Cifre oficiale: Impactul creșterii pensiilor

Impactul bugetar pentru aplicarea noii legi a pensiilor este de 15 miliarde lei, de la 1 ianuarie 2024, şi de 10 miliarde de lei, pentru recalcularea care se va aplica de la data de 1 septembrie 2024, a declarat marţi, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, după întocmirea de către comisiile de specialitate a raportului favorabil la proiectul de lege privind sistemul public de pensii.

„S-a clarificat, am trimis o adresă oficială preşedintelui Comisiei pentru buget – finanţe de la Senat, impactul este de 10 miliarde (n.r. lei) pe patru luni, pentru aplicarea noii legi, şi de 15 miliarde, de la 1 ianuarie 2024. Banii sunt prevăzuţi în Bugetul Asigurărilor Sociale şi avem şi acea subvenţie de la bugetul de stat. Ei vor fi prinşi în legea bugetului pe anul viitor”, a precizat Baciu, întrebat pe această temă.

El a adăugat că numărul de pensii ce vor fi recalculate este de aproximativ 5 milioane.

„Vorbim de aproximativ 5 milioane de pensii care se vor recalcula, adică practic noi suntem la sfârşitul procesului de digitalizare, suntem la 95%. Vom finaliza acest proces până la sfârşitul anului, astfel încât cu 1 septembrie, exact cum prevede noua lege a pensiilor, oamenii deja să primească pensiile recalculate”, a spus preşedintele CNPP.

El a explicat modul în care vor creşte pensiile.

„În anul 2024, vom avea două creşteri de pensii. Odată cu 1 ianuarie, unde vor beneficia toţi pensionarii sistemului public de pensii – vorbim de aproximativ 5 milioane de pensionari, iar cu 1 septembrie pensiile se vor recalcula pe noua formulă de calcul din noua lege a pensiilor. Aici contează foarte mult parcursul profesional, contează foarte mult stagiul de cotizare, contează foarte mult valoarea indicelui de corecţie pe care l-a avut în momentul ieşirii la pensie. Deci nu mai este o creştere în procent fix, cum este de la 1 ianuarie, ci este o creştere în funcţie de constantele, de variabilele, pe care vi le-am spus”, a punctat Daniel Baciu.

Baciu a estimat că vor creşte aproximativ 3 milioane de pensii, menţionând că acest lucru depinde de istoricul profesional al fiecărui pensionar.

„Acest lucru este variabil, depinde de la un pensionar la altul, în funcţie de istoricul profesional. Aproximativ 3 milioane de pensii vor creşte”, a transmis Daniel Baciu.

În ceea ce priveşte softul pentru recalcularea pensiilor, preşedintele CNPP a precizat că el va fi implementat când legea va fi publicată în Monitorul Oficial.

„Softul îl vom face în momentul când vom avea legea publicată în Monitorul Oficial, pentru că nu ne permite Legea finanţelor să angajăm credite bugetare pentru noul soft până când nu avem legea finalizată şi publicată în Monitorul Oficial. După aceea trebuie să facem normele de elaborare a legii, avem trei luni de zile să facem aceste norme, şi după aceea vom putea efectiv să facem noul program informatic care să respecte întocmai prevederile noii legi a pensiilo”, a concluzionat Daniel Baciu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

14 Comentarii

  1. ce inseamna 25 miliarde de ron, cand ei se imprumuta de 20 miliarde de euro anual? un fleac

  2. Nu au nici softul de recalculare, insa au calculat suma cu care va trebui sa creasca fondul de pensii. Si se mai si prefac cum ca se incaiera, se acuza, se jignesc, nu mai pot de grija bugetului. Circ.

  3. Aș dori, dacă nu vă supărați, să ne spuneți și care este impactul bugetar pentru înarmare, precum și impactul bugetar pentru ajutorarea refugiaților ucrainieni și cel pentru Ucraina? O tanti, ce era șefă pe la FMI, declara că ‘pensionarii nu produc, doar consumă, acest fapt reprezintă un impact bugetar imens’…

  4. Mai terminați cu mărirea pensiilor fiindcă guvernul trăiește pe datorie! Guvernul a bifat un punct din PNRR ca sa le ia banii europenilor nu ca să facă dreptate pensionarilor. Totul e o scamatorie!

