Cinci state cer apărare în fața produselor ucrainene

Uniunea Europeană ar trebui să reintroducă taxe vamale asupra produselor agricole ucrainene dacă afluxul acestor produse, ce împinge în jos preţurile pe pieţele UE, nu poate fi oprit prin alte mijloace, afirmă premierii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria într-o scrisoare transmisă vineri preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează Reuters.

După ce UE a suspendat taxele la import, contingentele şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicabile exporturilor ucrainene către blocul comunitar, ca măsură de sprijin pentru Ucraina şi economia acesteia în contextul agresiunii ruse, amploarea pătrunderii produselor ucrainene, inclusiv cereale, seminţe oleaginoase, carne de pasăre şi zahăr, este „fără precedent”, notează în scrisoare cei cinci premieri.

Ucraina, unul dintre primii exportatori mondiali de cereale, şi-a văzut porturile de la Marea Neagră blocate după lansarea invaziei ruse în februarie 2022 şi a fost nevoită să găsească rute alternative pentru exportul cerealelor, prin Polonia şi România. Însă, în urma blocajelor logistice, mari cantităţi de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în UE, au rămas pe pieţele statelor central şi est-europene, astfel că, prin scăderea preţurilor, au afectat fermierii locali.

În scrisoarea transmisă preşedintei Comisiei Europene, cei cinci premieri propun mai multe măsuri pentru limitarea distorsiunilor pe piaţă provocate de importurile ucrainene, adăugând că, dacă acestea nu vor da rezultate, ar trebui reintroduse tarife şi cote.

„Să sprijinim Ucraina, dar s-o facem în mod inteligent şi, mai presus de orice, să punem interesele ţării şi ale fermierilor polonezi pe primul loc”, a scris pe Twitter premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Printre măsurile propuse în scrisoarea preluată de Reuters de pe website-ul guvernului polonez, este sugerată o soluţie comună între UE şi Programul Alimentar Mondial, care să asigure că cerealele ucrainene exportate nu rămân pe pieţele statelor UE.

De asemenea, şefii guvernelor celor cinci state central şi est-europene reiterează că este nevoie de suplimentarea fondurilor pentru ajutorarea fermierilor afectaţi şi de o dezvoltare mai rapidă a infrastructurii de transport pentru a ajuta astfel transportul bunurilor exportate din Ucraina.

Cei cinci premieri mai propun o revizuire a legislaţiei privind exporturile agricole pentru reglementarea volumului şi direcţiei afluxului de produse agricole.

Comisia Europeană a propus pe 23 februarie prelungirea cu un an a suspendării taxelor la import, a contingentelor şi a măsurilor de apărare comercială (cunoscute sub denumirea de „măsuri comerciale autonome”) aplicabile exporturilor ucrainene către Uniunea Europeană.

Prelungirea suspendării taxelor vamale şi a altor măsuri comerciale în cazul produselor ucrainene se adaugă altor iniţiative ale UE de susţinere a economiei ucrainene, în special aşa-numitele „drumuri de solidaritate” pentru exportul cerealelor ucrainene pe căi terestre.

Având însă în vedere creşterea semnificativă, în 2022, a importurilor anumitor produse agricole provenind din Ucraina în UE, executivul comunitar a inclus în propunerea sa un mecanism rapid de salvgardare pentru protejarea pieţei interne a UE, în caz că acesta este necesar.

Acest mecanism va permite, la iniţiativa unui stat membru al UE sau a Comisiei, reintroducerea taxelor vamale pentru un produs ucrainean dacă importul acestuia are un efect advers asupra pieţei europene a produselor similare sau direct concurenţiale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 14
Author

13 Comentarii

  1. Ma bucur ca România e între semnatarele unei cereri legitime. Mai ales ca Ucraina (adica americanii de-acolo: Monsanto si restul) cultiva cereale genetic modificate, CANCERIGENE. La fel vaccinului Pfeizer anti-covid, cu ARN mesager. SUA se „distreaza” privind codurile genetice, când, si de fapt, viata nu-i un film, si nici oamenii, animalele, plantele, roboti, si se-mbolnavesc, si grav, si transmit boli, si tot grave. Pe Hitler îl apucasera, alta data, pandaliile „eugenice” (preluate, între timp, de SUA), si exterminarea „raselor inferioare” (de culoare, evrei si est-europeni. Ori, rusii au obtinut în Ucraina – confirmata si de NULA-ND în Senatul SUA – , dovada „laboratoarelor” chimice de-acolo. Ucraina devenind focarul de cancere de tot felul al întregii Europe.

