Cîţu, despre pensii şi alocaţii: „Aici vedeți incompetența PSD”

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a acuzat PSD de iresponsabilitate criminală în contextul în care legea pensiilor, elaborată în guvernările social-democrate, nu are stipulată finanțarea pentru anii 2021 și 2022. Cîțu a mai precizat că estimarea veniturilor pe 2020 este conservatoare.

„Aici vedeți incompetența și iresponsabilitatea criminală a PSD. Au trecut o lege a pensiilor prin Parlament care arată un impact negativ pentru buget de 24 miliarde de lei în 2020. A trebuit să preiau această gaură de 24 de miliarde, să fac rost de bani să-i pun în buget. Acesta este efectul. Deci 2,5% din PIB să faci rost de bani să plătești doar la pensii suplimentare. Știți cât e gaura pentru anul viitor? 51 de miliarde de lei aproape, au aprobat o lege fără sursă de finanțare, nu este asumată, este un proiect de lege pe care l-au aruncat asupra noastră”, a spus, în cadrul unei conferințe de presă în Parlament, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

Ministrul a reiterat că nu sunt bani pentru creșterea alocațiilor și că banii pentru majorarea pensiilor cu 40% la 1 septembrie sunt incluși în buget, precun și că pentru 2020, veniturile bugetare sunt estimate conservator.

„Deficitul este 3,6% (din PIB) estimat. Anul trecut veniturile au fost supraestimate. Anul acesta, veniturile sunt estimate conservator, nu sunt supraestimate. Nu am inclus venituri din supracolectare, tot ceea ce se întâmplă dacă vom avea rezultat cu informatizarea ANAF va fi în plus și nu este inclus în buget”, a spus Cîțu.

Florin Cîțu a spus duminică, printr-o postare pe Facebook, că susține „100% afirmațiile lui Ludovic Orban”, conform cărora evoluția economiei va influența dinamica cheltuielilor cu asistența socială, precizând că dublarea alocațiilor nu a fost inclusă în buget și este nevoie de resurse suplimentare.

„Premierul României a făcut o declarație pe care o susțîn 100%. Dinamica creșterilor cheltuielilor cu asistența socială este condiționată, că în orice țară din lume, de evoluția economiei și a încasărilor la buget. Mai ales în situația României unde 2/3 din chletuieli curente sunt salarii și asistență socială. În plus, dublarea alocațiilor, 7.5 miliarde lei, NU a fost inclusă în buget și este nevoie de resurse suplimentare – venituri mai mari decât cele bugetate și/sau reduceri de cheltuieli”, arată ministrul, pe pagina sa de Facebook.

Afirmațiile ministrului Finanțelor vin în contextul în care Ludovic Orban a spus, duminică, că alocațiile se vor dubla în luna august dacă vor exista resursele financiare necesare. Totodată, premierul a spus că nu e 100% sigur că pensiile vor fi mărite cu 40%, începând din toamna anului 2020.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

24 de Comentarii

  1. „este un proiect de lege pe care l-au aruncat asupra noastră” Nimeni nu a aruncat nimic asupra voastra, voi ati vrut la guvernare, nu?!
    Si da, pensiile trebuiesc marite. E vorba de cea mai expusa si saraca categorie sociala din UE, pensionarii romani.

  2. Bre „Les Misérables” dar ce masuri luati voi sa imbunatatiti nivelul de trai de la cel cu tata-n gura pan’la cel cu barba sura saraciti prin legea mentinerii in saracie(pensia minima pentru cotizare ani de munca peste 30-35), cat si pentru noii nascuti?! N’aveti voi timp de acesti cetateni care sunt mintiti nonstop de voi „Les Misérables”!

  3. Tovarășe Cîțu,
    Ce e aia „a trecut prin parlament”? Adică, au luat ăia de la PSD legea în mână și s-au plimbat cu ea printre bănci? Sau vrei să spui că acea lege a fost adoptată? Matale n-ai aflat bre că NU GUVERNUL adoptă LEGI, ci parlamentul ăla din care făceați și voi parte?!? Ce tare ești! De une ziceai că ești?

