Cîțu se împrumută cu 60% mai mult decât a estimat la începutul anului

Necesarul de finanțare pentru anul acesta este de 138 miliarde de lei, sumă mai mare cu aproape 60% decât cea aprobată inițial pentru legea bugetară pentru 2020 și cu 66% peste suma atrasă din 2019. Acest salt de 51 miliarde de lei este cauzat în principal de apariția coronavirusului. De exemplu, mai mult de jumătate din deficitul înregistrat în primele nouă luni ale anului, respectiv 37,12 miliarde de lei (3,51% din PIB), reprezintă facilităţi fiscale, investiţii şi cheltuieli excepţionale pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19. Alte 50 de miliarde de lei reprezintă împrumuturi din trecut. „O discuţie în timpul acestui an, în spaţiul public, a fost despre finanţarea deficitului bugetar. Cum a fost finanţat deficitul şi s-a arătat foarte mult cu degetul către împrumuturi, către datoria publică. Şi aici sunt câteva lucruri care trebuie remarcate. (…) Necesarul de finanţare pentru anul acesta este de 138 miliarde lei, dar din aceşti 138 miliarde lei avem 50 miliarde lei care vin împrumuturi din trecut. Am fost nevoiţi să plătim 10 miliarde lei doar în octombrie, deci bani luaţi în trecut de guvernele anterioare – cei 10 miliarde lei luaţi în 2017 – foarte prost administrată datoria publică. (…) Datoria publică în România creşte anul acesta cam cu 6,5 puncte procentuale. Restul Europei creşte în medie cu 20 de puncte procentuale. Dacă ne ducem la criza care nu a avut aceeaşi magnitudine (în 2008-2009), vom vedea că în perioada 2009-2010 datoria publică a crescut cu 20 de puncte procentuale”, a declarat ministrul de Finanțe, Florin Cîţu.

Conform oficialului Executivului, datoria publică anul acesta creşte doar cu 6,5 puncte procentuale, în comparaţie cu restul ţărilor din Europa care au o creştere a datoriei de 20 de puncte procentuale. „Repet, o criză mai mică – 20 de puncte procentuale, toată Europa – 20 de puncte procentuale creştere datorie publică, noi doar cu 6 puncte procentuale. Suntem Guvernul cel mai responsabil în acest moment, cu cea mai mică creştere a deficitului bugetar şi cea mai mică creştere a datoriei publice din Uniunea Europeană, cu reducerea costurilor pentru datoria publică”, a afirmat Cîțu.

În 2019, împrumuturile statului român, de 83 de miliarde de lei, au fost contractate pentru finanțarea unui deficit bugetar de 4,43%, aprobat prin legea bugetară pentru 2019, cu rectificările ulterioare și pentru refinanțarea datoriei publice guvernamentale scadente în anul 2019.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4605 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Eu zic ca astia simt ca se sccufundaseu barca curand si trag cat mai pot. Pana la ultima suflare, sa mai furam un pic. Prostii dupa noi care vin sa plateasca.

  2. Pai cum altfel am putea ajunge mai repede la statutul țintă de protectorat? Necazul e ca mulțimea s-a cam prins.

  3. Aproape ca a trecut 1 an de cand sunt pnl-istii la guvernare si Citu-marca pnl, a indatorat tara cat pentru 30 ani, adica pentru toata perioada de hotie si excrocherii crancene! Totul curge prin burlanul tur-retur=baza-imprumutat-baza, asa cum zic unii: ii aduc, ii arata si ii duc la loc, un fel de plimbare.

  4. Să vină Gelu Mondialu și Leo de la Kuweit înmormântarea economiei la următoarea sindrofie liberală de la Palatul Victoriei fără mască, distanțare socială și fumat trabuce.
    În plandemie furturile au explodat.

  5. parere… spune:
    9 NOIEMBRIE 2020 LA 15:50

    Cum nu puteti sa mai furati e jale nu?
    Altii fura, voi santeti cinstea itruchipata.
    Bai baietel eu nu prea le am cu politica.Stau si observ.Atat.
    Hai sa vedem judetele si orasele conduse de liberali si sa vedem judetele si orasele conduse de pzd-onaci.
    Crezi ca putem face comparatie?

  6. Drogatul de Câțu ar trebui Editat pentru că a papat 10 miliarde de euro și a umplut cardurile tăietorilor de frunze la câini de la buget. Am avut și noi doua ramuri economice românești private și liberalii cu teoria prin „străini înșine” le-au pus pe butuci: Horeca și țăranii producători de legume și fructe. Trădătorii de neam și țară liberali care vor sa vanda tot ce a mai rămas de furat ar trebui expulzați și trimiși la sparanghel.

  7. Mi-ar place daca electoratul i-ar taxa la vot. Să obțină scor că PNTCD-ul și să dispară. Cu așa urmași Bratieni … 😀 Țurcan Orban Rareș sa. Eu zic că se poate. Mai trist este că vor pleca în USR sau PMP și gata. Iar mai prostesc odată electoratul ascunși la derută prin alte partide.

  8. Sunt niste criminali=tradatori de tara=hoti=excroci=prosti toti acesti indivizi de dupa 1989 care au indatorat Romania!

  9. Drogatul asta nu -si da seama ca produce o insecuritate sociala greu sau imposibil de gestionat!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.