  2. S-a îndreptat brusc de spate și s-a ridicat din poziția de frânt de șale serviabilul generalul Ciucă și a semnat scrisoarea celor cinci state afectate. Mizeria aia putrefactă de Comisie Europeană pe Agricultură a sacrificat agricultura a cinci state europene pentru a trafica ilegal cerealele ucrainene pe piețele europene fără taxe vamale, și-i mai lasă așa pe ukraini încă un an. Ce cumplită dezamăgire este și Uniunea asta Europeană!

  3. Concurenta waie asta înseamnă, fermierii noștri sa nu o mai ardă aiurea ,da când făceau puhoi de lovele cui se plângeau?!?!

  4. O consecinta fireasca a vizitei premierului Poloniei. Dacă se vrea se poate. Dar, așteptăm mult mai mult în relația cu dispretuitorii ucrainieni și licuriciul cu izmene tanga cu Alzhaimer.

  5. Cer degeaba, să nu Zică fermierii că n-au cerut.
    Să ceară lu’ Putin dacă vor SA REZOLVE !?
    Eu cer un Zircon peste un transoceanic încărcat cu FIARE, la mijlocul Canalului Bîstroe !

  6. vrajeli, dupa ce si-au umplut hambarele cu cereale ieftine din ukraina, acum cer interzicerea si taxarea lor sa poata vinde la suprapret, la smenuri nu-i intrece nimeni, pentru cine nu stie, am ajuns pe la mare in aceasta perioada si m-au uimit cozile pe aproape 10 km de camioane de cereale ale marilor producatori care asteptau sa incarce in port

  7. Eu cred ca informatia este pompieristic abordata, ce vina are Ucraina aflata in plin razboi ca ajuta cele trei mari corporatii americane sa exporte graul contaminat si ca astfel invazia de cereala ieftine are ca efect direct distrugerea calificata a oricarui competitor din piata din Uniunea Europeana !?
    Marile puteri sunt in conflict total sau spionaj fara scrupule si de aceea este foarte dificil sa basculezi intre SUA si UE pe zona de comptitie in domeniul agriculturii, insa norocul nostru ca ni se vantueaza pe televiziuni meniurile pe baza de gandaci, viermi, lacuste si carne de laborator, si asta in timp ce domnul Bill Gates este cel mai mare latifundiar din istoria moderna – cel ce ne acuza ca suntem prea multi locuitori pe Planeta.

  8. in pericol CONSUMATORUL pe el cine il apara de derealele modificate genetic de chimicalele folosite de ukraineni. Toti se gandesc doar la pagube materiale, dar cele umane, pt ca pesticidele/chimicalele se vor regasi in laptele consumat si de copii care sunt cei mai vulnerabili…

  9. Pai nu ziceau ca 90% merg in Africa? Si ca vor muri de foame africanii daca nu deblocheaza rusii exportul Ukr? Uite ca le fac rusii un bine si nu dau voie modificarilor generice Ukr.sa devina internationale.Din curiozitate…cine mai are semintele originale? Daca merg intr-un sat din Valea Dunarii mai gasesc o familie ce seamana samanta de la an la an??

  10. Pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti. Ideea era sa ajuti Ucraina sa duca cerealele unde avea contracte sa le duca nu sa le verse in tarile vecine care au propria lor productie, sa competitionezi necinstit si sa sufoci agricultura lor. Unde exporta graul Ucraina inainte de razboi? bateau toba ca mor aia de foame prin Africa ca nu au grau ucrainian si cand colo ce sa vezi graul lor e deversat in tarile vecine. Nu cumva exportau in China si chinezii acum sunt aliati cu rusii si iau de la rusi, si ucrainienii au ramas cu productia nevanduta si o revarsa peste noi???La cat de agresivi, lipsiti de bun simt, mincinosi si fara scruprule sunt guvernantii lor nu m-ar mira sa se intample asa. UE sa bage taxe, restirictii, controale la produse pentru protectia pietiei proprii ca de-aia dam bani la UE. Ucraina nu contribuie la bugetul UE ca sa-si desfaca produsele moca pe piata UE.

  11. Despre Polonia, Ungaria si Slovacia nu trebuie sa ne miram. Nu prea dau pe-afara a inteligenta si curaj. Doar le mimeaza. Dar tantalaii din Romania surprind cu astfel de cereri. Ucraina este arata si insamantata cu bombe pe treisferturi din teritoriu. De unde recolte de speriat in 2023?

  12. Sa introduca taxele, dar sa fie platite de America; ea tine in brate Ucraina.

  13. Cerealele ucrainele sunt, de fapt, americane si nu numai (companiile mari exploateaza terenurile de acolo – de ex. Cargill) si interesul este sa aiba exlusivitate in Europa. Cine crede ca UE ajuta Ucraina e prea naiv!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.