  4. Pensionarii care au contribuit zeci de ani la fondul de pensii sunt, in viziunea unor iddioti, asistati social. Licchelelor, pensionarii contributori si-au PLATIT DREPTUL la pensie. Pomanagii sunteti voi, cu pensiile voastre speciale.

  5. Domnule Catu,de ce nu impozitati pensiile speciale de sa zicem,de la baza de 5000 lei,ce este peste cu 80% ,pana va decideti sa le desfiintati,adica niciodata!De ce le dati celor 150.000 si pensia pe contributivitate si pensia speciala?
    Mama draga,ieri Orban vorbea de 16 miliarde in plus pt 4 luni 2020(sept-dec) dumneata vorbesti de 24 miliarde ,maine poimaine ajungeti la 100?
    Faceti un referendum sa vedeti ca 90 % din romani nu vor sa auda de pensii speciale acordate dovlecilor care nu aduc plus valoare cu munca lor!
    Pe vremea comunistilor lumea se inghesuia la medicina,ase si politehnica,azi la scoli de politie Suntem nebuni? Nu vedeti ca asta e regimul politist?

  6. ,,Aici vedeti incompetenta PSD, cum nu suntem NOI capabili sa platim pensiile, salariile si alocatiile”!
    Vai de capul vostru, mascaradelor! Cand toata lumea va arata cu degetul ca n-aveti program de guvernare, n-aveti doctrina de partid si ca n-aveti oameni competenti ca sa formati un guvern, voi voiati morti-copti la guvernare cu orice pretz.
    Na-va guvernare1

  7. Daca in 2020 este o crestere de 3-4% a PIB-ului poate chiar 5% ca in anii trecuti, atunci doar 3% din 244 miliarde insemna 7,32 miliarde$ deci peste 30 de miliarde de lei deci nu trebuie ”sa-i cautati” cele 24 de miliarde se aduna, mai ales ca a crescut cu 8% salariul minim, deci se va colecta mai mult si la bugetul de pensii.

  8. Bine că aveti bani pentru Securitate și pentru deplasările săptămânale ale lui Penalis la Sibiu.

  9. Da. Urmeaza acusica alegeri. Sunt curios daca oamenii trag vreo invatatura de minte din acesta prostie. Ati vrut PNL ca v-au zis ei ca PSD e rau. Ati schimbat un guvern cu un program de guvernare cu unul care nu avea nimic, doar promisiuni si experti ca Catzu, care prezicea an de an cu se va prabusi economia. Acum are sansa sa realizeze ce a prezis. Atentie cum votati, ca daca nu 4 ani va conduc lacheii astia. Care imprumuta mai ceva ca fat frumos, dar nici nu ajunge nimic la cetateni. Pensii speciale, servicii, armata, banci, BNR, multinationale, astia sunt clientii lor si pentru astia presteaza. Vedeaias pensionari si pe ei, dar fara pensii speciale. Auzi, tara se imprumuta pentru ei. Pai e normal tata, oamenii au cotizat o viata pentru o pensie decenta si voi ati tocat sistematic fondul, guvernare de guvernare. Mai mult decat atat din 2008 ati ales sa obligati toti romanii de pana in 35 de ani sa cotizeze o suma catre pensia privata, care dupa cum aflam dupa 35-40 de ani de munca vor da cateva sute de lei. Nicio problema, doar ca e o afacere evreiasca in toata regula, statul fiind marele pierzator, dar si asiguratii pe de alta parte. Statul asigura sumele asiguratului in caz de faliment, dar statul nu beneficiaza de niciun fel de aceste sume ci doar bancile. Statul trebuie sa se imprumute ca sa acopere deficitul sumelor pentru pensionarii actuali, dar tot voi strigati ca nu e bine ca ne amanetam viitorul.
    Ar trebui o lege care sa oblige ca toti banii sa revina statului si gata, sigur, da sigur nu mai trebuie imprumut pentru pensionari. Dar presiunile externe sunt prea mari. Bancile in Romania au parte de un paradis fiscal fata de tot restul UE. Castiga intr-un an aici cat in 4-5 in afara. basca acum le-au sters in avantaj OUG-ul 114 😀 Tot insa am o nelamurire. Daca romanii totusi voteaza cum trebuie dar cartile sunt facute in alt mod decat cel democratic? Atunci degeaba vorbim…

