Cheltuieli fără număr la regia care plătește salarii uriașe

Romatsa, Regia Autonomă Administrația Romănă a Serviciilor de Navigație Aeriană, se află în subordinea Ministerului Transporturilor, a depășit limita maximă de cheltuieli aprobată prin bugetul de venituri și cheltuieli, iar indicatorii de performanță nu au fost îndepliniți, se arată într-un raport al Curții de Conturi. Vorbim de societatea de stat care acordă cele mai mari salarii. Conform celor mai recente date ale Institutului de Statistică, venitul salarial mediu al unui controlor de trafic se apropie de 4.500 de euro pe lună. La acesta se mai adugă diverse bonusuri de vechime, condiții grele de muncă, sporuri pentru complexitatea dirijării, sporuri pentru lucru în ture etc.
Neregulile și erorile identificate la Romatsa se referă, în principal, la reflectarea incorectă a unor sume cu impact asupra situațiilor financiare, la desfășurarea defectuoasă a procesului de inventariere, neîncadrarea în indicatorii economico-financiari aprobați prin buget, precum și la neactualizarea valorii bunurilor din domeniul public al statului. Regia  nu a constituit provizioane în conformitate cu prevederile legale, în sumă de 2.452 mii lei, pentru litigiile în care entitatea are calitatea de pârât și pentru care există probabilitatea să fie generate obligații de plată în sarcina entității. În consecință, în condițiile în care, potrivit prevederilor OMFP nr. 1802/2014 pentru aprobarea Reglementărilor contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, „…trebuie recunoscute toate datoriile previzibile și pierderile potențiale care au apărut în cursul exercițiului financiar respectiv sau în cursul unui exercițiu precedent, chiar dacă acestea devin evidente numai între data bilanțului și data întocmirii acestuia”, suma de 2.452 mii lei nu a fost reflectată în valoarea datoriilor prezentate în bilanțurile contabile, în valoarea cheltuielilor raportate în conturile de profit și pierdere din anii 2016-2017 și nici în rezultatul
patrimonial din anii 2016-2017.
La efectuarea inventarierii anuale a patrimoniului nu s-au respectat în totalitate prevederile legale, astfel că listele de inventariere anuale ale Administrației Centrale RA Romatsa au fost întocmite pe locuri de depozitare, și nu și pe conturi de valori materiale, rezultând imposibilitatea verificării corelării datelor raportate în bilanțul contabil din anul 2016 de către Romatsa cu datele înregistrate în contabilitate, dar și imposibilitatea punerii de acord cu situația reală stabilită pe baza inventarului anual.
Referitor la execuția bugetară din exercițiul financiar 2016 s-a constatat depășirea limitei maxime a cheltuielilor totale aprobate prin bugetul de venituri și cheltuieli al entității, precum și nerealizarea unor indicatori de performanță programați, în sumă totală de 206.178 mii lei, detaliată după cum urmează: cheltuielile realizate au depășit limita cheltuielilor totale aprobate prin bugetul de venituri și cheltuieli al entității cu suma de 123.829,5 mii lei; indicatorul „Rezultatul brut (profit/pierdere)” a înregistrat o nerealizare de -80.246 mii lei (-77,00%); nivelul creanțelor restante aprobate prin buget a fost depășit cu 2.102,6 mii lei (107,45%).
S-a mai constatat că ROMATSA, prin conducătorul acesteia, nu a evaluat în exercițiile financiare 2016 și 2017 activitatea persoanelor care au exercitat CFPP, nerespectându-se astfel prevederile art. 9 alin (8) din OG nr. 119/1999 privind controlul intern și controlul financiar preventiv, republicată, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora evaluarea activității persoanei care desfășoară activități de control financiar preventiv propriu se face anual, de către conducătorul entității publice, cu acordul entității publice care a avizat numirea, prin calificative, pe baza informațiilor cuprinse în rapoartele auditului public și în rapoartele Curții de Conturi, unde este cazul. În ceea ce privește sistemul de control intern managerial s-a constatat implementarea parțială a Standardului 1 – Etica și integritatea, iar, referitor la auditul intern, s-a constatat că auditorii interni ai entității nu au efectuat numărul minim de zile de pregătire profesională.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4568 Articole
Author

