Cîțu, cu ochii spre FMI

România are nevoie foarte mare de finanțare în perioada următoare iar una din sursele la care se gândește Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, este Fondul Monetar Internațional. „Cea mai mare grijă e să mă asigur că oamenii primesc la timp salariile, pensiile și șomajul”, a spus ministrul într-un interviu acordat Bloomberg. În prezent, Finanțele dispun de resurse financiare, în principal rezerva de valută, pentru mai multe luni însă analizează variantele pentru asigurarea necesarului de finanțare în această perioadă, în contextul în care deficitul ar urma să treacă de 6% în acest an, ca urmare a cheltuielilor ridicate ale Guvernului pentru sprijinirea sistemului de sănătate, dar și a companiilor și populație. Variantele de finanțare pentru Guvern sunt, în ordinea preferată de Finanțe, împrumuturile de pe piața locală, împrumuturi de la instituții financiare internaționale, cum ar fi FMI și BERD, iar la final împrumuturi pe piețele externe, a spus Cîțu. Acesta a ținut să spună că banii de la FMI și BERD nu vor veni la pachet cu condiționalități.

„Ne uităm la toate posibilitățile de finanțare. Intenționăm să folosim toate fondurile pe care le putem obține de la Comisia Europeană, acorduri fără condiții, și dacă vom identifica o oportunitate pe piețele internaționale, vom profita de ea. Piața locală, instituții internaționale și vânzarea de datorie pe piețele externe – asta e ordinea opțiunilor noastre”, a spus luni Cîțu.

În 2009, în plină criză economică, România a încheiat pe doi ani un acord de împrumut de circa 20 de miliarde de euro cu FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială. În timp ce banii de la Comisia Europeană și BM au ajuns la Guvern, din acordul cu FMI, în valoare de 13 miliarde de euro, aproape 10 miliarde de euro au ajuns la BNR, 2,2 miliarde de euro la Guvern, în timp ce restul de sub 1 miliard, sumă rezervată tot pentru Guvern, nu a mai fost împrumutată. Acordul din 2009-2011 a fost urmat de alte două acorduri de tip preventiv, din care autoritățile nu au mai tras fonduri, în perioadele 2011-2013 și 2013-2015.

Guvernul intenționează să utilizeze fonduri dintr-un acord de împrumut de 500 milioane euro în derulare cu Banca Mondială și analizează alte instituții financiare internaționale, precum Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), pentru măsuri țintite legate de epidemia de coronavirus. Astfel de acorduri nu vor include și condiții. „Principala mea preocupare acum este să mă asigur că oamenii își primesc salariile, pensiile și ajutoarele de șomaj la timp”, a spus Cîțu.

Ministrul susține că 2020 va fi încheiat cu o scădere economică mai mică de 6,6%, așa cum susțin economiștii. „Mă aștept la o recuperare în V pentru România și de asta este important să folosim măsuri țintite în această perioadă pentru a menține capacitățile de producție. Nu vrem să ne irosim muniția”, a declarat ministrul. Cîțu a spus și că nu se așteaptă ca agențiile de rating să retrogradeze imediat România, deoarece șocul economic legat de virus este unul excepțional, iar guvernul rămâne angajat în ce privește consolidarea fiscală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4582 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Daca se incurca Vasilica cu FMI-ul am incurcat-o rau de tot! Vom avea un milion de someri indemnizati si-o sa na revenim „din bataie” peste vreo zece ani!

  2. N-ar fi prima oara cand suntem pusi zalog la FMI. A facut-o si Basescu, asa ca drumul e batatorit. Gasca e aceeasi, condusa de PDL. Catu e doar o marioneta manevrata de alte cercuri.

  3. In urmatorii 10 ani probabil ca se va inventa sapa speciala (roz izolator, de lemn)- marca DATOR – la purtator. La criza precedenta… capitalismul producea/tiparea/injecta bani de zor in economie… pardon… relaxa cantitativ… Notiunea de „relaxarea cantitativa” s-a fumat… se tipareste ca sa se subventioneze „economia de piata”… pardon… ca sa scapam de epidemie… imprumuturi de miliarde pentru toata lumea… se imprumuta oricat acum si se plateste dupa… Daca esti dator stai in sclavie pana cand ai platit tot si dupa aceea poate ai voie sa faci ce vrei… Intre timp. banii imprumutati se folosesc pentru situatii urgente… transparent sau nu ? Ce bine pentru cei care aloca…. recuperarea/plata datoriilor va dura ani… vedem clar ca, dupa 30 de ani, toti au avut grija de economia natiei… nu mai e de privatizat mare lucru, s-a demolat economia, terenurile s-au cam vandut, agricultura exista dar vedem ca hrana e bazata pe importuri… educatia, sanatatea nu mai sunt ce-au fost… retrocedari excezive si instrainari de terenuri… varful capitalist a avut de unde… in doar 30 de ani… au reusit ceea ce era deja evident… integrarea in lumea civilizata… sau a 3-a…? Traiul pe seama a ceea ce s-a mostenit dupa 1989 e cam gata… boom-ul a fost in perioada cand afacerile cu terenuri infloreau… acum se adanceste tara in traiul pe datorie… in sfarsit… suntem putrezi de bogati… Romania – superdigitala – cumpara /importa / produce… mascute, halate, combinezoane, ochelari, pompe de aer/ventilat mecanic… medicamente… urgent… Traiul inevitabil pe datorie demonstreaza elocvent conceptul de capitalism… am progresat enorm fata de 1989 cand tara avea datorie ZERO…

  4. Toti ministri de finante ai regimurilor antinationale au gandit ca niste analfabeti economic . Au fost de fapt agenti propulsati in structurile puterii corupte din Romania si alesi sa semneze tot felul de „acorduri financiare” catastrofale cu Marile Corporatii financiare. In războiul economic mondial, pentru ţări ca Romania, orice imprumut semnat de grupurile de oportunisti politici care ne « reprezinta » este facut amanetand resursele şi locuitorii Romaniei. In acest mod populatia actuala si urmasii ei vor fi obligati sa devina sclavii supuşi ai Noii Ordini Mondiale. Lipsa unor elite responsabile azi fata de viitorul Natiunii si Statului este o pedeapsa existentiala, o consecinta a asasinatelor facute de comunisti asupra Romaniei organice . Operatiunile incalificante, intr-o logica perversa, ale tuturor regimurilor de dupa fatidicul 1989 se numesc „asasinate economice“ . Nemernicii din categoria celor care au privatizat activele Statului , a celor care „ vor sa plateasca pensii ,salarii „ etc doar in acest mod, au ruinat economia Romaniei pentru confortul lor de pseudodemnitari şi beneficiul corporaţiilor internaţionale, FMI şi Banca Mondială, al Puterilor care manevreaza prin capital aceste banci.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.