Cheltuielile statului român cresc lună de lună

bani-moneda-romania-inflatie

 Cheltuielile statului român au crescut în primele trei luni ale anului 2018 cu 22,1% față de cele din perioada ianuarie-martie 2017, ajungând la 70,84 miliarde de lei.

Cheltuielile de personal sunt cu 18,1% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, saltul fiind determinat de majorările salariale acordate în anul 2017, dar și de majorarea salariilor în sectorul bugetar ca urmare a aplicării Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 12,5% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Ce a determinat această creștere

Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetele locale, cât și la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și la bugetele instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții bugetare. Subvențiile acordate în primele trei luni ale anului 2018 sunt în creștere cu 25,7% față de aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea este determinată, în principal, de plățile efectuate (1,4 miliarde de lei) pentru sprijinirea producătorilor agricoli și de subvențiile acordate pentru susținerea transportului feroviar public de călători și a transportului cu metroul. Dobânzile se mențin ca procent în produsul intern brut la același nivel ca în aceeași perioadă a anului precedent, respectiv 0,3% din PIB.

Au crescut cheltuielile referitoare la asistența socială

Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de anul precedent cu 11,8%, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungând la 1.000 lei, majorarea și modificarea modalității de stabilire a indemnizației lunare pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție. Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 4,9 miliarde lei, de aproape trei ori mai mult față de aceeași perioada a anului trecut, conform datelor Ministerului de Finanțe.

Execuția bugetului general consolidat pe primul trimestru al anului 2018 s-a încheiat cu un deficit de 4,46 miliarde de lei, respectiv 0,48% din PIB, sub nivelul prognozat pentru perioada analizată de 0,97% din PIB (8,96 miliarde de lei). Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 66,4 miliarde de lei, reprezentând 7,2% din PIB, sunt cu 11,5% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4635 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Alo, Cosmin , am pretentie neica , exprima-te corect legal comercial ” cheltuielile Corporatiei ROMANIA , proprietate Foreign Profit , nu zic a cui ca iar numai apare comentariul , creste cheltuielile , din cauze obiective . Corporatia administrativa a teritoriului fostului nostru stat soveran inainte de 89 , practic isi ingrasa slugile care o protejeaza , investeste in anumite proiecte admnistrative , sociale si de infrastructura . Banii imprumutati de corporatia ROMANIA ar urma sa fie dati inapoi prin TAXAREA populatie fizice nauce , a persoanelor fizice . Acuma bineinteles ca majoritatea banilor sint furati de tot felul de birocrati si consultanti hrapareti . Imprumuturile corporatiei au fost garantate cu Certificatele voastre de Nastere , cu Titlurile voastre de Proprietate , asa ca cu cit cresc cheltuielile si furturile cu atit mai mult poporul este adincit in Datoria Externa fara drum de intoarcere . Lasciate ogni speranzza ca acest regim politic sa ne doreasca binele .

  2. Sa se desfiinteze pensiile speciale si virstele de pensionare la toata lumea sa revina la 65 de ani ca peste tot in lume si 30 de ani de servici. Este inadmisibil si o hotie in lege ce se intimpla in sistemul militar , aviatie si magistrati. Eu nu stiu daca cineva nu isi da seama ca aceste categorii de lux fac hotie. Fura banii RO cu „legea” in mana prin ceea ce au negociat si obtinut abuziv zic eu. Niciunde peste tot in lume nu functioneaza un asemenea sistem cretin si pus pe placul unora in defavoarea tarii. Un pensionar in vest nu are cu mai mult de 50% decit un echivalent si asta in cazul ca a lucrat o viata (pina la 57 de ani) si de la 25 de ani in sistem si a iesit la maximum cu functie. Deci o pensie de „general” ar fi vreo 4500 RON maxim si de aci in jos pina la 2500 eventual la un sergent major cu 30 de ani vechime (completul de serviciu din vest) conasiderind un raport cu sistemele din vest la o pensie medie de 2000 de lei. Formula de calcul este rea de tot si nemaiauzita chiar. (6 luni din 5 ani etc…). Asta-i imbecil rau de tot (!)

  3. Băă, citiţi legea 500/2002. Nu mai bateţi câmpii. Cheltuielile or crește comparativ cu o perioadă, numai că ele sunt limitate prin legea bugetelor. Dacă au fost cuprinse în buget cheltuieli de 5 lei, atunci nu se pot depăși cei 5 lei. Concluzie: la sfârșitul anului, statul, prin aparatul său, nu poate depăși sumele cuprinse la capitolul cheltuieli.
    Citiţi art. 4

    (2) Sumele aprobate, la partea de cheltuieli, sub forma creditelor de angajament şi creditelor bugetare, în cadrul cărora se angajează, se ordonanţează şi se efectuează plăţi, reprezintă limite maxime care nu pot fi depăşite.
    (3) Angajarea cheltuielilor din bugetele prevăzute la art. 1 alin. (2) se face numai în limita creditelor de angajament şi în scopurile pentru care au fost aprobate.
    (4) Angajarea cheltuielilor peste creditele de angajament şi utilizarea creditelor bugetare în alte scopuri decât cele aprobate atrag răspunderea celor vinovaţi, în condiţiile legii.

  4. Si ce daca ? O sa avem ambasada la Ierusalim ? O sa avem ! Asta-i important ! Da-o naibii de economie ? Pesedeilor nu vor fi suficiente gauri de soareci unde sa va ascundeti ! Va bateti joc de tara asta cum nu si-a batut nimeni in toata istoria Romaniei !

  5. Ce relație de cauzalitate considerați că ar fi între creditele externe și dobânzile lor și inflație ?
    Remarcați că în guvernările Victor Ponta când s-a achitat o sumă importantă din datoria externă inflația ajunsese să fie cu semn negativ ?

  6. Ați zice că și împrumuturile externe generează inflație ?

  7. Consderați ROBOR-ul „prețul ceditului” „apreciat” de împrumuturile guvernului ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.