Cine se va bucura de facturi compensate în ianuarie

Un număr foarte mic de consumatori, casnici și non-casnici, se va bucura în luna ianuarie 2022 de facturi plafonate la energie și la gaze naturale, reiese dintr-o analiză efectuată de Asociația Energia Inteligentă. În cazul consumatorilor casnici, plafonarea se aplică doar în cazul prețurilor la energie electrică care depășesc valoarea de 1 leu/kWh cu tot cu taxe (mai puțin abonamentul). În situația creșterii de la 1 ianuarie 2022 a prețurilor, în medie cu circa 75% față de luna decembrie 2021, pentru consumatorii casnici care au rămas în serviciul universal, dar și a celor care au încheiat contracte la energie electrică în piața concurențială în lunile decembrie – ianuarie 2022, circa 60% dintre consumatorii casnici de energie electrică li se va plafona prețul la 1 leu/kWh. Astfel, susțin cei de la Asociația Energie Inteligentă, acești consumatori vor achita în luna ianuarie 2022, în medie cu circa 0,41 lei/kWh mai puțin pentru energia electrică consumată decât prețul mediu din contracte în perioada ianuarie-martie 2022, urmând ca după data de 1 aprilie 2022 să achite prețurile la nivelul valorii din contract adică în medie prețuri cu aproximativ 85% mai mari decât în anul 2021.

De asemenea, plafonarea se va aplica prețurilor la gaze naturale care depășesc valoarea de 0,37 lei/kWh cu tot cu taxe (mai puțin abonamentul). În situația consumatorilor care au fost trecuți prin efectul legii în piața liberă la 1 iulie 2021 sau nu au încheiat contracte la gaze naturale în piața concurențială după data de 1 iulie 2021, prețurile nu depășesc în general valoarea de 0,37 lei/kWh și atunci nu se plafonează nimic. Oficialii Asociației apreciază că în luna ianuarie 2022, că aproximativ 25 % dintre consumatorii casnici de gaze naturale li se plafonează prețul în luna ianuarie 2022, aceștia având prețul sub 0,37 lei/kWh.

Compensarea se aplică doar în cazul în care consumatorul consumă energie electrică sub 300 kWh/lună, dar nu mai puțin de 30 kWh, situație în care se aplică o compensație de 0,29 lei/kWh, din preț cu taxe (dar fără abonament, rate și alte servicii din factura de electricitate), dar doar în situația în care prețul energiei electrice din contract cu tot cu taxe este mai mare de 0,68 lei/kWh. În situația în care prețul din factură este sub această valoare, consumatorul consumă mai puțin de 30 kWh sau mai mult de 300 kWh, nu primește nici o compensație.

Asociația Energia Inteligentă apreciază că în acest an: cca. 25% din consumatori casnici de energie electrică nu se încadrează în condițiile de consum si nu vor beneficia de nici o compensație; cca. 75 % dintre consumatorii casnici de energie electrică vor primi în medie cca 30 lei compensare pe lună.

De asemenea, compensarea se aplică și în cazul în care consumatorul consumă mai mult de 20 mc și puțin de 250 mc gaze naturale în luna ianuarie 2022 situație în care se acordă o compensație de 33% din prețul gazelor din propriul contract (dar fără abonament, rate și alte servicii din factura de gaz), dar doar în situația în care prețul gazelor naturale fără tarife și taxe este mai mare de 0,125 lei/kWh. În situația în care prețul gazelor marfă din factură este sub 0,125 lei/kWh (preț final de cca. 0,208 lei/KkWh), dacă consumă este mai mare de 250 mc luna ianuarie 2022, sau sub 20 mc/lună, nu primește nici o compensație. În situația consumatorilor care au fost trecuți prin efectul legii în piața liberă la 1 iulie 2021 sau nu au încheiat contracte la gaze naturale în piața concurențială după data de 1 iulie 2021, prețurile nu depășesc în luna noiembrie, în general valoarea de 0,208 lei/kWh și atunci nu se plafonează nimic. Astfel, în ianuarie 2022: cca. 25% din consumatori casnici de gaze nu se încadrează în condițiile de consum și nu vor beneficia de nici o compensație: cca. 40 % dintre consumatorii casnici de gaze naturale au prețul gazelor în anul acesta sub limita prețului impus de lege pentru care se acordă compensație și nu vor beneficia de nici o compensație; cca. 35% dintre consumatorii casnici de gaze vor primi în medie cca. 150 lei compensare pe lună.

