Cifrele Pilonului II după zece ani de existență

bani-moneda-romania-inflatie

În data de 20 mai 2008, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) primeau în administrare primele contribuții ale românilor. Zece ani mai tarziu, sistemul a primit în administrare contribuții totale în valoare de 35,7 miliarde de lei, la care fondurile de pensii au adăugat prin investiții câstiguri nete în valoare de 7 miliarde de lei.

În total, cele șapte fonduri de Pilon II administrează astăzi active nete de 42,7 miliarde de lei în beneficiul a 7,13 milioane de români care sunt înscriși la acest sistem. Prin urmare, valoarea medie a contului individual de pensie privată este de aproape 6.000 de lei, iar peste 1,2 milioane de participanți au acumulat deja o sumă peste 10.000 de lei în contul lor. În cei zece ani, Pilonul II a generat un randament mediu anual de 8,15%, adică un total de peste 127,5%, conform Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Odată ce contribuțiile sunt virate de către Casa Națională de Pensii Publice către fondurile de pensii private, ele devin proprietatea privată a fiecăruia dintre cei peste 7 milioane de participanți la Pilonul II. Reprezentanții Guvernului și-a manifestat intenția ca din această vară să facă acest Pilon opțional astfel încât mulți din cei 7,1 de români să treacă cu bani cu tot în Pilonul I administrat de stat și unde nu se acumulează niciun leu. Miza este acapararea unei sume din ce în ce mai mare de bani pentru plata actualilor pensionari.

Recent, un Apel semnat de 15 organizații recomanda autorităților: „Menținerea legislației și arhitecturii actuale a Pilonului II, fără alte modificări, reprezintă unica soluție potrivită în prezent, urmând ca pe viitor să se găsească soluții pentru recuperarea decalajului de contribuții cauzat de întârzierile în respectarea calendarului stabilit de lege, precum și a reducerii de la finalul anului 2017. Numai astfel se poate asigura prosperitatea viitoare a românilor”.

Contribuind în mod obligatoriu la Pilonul II, românii sunt proprietarii pensiei lor private, la fel ca alți europeni din țări unde participarea la pensiile private este obligatorie (prin lege) sau cvasi-obligatorie (prin diverse aranjamente instituționale patronate-sindicate sau de breaslă): Norvegia, Olanda, Marea Britanie, Elveția, Danemarca, Finlanda, Suedia, Islanda și altele. „Peste tot în lume, chiar și în statele cele mai dezvoltate din punct de vedere economic, oamenii tind să își subestimeze sever nevoile reale de economisire. Mulți oameni nu economisesc deloc sau pun deoparte prea puțini bani pentru a face față unor cheltuieli neașteptate sau pentru a-și suplimenta veniturile la vârsta pensionarii”, explică Radu Crăciun, Președintele APAPR. „De aceea, multe țări au introdus obligativitatea participării la fonduri private de pensii, prin care oamenii să poată economisi constant în cadrul unui sistem bine reglementat prudent, eficient și administrat profesionist, cu transparență deplină și performanțe investiționale rezonabile, așa cum, din fericire, este cazul în România”, spune Crăciun.

În cadrul OECD, organizația statelor cu economii dezvoltate (la care România încearcă să adere de câțiva ani), fondurile de pensii private administrează active nete în valoare de circa 35 de mii de miliarde de euro, adică mai mult de 120% din PIB-ul cumulat al acestor state (sursa: OECD Pension Markets in Focus 2017). Pentru a ajunge la această avuție semnificativă, cetățenii statelor dezvoltate contribuie cu procente importante în sistemele de pensii private: 12% din venituri în Danemarca, 9% în Elveția, 8% în Olanda și Marea Britanie și așa mai departe (sursa: Mercer & CFA Institute: An Ideal Retirement System 2015). În România, contribuția la Pilonul II a crescut lent de la
2% la 5,1%, apoi a fost redusă la 3,75% din venitul brut al participanților la fondurile de pensii. „

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Iar se minte !!!! Cum s-au ajuns la randamentul de 125 % când la 35 MLD depuși s-au adăugat 7 MLD din investițiile facute ??? Randamentul după 10 ani este 21 % deci 2,1 % pe an

    • cat a primit autorul ca sa vehiculeze jumatati de adevar ? Nu am nimic cu pensile prvate. Dar nu e normal sa fie obligatorii. Adica contribuabilul sa nu aiba posibilitatea sa opteze. Fondurile private sunt fonduri de investitii. Pot da faliment oricand si contribuabilii raman cu buzunarele goale. asta nu spune mai nimeni, inclusive elogiatorul care a scris articolul. Unde in Europa mai exista asa ceva ? as dori sa vad un singur exemplu. Iar daca media pe contribuabil este de 6.000 lei (adica aprox 1200 euro) in zece ani, sa inmultim cu 4 si vom ajunge la cel mult 5000 euro la data prezumata a pensionarii. Cat timp ar ajunge acest fondca sa plateasca, sa zicem, o pensie media de 250 de euro/luna ? e asa complicat sa calculati don journalist si nea Cornele ?????