  10. Muppet Logopat pe post de Ianus. Tot înapoi! Nu vrei băiețel, sa te uiți înainte și sa ai o viziune pentru tara, alta decât vorbea onorabilul Zamfir? Și nu mai face împrumuturi faraonice nu numai în acest scop, ci și ca să ne scapi de fonduri europene prin depășirea deficitului!

  11. nu stiu daca pnl chiar a vrut la guvernare. au fost impinsi de plavanis, care acum nu exclude sa-i dea un vant pe scari lui sica, zis si mandolina

  12. @vai ministru: faci confuzie grava intre Buget si PIB,parca ai fi Darius Valcov!Bugetul este (grosso modo)30% din PIB de pe un an pe altul,inseamna ca,la modul simplu(dar nu e chiar profesionist)la o crestere iluzorie de 4% a PIB ,deci 7 miliarde cat zici mata,inseamna un adaos la Buget de maxim 2 miliarde euroi,insuficient!Nu mai vorbesc ca formarea bruta de capital a ajuns o himera de 2-3 ani incoace !De ce crezi ca a plecat PSD de la guvernare,de prosti?De smecheri,mama draga,sa isi rupa astia capul… Sa vezi cum se reface tripleta ALDE +PSD+Pro imediat dupa noiembrie..

  13. la pnl vorba de azi nu se potriveste nici cu cea de ieri si nici cu cea de maine.Catzu si Violeta cotoroanta zic ca sunt bani bugetati pentru majorarea de pensii dar vine mandolinatul si ii contrazice, ca sa vedem ca nu se stie si vom vedea surprize-surprize la rectificare.Apoi Catzu se repede ca de fapt este de acord cu Mandolinatul..bre da ce minti sucite aveti, nici voi nu stiti cum sa ne mai mintiti si nici minciunile voastre nu le potriviti intre voi.Intretimp va imprumutati bezmetic pe pielea si viata noastra, exact ce spuneati despre psd faceti voi si mai rau….nemernici incompetenti, asta sunteti un guvern de circari.

  14. Mie nu-mi vine sa cred cat de jos a ajuns populatia asta bezmetica sa ii voteze si sa aibe incredere in pedeleprele astea. De cand au facut janghinosii astia guvernul numai propuneri si initiative nasoale pt populatie. Aia cu 70 de ani varsta de pensionare e maxima. Bai poporeni spalati pe creier si bezmetici…sa nu ratati ma ocazia sa le dati la astia puterea totala ca sa poata dupa aia sa-si bata de voi si sa va vanda si piele de pe voi la straini. Sa nu cumva sa ratati ocazia sa le dati votul si puterea sa va exploateze la munca pana la 70 de ani pe salarii de nimic si o pensie, daca o apucati , de toata jena. Duceti-va ca bezmeticii cu capul direct in zid si votatii pe pedelisti din nou, pt ca era rau pesedeul…inca o data va spun, nu fiti fraieri , nu ratati ocazia sa le dati toata puterea si legitimitatea sa-si bata joc de voi…

  15. Sa inteleg ca in Romania aplicarea legii se discuta nu se executa?Politica duplicitara a PNL-ului se vede si din faptul ca nu au aut taria de caracter sa voteze impotriva acestei legi.Legea pensiilor a fost aprobata fara nici un vot impotriva!Dar marii oameni politici dealde citu nu au avut curajul sa voteze atunci impotriva!Revenind :RESPECTAM SAU NU LEGEA IN ROMANIA????SAU PENTRU SPECIALI LEGEA ESTE RESPECTATA IN FUNCTIE DE INTERES IAR PENTRU FRAIERI LEGEA E LEGE???????????