3 Comentarii

  1. -nerealizare de indicatori, cheltuieli, pierderi ,listele de inventariere reale nu bat cu inventarul anual -fapticul rupt de contabiliate ,nereflectarea datoriilor, creante restante imnese etc. totul permis de neefectuarea controlului financiar preventiv propriu.
    in schimb salarii mari,bonusuri,sporuri de complexitate, de conditii de lucru ;
    Curtea de Conturi da o mazgaleala si trece mai departe lasand lucrurile cum sunt;nimeni nu imputa nimanui, sesizari penale nu stie nimeni unde sunt,zidul e de netrecut ,imbuibata Curte de Conturi lasa dezastrul in urma sa.Politica, Curtea de Conturi ce are un role sential nu vrea „sa se certe” cu nimeni si admite dezastrele de la companiile de stat toate abonate la bugetul national public ca pe mosiile lor.
    Pe langa cei care muncesc,produc efectiv,o gloata de paraziti ,o „contabilitate”kafkiana cu ilegalitati.Stiam ca juristii controlau contul debitori,nu stiu ce mai fac acum,probabil se sapa,or fi pe gasti si probabilsub niste directori in „concurenta”politica,care pe care sa se sfasie, un noncolectiv,o nonechipa cu componenti contradictorii, cu consilii de conducere cu mahari ,unul mai destept ca altul pentru ca se si vede cat penetreaza inteligenta lor in „rezultate”:o companie de stat nederanjata de ineficienta,le lipsesc managerii sau ce?Competenta, scopul comun care e furtul politic dar si material de la stat ?

  2. „venitul salarial mediu al unui controlor de trafic se apropie de 4.500 de euro pe luna”??

    NU e mult deloc, eu cred ca e una dintre cele mai stresante activitati, alaturi de cea de Chirurg…

    Ce salariu are dna Carmen Dan, bagatoare analfabeta de seama la MAI si sluga de infarctor, care citeste dupa biletelele consilierilor de fiecare data?!
    „Sindicaliștii din MAI au prezentat dovada că, de la 1 ianuarie 2019, salariul dnei Carmen Dan s-a majorat până la 24.675 de Lei.”
    EXCLUSIV Creștere spectaculoasă! Cum i-a explodat salariul lui Carmen Dan
    Scandal uriaș în Poliția Română, după ce oamenii legii i-au făcut public fluturașul de salariu al ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan!
    După ce a izbucnit scandalul dintre președintele Klaus Iohannis și ministrul Carmen Dan, Sindicatul Polițiștilor „Mihai Viteazul” a făcut public fluturașul de salariu al șefei de la Interne.

    Citește și Scandal-monstru! Polițiștii au făcut public fluturașul de salariu al lui Carmen Dan – Atac devastator la ministrul de Interne.Concret, potrivit polițiștilor, Dan are, începând cu data de 1 ianuarie 2019, un salariu de 24.675 lei.
    Sindicaliștii au prezentat dovada că, de la 1 ianuarie 2019, salariul său s-a majorat până la 24.675 de lei.
    Astfel, potrivit calculelor Bugetul.ro, salariul lunar i-a crescut, în 2 ani de mandat, cu 11.385 de lei – aproximativ 2.422 de euro, de la numirea în funcție și până în prezent.”
    https://www.bugetul.ro/exclusiv-crestere-spectaculoasa-cum-i-a-explodat-salariul-lui-carmen-dan/

    Sa vedem slugile analfabete ale lui Dragnea, astia atat de bine platiti, facand MUNCA celor de la Control aerian!

    • Lucrul si mai interesant e ca 4,500 de Euro/luna e salariul mediu si la Eurocontrol (https://www.eurocontrol.int/faq/what-salary).

      Probabil Curtea de Conturi face comparatii doar cu salariul mediu din Romania, iar presa arunca in aer doar niste cifre; daca spui unui roman ca statul plateste pe cineva cu 4,500 Euro pe luna, imediat va sari in aer. Vina, bineinteles, va fi a cuiva. Nu conteaza cine: PSD, PNL, Iohannis, Soros, Dragnea -> cineva trebuie sa fie vinovat.

      Pacat ca nu intelege lumea stresul unei meserii, indiferent de acea meserie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.