În cazul consumatorilor non-casnici, în special IMM, s-a constatat că 2 din 10 aceste întreprinderi mici și mijlocii nu au trimis o cerere la furnizor pentru a solicita reducerea facturii, companiile declarând că nu au știut că au această obligație, informația lor fiind că nu trebuie să facă nimic pentru a beneficia de compensația la energie și gaze (afirmație care este valabilă exclsuiv pentru consumatorii casnici, celelalte categorii conform legii fiind obligate să trimită o scrisoare la furnizorul său pentru a beneficia de compensarea prețului la energie electrică și gaze). În fapt această ”greșeală” de comunicare a fost motivul să scoată din joc o parte din sumele necesare a fi compensate și să permită învinovățirea consumatorilor noncasnici că nu au prețuri mici la gaze, fiind o birocrație absolut inutilă prevăzută de lege. De asemenea este bine de știut că acești consumatori pot încă beneficia de acele compensări prevăzute de lege, pentru perioada rămasă până la 31 martie 2022, dacă transmit această notificare la furnizorul său.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4575 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Cu un Consum de 50 de Kilowatti pe luna , se pot obtine Scutiri de la Plata Energiei Electrice , astfel incat Factura v-a fi de 35 de lei .

  2. un parlament de rah.t, un guvern de cac.t! timpiti cu staif care pun botul la mizeriile unor escroci care fac averi pe bursa. asta protejeaza statul roman: escrocheria! faptul ca a disparut concurenta pentru enel, engie, eon nu spune nimic nimanui??? iar imbecilii de guvernanti practica discriminarea! suprataxati toate aceste companii la singe! creati o companie nationala care sa preia utilitatile! fara straini in deomeniile strategice care ne influenteaza viata, confortul, viitorul! UTILITATILE SINT DE INTERES STRATEGIC!

  3. In epoca whatsapp vreau sa vad si eu factura cu pretul initial si si apoi cea cu pretul marit de 6-7 ori cum se pling o gramada de milogi . La firme puteau foarte bine sa negocieze pretul pe un an de zile , dar si acolo 80% asteapta pomana .

  4. Si saloanele de cosmetica, si saloanele de masaj erotic sunt beneficiare de ajutor de stat, deh, sunt la limita saraciei! Este introdus articol in lege/ordonanta care prevede si destule societati private!

  5. Nu vrem compensatii,vrem preturi normale justificate ,nu jecmaneala,justificari mincinoase si aberante care sa umple buzunarele hotilor.Compensari vor fi celor care au pensii de-a moaca fara sa munceasca,care sunt singuri ,nu au copii, hotilor de curent,care se leaga la stalp,,descurcaretilor,, care au stiut sa negocieze preturile.Avem hidrocentrale,centrale nucleare,gaze,nu avem industrie,nu se justifica preturile exagerate>Numai prostiti lumea. Smecherii energiei impreuna cu politicieni,pe care i-am votat sa ne saraceasca, pentru bunastarea lor sa se aleaga praful de procopseala lor, pe spinarea noastra.Deja s-a ajuns la limita Comportamentului decent.Nu mai merge,cu vorba buna,trebuie huiduiti toti pe unde apar,pe strada,la intrarea in institutii,la urcarea in masinile lor scumpe.Ura noastra sa va intre pana in maduva oaselor,sa tresariti cand vedeti oameni pe strada.Daca ar mai fi fost CEausescu nu exista asa ceva,ati fi infundat puscariile.Curentul era 0,35 bani,se imortizasera investitiile in hidrocentrale.Acum ,cica bursa curentului a facut cresterea.Pai pretul trebuie sa aiba o justificare,nu cum bate vantul,cum umfla drojdia coca.Consumul casnic ,nu trebuie sa aiba de a face cu bursa.Istotria ne demonstreaza ca suntem un neam de tradatori,de vanzatori de tara.de milogi la inaltele porti,de cocosati ca CIUca in fata lui URSula.Sa ne arate politicienii facturile lor la curent,contractele lor ,se fac aceleasi lucruri cum au facut si bancile.Singyura solutie.Nationalizarea energiei si gazului.

  6. Un pic și la anul pe vremea asta 5LEI/KWH, electricitatea este un lux în capitalism, o are cine și-o permite, doar fraierii dă comuniști au considerat-o necesitate. Vă meritați soarta iobagilor, înapoi la opaiț, lumânări și lampă cu gaz, și atenție cu economie că său scumpit chibriturile și uleiul. Când ăștia privatizau ,voi vă masturbați ,înloc să vă revoltați și să le dați foc de vii. Acum ciocu mic și frecați-o pe întuneric…

  7. nationalizarea resurselor naturale si preluarea de catre companii de stat. acum. cum au pus „ei” labele pe apa Romaniei, pe gaz si pe energie. cum au ajuns ei sa ne spuna noua sa nu facem focul la soba cand ei AU DEFRISAT PADURILE SI NE-AU FURAT LEMNUL! CUM NE SPUN EI NOUA CE SA MANCAM! CE SA CRESTEM! SA NU MAI CRESTEM ANIMALE, SA NU MAI CULTIVAM, DECAT IN CONDITIILE LOR. IN TARA NOASTRA, DAR IN CONDITIILE LOR. PE BUNE? CAND VA TREZITI ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.