  16. O intrebare pentru dl Catu : Ati indexat cu 4,6 % de la 1 ianuarie pensiile generalilor de peste 15 000 de lei !? Da sau NU ? Le-ati indexat. Atunci, pentru astia aveti bani sa cresteti pensia dintr-un foc cu 800-900 de lei pe luna, iar pentru cel care are 900 de lei pensie nu aveti sa ii dati 360 de lei in plus (40 % ) sa faca si el 1260 de lei !!!!!!!!!!!

  17. @florin, respectam legea. Pe pensionari, copii, angajati nu-i respectam. Adica pe majoritatea romanilor. Respectam legea. o vom modifica dupa alegeri, in sensul ca nu dam ci luam de la poporeni. Cf. legii modificate.
    La ce va asteptati? Ca partid de dreapta tinta noastra electorala nu este socialul (pensionari, angajati, copii, invatamant, sanatate) ci profitul capitalului (patronate – de preferat straine). Cat mai nesimtit profitul cu atat mai bine. Vom lua de la cei saraci si multi si vom da celor bogati dar mai putini. In primul rand celor care ne apara (cu pusca, cu legea) de popor le vom da salarii si pensii nesimtite. In medie va fi bine. Va promitem.
    Votati Lepra galbena.

  18. Mare finanțist ministru domnule Câțu cum adică “l-au aruncat asupra noastră”? Păi nu v-ați bagat singuri? Când ați răsturnat guvernul PSD nu stiați ce vă așteaptă fiincă Legea cu creșterea pensiilor deja plutea pe sus, nu ați făcut decât să vă băgați ca să va cadă pe cap. Acum după ce trebuie să guvernați țipați că-i greu. Dacă nu puteți duce, lăsți pe alții, pe speranța TFL-iștilor Uniunea ce vă indeamnă să Salvați România.

  19. Sunt f.curios cu cine au sa voteze romanii,diaspora la urmatoarele alegerile. Daca romanii au invatat ceva pana acum, pt ca diaspora este spectatoare nu este in teren!

  20. Estimate conservator!!! Baiatul asta vorbeste pentru imagine personala. Parca ar fi din USR-PLUS.

  21. Daca PROSTIA ar durea,DOAMNE ce strigate de durere ar fi in acest guvern,numit de PLAVANUL de la COTROCENI „guvernul meu”.Incepand cu MANDOLINA BETIVANUL si pana la ultimul ministru din acest guvern,sunt numai incompetenti,cu diplome obtinute pe la niste facultati de doi bani,cu doctorate date pe la niste universitati care trebuie sa castige bani pentru plata unor profesori.Acest FLORIN CITU,cum deschide gura cum spune si prostii.Cred ca „trage”cate o liniuta,dupa cum spunea fostul ministru de finante.De ce nu accepta o confruntare directa cu Teodorovici??? Pentru ca nu are ce sa spuna.Legea pensiilor a fost votata si de voi in PARLAMENT si a fost promulgata si de SEFUL vostru NEONAZISTUL KLAUS WERNER IOHANNIS.Va laudati ca o sa dispara pensiile speciale cand o sa veniti la guvernare!!! Uite ca ati ajuns la guvernare,nu prin alegeri cum este intr-o democratie,ci prin aranjamentele lu KLAUS si acum nu stiti cum sa iesiti din aceasta incurcatura.Voi asa zisii PNL-sti,dar care marea majoritate proveniti din scoala lui PETROV,va amintiti cand ati fost la guvernare cu PNTCD-ul?Cred ca da si pentru dezastrul lasat in economie in acea perioada ati aruncat vina numai pe acel PNTCD,drept pentru care a si disparut din scena politica.Asa o sa ajungeti si voi MINCINOSILOR,IMPOSTORILOR,JAVRELOR,care nu sunteti in stare de nimic.Nu voi nu tineti la romani.Tineti la multinationale,la bancile straine,unde acest Citu se imprumuta in fiecare zi cu dobanzile cele mai mari din UE,pe care tot noi le platim.

  22. „Guvernul meu” este o gasca de tembeli incompeteni, habarnisti care trancane aiurea! De toata jena!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.