    • aceasta mizerie numita pensie privata este o hotie pe fata, este o inselatorie pentru ca un privat face afacere, face profit cu sprijinul direct al statului care obliga pe cetatean sa contribuie la asa zisul pilon 2 !!!
      daca e vorba de economie privata, de ce mai participa statul la aceasta economie privata ? ca doar el e prost administrator !
      aceasta inselatorie, aceasta hotie pe fata numita pensie privata obligatorie trebuie desfiintata urgent ! cum poate, cine-i da dreptul unui privat, unei corporatii, unei banci occidentale, sa faca afaceri, sa faca profit, cu banii mei daca eu nu vreau, cu banii publici, cu bani colectati obligatoriu de catre stat de la cetateni ? daca privatul, corporatia, banca occidentala este in stare sa faca afaceri(cinstite) sa faca fara a apela la sprijinul, la logistica oferita gratis de stat ! fara ca statul sa oblige pe cetatean sa contribuie la afacerea si profitul privatului ! cetateanul nu are incredere in privatul corporatist occidental, care nu-i ofera nici o garantie si se trezeste la adanci batraneti cu o pensie de 2 lei pe o perioada limitata, sau deloc !!! pe cand statul e cel care garanteaza pensia si venitul cetateanului care o munceste o viata intreaga !!!
      ACESTA ESTE ADEVARUL !!!

  2. cine a livrat cifrele astea, sub ce autoritate funcţionează şi ce altă autoritate le confirmă? Pe de altă parte, analiza este incompletă, prezentând doar un aspect care pune într-o lumină favorabilă administratorii…depunătorii trebuie să ştie tot şi să aleagă în cunoştinţă de cauză, pentru că sunt banii lor şi numai ai lor…gata cu manipulările…

  3. Care este suma totala incasata de cele 7 firme straine pentru asa zisa administrare a fondului? Sau jaful este secret?

    • Hmm,Ardelean? Nu prea cred. Asa cum un angajat nu are nicio treaba cu profitul societatii unde lucreaza, nici deponentii nu au treaba cu profiturile societatilor de administrare a pensiilor private. Iti convin conditiile, depui, daca nu, te retragi. Problema ar fi doar obligativitatea. Dar, am maispus, pentru pensii private opteaza cei cu venituri mari si nu bietii muncitori cu salariul minim pe economie.

  4. Eu unul n o sa renunt la el,daca devine optional.Daca e bine sa fie obligatoriu sau optional e greu de spus,aici sigur cifrele sunt umflate.

  5. Oameni buni, cereti banii inapoi de la Pilonul II!Nu exista hotie mai mare ,pusa la cale de Vosganian,tariceanu si altii ca ei..Doar contributivitatea la pensia de stat e sigura..

    • Atentie, exista bani in pilonul 2 si pentru cei la care firmele lor nu au varsat contributiile! Cu astia ce facem? Le dam asa, cadou? Aici trebuia sa clarifice situatia Teodorovici si Olgutza!

  6. In democratia politicii PSD din Romania nimic nu e garantat ci doar manipulabil, pacat ca cei de azi nu privesc in viitor. De unde bani in bugetul public de pensii pentru pensiile de stat peste 10-20 ani, cand azi se imprumuta pentru a fi platite cele de azi pensionarilor care au contribuit o viata la stat si cu care nu-ti poti acoperi traiul de zi cu zi fara ajutor de la copii? Daca cei care pleaca afara, nu se mai intorc, cine alimenteaza bugetul de pensii public? Azi se strang contributille, iar maine se platesc pensiile pensionarilor de azi si pensii speciale ale alesilor din Parlament, care n-au cotizat pentru asa ceva. Cand statul greseste, contribuabilul plateste amenda, adica factura. Asa ca cine vrea pensie indestulatorare sa mearga doar la stat. nicio paguba pentru ceilalti. Garantii suta la suta nu da nimeni, nicaieri! Dar pentru a fi informat, treabuie sa citesti, stiri economice. Succes!

  7. Pilonul 2 de pensii o magarie cu acte-n regula.Multa lume face confuzie intre pilonul doi si pensia privata care e o contributie voluntara.Cred ca nu mai e nici un secret de ce Vosganian sare de cur in sus cand se pune problema desfintarii pilonului 2.Acesta trebuie desfiintat si dat banii inapoi oamenilor !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.