovinei, un bărbat cât un munte ,, cu o bunătate vizibilă şi cu un discurs absolut admirabil , un exemplu de naţionalism patriotic, pe care nişte troglodiţi, care apar şi pe aici, ca ciupercile după ploaie, sau mai bine zis, ca rahaţii pe încălţăminte când nu eşti atent pe unde calci, nu au nici cum să-l înţeleagă, nici cum să-l „înghită” : e prea mult pentru ei un asemenea Om , cum n-au ei nici în zece ongeuri de-a lor. Nişte cretini care cred că se trag din maimuţă e şi normal să nu se deosebeasă prea mult de ele .
    P.S.
    Felicitări şi pentru cei care au transmis evenimentul şi care ne-au umplut inimile de emoţia evenimentului religios, cu cadre care prezentau nişte oameni frumoşi, tineri, adulţi şi vârstnici pe ale căror feţe puteai citi inteligenţa şi strălucirea trăirii în cele sfinte de la cei tineri până la cei ajunşi la vârsta senectuţii, că dacă transmiteaa PRO TV, sau alte posturi „româneşti” aveam parte doar de babe ştirbe şi moşnegi cocoşaţi!

  5. Vanatorul de javre , da-ti peste gura una sa te trezesti. Securistii sunt tocmai in BOR. Comumunismul a ucis biserica si preotii si a inlocuit-o cu acesti turnatori.Stai sa treaca si epoca PSD si isi va reveni.Pana atunci da-te cu capul de pereti ca visezi prostii.

  6. Fostul deținut politic Dan Lucinescu, închis timp de 15 ani, trecut prin experimentul „reeducării” de la închisoarea Pitești, s-a mutat la Domnul. Dumnezeu să-l odihnească cu Drepții!
    Înmormântare va avea loc joi, în Cimitirul Bellu Ortodox.
    Dumitru Dan Lucinescu s-a născut la 21 mai 1927 în Botoşani, în familia magistratului Teodor Lucinescu şi a Alexandrinei.
    Absolvent al Colegiul Naţional Militar „N. Filipescu” şi „Ştefan Cel Mare” din Cernăuţi. Absolvent al unor şcoli de zbor cu brevetele A, B şi C luate la Braşov la vârsta de 16 ani. Demisionează din Şcoala Militară de Ofiţeri de Aviaţie şi se înscrie la Facultăţile de Matematică şi de Fizică la Iaşi. Protestează pe cale intelectuală împotriva doctrinei comuniste din România.
    Student în anul III la Iaşi, este arestat la 24 aprilie 1948 şi condamnat de Tribunalul Militar Iaşi ca şef de lot la:
    – 15 ani de muncă silnică pentru crimă împotriva ordinii sociale;
    – 10 ani de muncă silnică pentru delict de uneltire;
    – 8 ani de muncă silnică pentru instigare contra ordinii sociale;
    – 5 ani de muncă silnică pentru colportare de materiale interzise.
    A executat o detenţie de 15 ani la Târgu Neamţ, Iaşi, Suceava, Jilava, Piteşti, Gherla, Aiud. A fost coleg de celulă în închisoarea Suceava (azi, sediul Prefecturii) cu părintele Iustin Pârvu. A trecut prin „reeducarea” de la Piteşti, fiind martor şi victimă a torturilor inumane din această închisoare. A fost torturat timp de aproape 6 luni între decembrie 1950-mai 1951.

  7. În perioada detenţiei sale:
    Tatăl a lucrat ca muncitor cu domiciliu obligatoriu la Roman, cu confiscarea averii;
    Mama a fost condamnată politic;
    O soră, studenta in anul 5 la arhitectura, a fost condamnată politic 3 ani;
    Alta soră, studentă la medicină, abandonează şcoala şi este adoptată de o mătuşă pentru a putea lucra ca asistent medical.
    După eliberarea deţinuţilor politici, Dan Lucinescu se angajează ca sudor în 1963 la Şantierul Energo Montaj Bucureşti. Lucrează succesiv ca operator ultrasunete şi tehnician la trustul Energomontaj.
    Activitate ştiinţifică:
    Autor al volumelor „Tehnologii ultrasonice, magnetoscopice şi de analiză spectrală” (1968);
    Devine cercetător la centrul de Mecanica Solidelor al Academiei Române (1969);
    Absolvent cu nota maximă al Facultăţii de Mecanică Bucureşti, al cursului de Pedagogie şi cursului post-universitar de Energie Nucleară (1975);
    Lector pentru cursurile post-universitare la Politehnica Bucureşti şi pe platforma Măgurele;
    Autor a patru invenţii brevetate în ţară şi în străinătate, cea mai importantă fiind focalizarea fascicolului de ultrasunete, care a permis apariţia aparaturii şi tehnicilor medicale bazate pe ultrasunete (determinarea sexului fătului, chirurgia bazată pe ultrasunete etc.);

  8. Publică peste 300 de lucrări tehnice;
    A elaborat tehnologiile de control nedistructiv (NDT) pentru grupul nr. 1 de la Centrala Nucleară Cernavodă şi indicatorii de calitate a imaginii (ICI);
    Adeţinut timp de mai mulţi ani funcţia de şef al Laboratorului Central din Institutul Naţional de Motoare Termice din cadrul Ministerului Energiei;
    Anul 1992 îl găseşte în fruntea Serviciului Investiţii Nucleare, de unde se pensionează si părăseşte ţara pentru a se stabili în Suedia.
    Membru al Uniunii Scriitorilor din România. Membru al Uniunii Scriitorilor din Suedia.
    Membru al Societăţii Naţionale Suedeze NDT din 1992.
    În ultimii ani, militează activ în ţară, pentru renaşterea conştiinţei naţionale, pe care dânsul o consideră cel mai dureros lucru pierdut în cei 45 de ani de comunism şi devine membru fondator al Fundaţiei Creştine Părintele Arsenie Boca, văzută ca un instrument care să concretizeze renaşterea poporului român. A fost un apropiat al părintelui Arsenie Boca şi al părintelui Ilie Cleopa, iar in inchisoare a fost coleg de celulă cu multe personalități românești duhovnicești, culturale sau politice.
    Autor al cărţilor:
    Ciclul VITRALII
    Spre război
    Sfârşit întunecat de Ev
    Lupta
    Jertfa
    Întoarcerea din Neguri
    Sfârşit de lumi
    Din Scandinavia la Pontul Euxin
    Spania
    Ancorare în absolut
    Sfârşit de lumi
    Omul – creaţie divină
    Depăşirea condiţiei umane
    Efemeritate şi divin
    Ştefan cel Mare şi Sfânt
    Destine Aspirații,
    Părintele Arsenie Boca, un Sfânt al zilelor noastre,
    Voievodul,
    Homo Planetarius.

  9. Daca a fost un fiu ales al Botosaniului, totul este normalitate. Dumnezeu sa-l odihneasca in Imparatia Sa!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.