China a recunoscut noul regim din Libia

China a recunoscut Consiliul Naţional de Tranziţie al rebelilor libieni ca „autoritatea legitimă” a ţării, a declarat Ministerul de Externe de la Beijing, arătând că CNT şi-a asumat respectarea intereselor chineze în Libia, transmite Reuters. Rusia rămâne acum principala putere care nu recunoaşte regimul rebelilor libieni.

Anunţul pecetluieşte total soarta muribundului regim Gaddafi, cu care China avea relaţii comerciale tot mai puternice. Arma economică şi demografică a Chinei, care a „exportat” în Libia mii de lucrători şi specialişti s-a confruntat aici cu arma militară a Washingtonului, consideră o parte a presei internaţionale. China s-a abţinut în cadrul Consiliului de Securitate ONU atunci când a fost adoptată rezoluţia care a permis intervenţia NATO în Libia. Documente găsite în capitala libiană arată că mai multe companii chineze au dorit să vândă forţelor lui Gaddafi lansatoare de rachete, arme antitanc şi alte tipuri de arme în valoare de 200 de milioane de dolari, totul cu nerespectarea unei rezoluţii ONU.

Guvernul chinez a recunoscut că unele companii chineze au negociat un posibil export de arme în Libia, în luna iulie.

„China recunoaşte CNT ca autoruitatea care guvernează Libia şi care reprezintă poporul libian şi dorim să lucrăm cu CNT pentru tranziţia stabilă şi dezvoltarea relaţiilor sino-libiene. Sperăm ca tratatele şi acordurile încheiate între China şi Libia vor continua să rămână în vigoare şi să fie implementate”, se arată în comunicatul diplomaţiei chineze. Comunicatul mai citează şi pe un lider al rebelilor, fără a-i dezvălui identitatea, care salută participarea Chinei la reconstrucţia ţării după război.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.