  5. Recalcularea are impact bugetar minor fata de beneficii…1. Recalcularea indreapta ERORILE facute de Stat prin legea 263, Legea Bashinescu/ Boc….Erorile fiind produse de Stat, Statul e obligat sa le corecteze, erorile au favorizat Statul, banii au ramas la Buget vreme de 10 ani, deci recalcularea are teoretic impact bugetar zero…Recalcularea pe puncte de stimulare are impact bugetar minor dar efectele sunt pozitive. E o lege neasteptat de buna.

  6. tulai, nu mai raman destui bani pentru arme amerloce SH si pt ukrania! daca se supara CIA si nu-i mai sustine pe actualii?

  7. orice adaugare de puncte de pensie pe baza de vechime , care nu au un sport finaciar ,vor duce la inechitate in sistemul de pensii, deorece, fonudul de pensii nu creste prin pucte fara suport finaciar.Prin adesta masura nedreapta acelasi fond de pensii va fi impartit la un numar mai mare de puncte si anume puncte pe cotributie + puncte fara suport finaciar cum sunt punctele pe vechime,si prin urmare valoare punctului de pensie scade.

    Prin aceasta masura se iau din banii de pensii munciti corect ai oamenilor cu pensiile cele mai mici , si se dau gratis ,cadou celor care au vechime mai mare ,care oricum au pensii mai mari. Practic este un jaf facut pesinoarilor cu pensiile cele mai mici, de catre cei care se dau desteplti.

    Acesta reprezinta un furt din banii de pensii ai oamenilor cu pensiile cele mai mici.
    Nu se pot lua bani din fondul de pensii pe contributie si se aloce pentru puncte pe vechime , deoarece acestea nu au un suport finaciar si o astfel de operatie reprezinta un furt sau o deturnare a banilor din fodul de pensii. Fondul de pensii pe contributie este este exclusiv pentru punctele cu suport financiar.

    Daca guvernul vrea sa dea pensionarilor bani pe vechimea in munca acestia nu pot proveni din fondul de pensii pe contributie,ci din alt fond , si nu pot fi inclusi in pensia pe contriutie , ci treuiesc evidentiati separat ca indemnizatie pe vechime in munca.

  8. @akub…Nu e chiar asa… Nu e vorba de vechime, e vorba de stabilitate …e vorba de contributie peste 25 de ani.. Sunt premiati cei care contribuie ani mai multi…si peste 45 de ani, care pot sa lucreze si peste varsta de 65 de ani…legea este echitabila, macar sa se aplice.

  9. @Anca – lasa ca se face o licitatie si-l castiga firma de casa a SRI-ului, aia de s-au chinuit 10 ani sa produca softul care si acuma da rateuri la CNAS

  10. Vedeți că nu menționează de pensiile nesimtite și de recuperarea lor prin hotărâri judecătorești definitive, vorbesc la general sa se simtă doar pensionarii obișnuiți care au contribuit! E o psihoza veninoasă aruncata spre contribuabilul in 35-40 ani, după cum cred că nu ați uitat, limitarea prin legea mamii lor e maximum 25 ani și nu 35-40-45 ani cât ai contribuit.

  11. @axon, 1

    Chiar asa este! Capitalimul, prin legea acesta fura banii de la cei mai saraci pensionari si ii da gratis la cei cu pensii mai mari!

    Luăm un caz ipotetic: un om a contribuit în fiecare an la fondul de pensii timp de 25 de ani cu câte 1000 lei pe an și în fiecare din acești ani el a acumulat pe baza acestei contribuții câte 1 punct de pensie pe an,deci în 25 de ani 25 de puncte de pensie.
    Acum dacă un altul a contribuit cu câte 35 de ani tot cu 1000 lei ani va acumula, în cei 35 de ani, 35 puncte de pensie.

    Acum dacă pensia e în raport cu contribuția fiecare din cei doi va trebui să primească în decurs de un număr de ani egal valoarea cu care a contribuit plus dobânzile aferente. Ca să simplificăm nu luăm în calcul dobânzile. Acum dacă luăm în calul un număr de 10 ani în care fiecare ar trebui să primească suma cu care a contribuit înapoi, atunci cel care a contribuit 25 de ani cu câte 1000 pe an a acumulat 25 000 lei și dacă împărțim la 10 ani, să zicem, ar veni 2 500 lei pe an,corespunzător unui punct de pensie anual de 100 lei

    Tot la fel celui care a contribuit 35 de ani cu aceiași sumă iar veni 3 500 lei pe an, corespunzător unui punct de pensie anual de 100 lei.

    Acum intervine șmecheria cu noua lege care acordă puncte în plus, nu pe bază de contribuție.

    Să zicem că se acordă puncte în plus față de contribuție și anume câte 0,5 punte pe an celui care a lucrat peste 25 de ani; în acest caz cel care a lucrat în cazul de mai sus 35 de ani va mai primi pe cei 10 ani încă 5 puncte .
    Acum primul va rămâne tot cu 25 de puncte iar celălalt, la cele 35 de puncte va mai primi 5 puncte fără să contribui financiar și va avea 40 de puncte.

    RĂSPUNDE

  12. @axon, continuare(cum se talharesc prin lege cei mai saraci pensionari)

    Problema e că fondul de pensii a rămas constat el nu a crescut cu valoarea corespunzătoare celor 5 punte care au fost acordate fără contribuție la fondul de pensii ,deci le putem socoti tot ca o pensie specială!

    Fondul de pensii pe contribuție al celor 2 este de 60 000 la un număr de puncte pe contribuție al celor doi de 25+35=60 puncte.
    Am considerat un număr de 10 ani în care să fie returnat acest fond și a rezultat 6 000 pe an împărțit la cele 60 puncte rezultă 100 lei punctul de pensie anual, deci 2 500 pe an pentru primul și 3 500 pentru al doilea.

    După legea nouă cei 6 000 sunt împărțiți acum la 65 puncte,(nu la cele 60 pe contribuție)= 92,3 lei punct anual de pensie.
    În acest caz – primul va primi :92,3 x 25puncte= 2 300 lei ,
    al doilea va primi :92,3 x 40puncte= 3 700 lei.

    Cu alte cuvinte iei pe an 200 lei pe an, din contribuția primului și o dai la al doilea, iar în cei 10 ani luați în calcul iei 2 000 lei munciți de primul și îi dai gratis unuia care nu lucrat pentru ei.

    Cu alte cuvinte, după noua lege se ia din banii munciți de la cel care și așa are puțini și i se dau gratis celui care oricum are mai mulți!

    Sper ca ai inteles schema de jafuire a pesionarilor celor mai saraci, pentru a premia pe cei mai instariti.

    SA IEI DIN DREPTUL SARACULUI CA SA DAI LA UNUL MAI AVUT REPREZINTA APOGEUL RAUTATII!

  13. Si cu vechime de 30 de Ani si cu o Pensie de 1100 , se mai da Ceva ? La Pensie ?

  14. @ Neagu Mircea,
    dupa o lege corecta puncutl de penie trebuie legat de salariul minim care este unul transparent si nu de salariul mediu care este greu de verificat pentru un om oarecare.

    munca timp de o luna pe salariul minim, mai precis contirbutia la fondul de pensii corespunzatore salariulului minim pe o luna, trebuie echivatat cu un punct de penie luanr.

    In acest caz un om cu stagiul complet de 35 de ani daca lucreza in tot acest timp doar pe salariul minim va acumula 12×35=420 puncte lunare de pensie.
    Tu daca ai lucrat 30 de ani doar pe salariul minim ai acumula in acest caz 12×30=360 puncte lunare de pensie cea ce repezinta 85,7 din numaraul de puncte al unui stagiu complet.
    Pentru un om care a lucrat tot timpul stagiului complet doar pe salriul minim echvialent cu 420 puncte lunare de pensie ar treui sa aiba o pensie de cel putin 85% din salaraiul minim brut care e de 3 300 lei, deci o pensie de cel putin 2805lei.
    Tu cum ai doar 85,7din punctele unui stagiu complet ,ti-ar reveni 2404 lei dupa o lege cat de cat ecchitabila care leaga punctaul de pensie de salariul minim ,si nivelul pensiei minimie pentru un stagiu complet de cotizare de 420 de puncte lunare de pensie, socotite ca mai sus, la valoarea de cel putin 85%din salariul minim brut.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.