Clasic vs contemporan

Orchestra de Cameră Radio vă invită mâine, la ora 19.00, la un concert sub bagheta dirijorului Cristian Brâncuşi, avându-l ca solist pe violistul Emilian Dascal, şef de partidă în Orchestra Simfonică din St. Gallen, profesor şi şef de catedră la Academia de Muzică din St. Gallen, un muzician deosebit de apreciat atât de colaboratorii săi, cât şi de melomani.

Emilian Dascal, care a studiat viola cu Mircea Croitoru, şi-a început cariera internaţională la 22 de ani, în calitate de şef de partidă în orchestra oraşului Senftenberg din Germania. Ulterior, a deţinut aceeaşi poziţie în orchestra oraşului Joensuu din Finlanda (1985 – 1987). A aprofundat studiile de violă în cadrul Academiei de Muzică din Helsinki şi al Academiei de Muzică din Lucerna şi a colaborat cu Orchestra de Cameră „Festival Strings Lucerne”, Orchestra Simfonică Radio din Helsinki, orchestra Operei Naţionale Finlandeze şi Orchestra Simfonică din St. Gallen. Invitat ca solist-concertist pe podiumul multor orchestre din Elveţia, Germania, Austria, România, Finlanda, Japonia, India, Hog Kong şi Brazilia, Emilian Dascal a susţinut, în 2007, un concert la Ateneul Român. Atunci, primarul Bucureştiului i-a acordat un Premiu de Excelenţă „pentru impresionanta sa activitate în domeniul muzical, care a contribuit considerabil la răspândirea muzicii româneşti în întreaga lume”.

Absolvent al cursurilor de dirijat de orchestră şi compoziţie ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, dirijorul Cristian Brâncuşi a participat la cursuri de măiestrie susţinute de Igor Markevitch (Weimar 1975), Karl Österreicher (1976 – 1977), Sergiu Celibidache (1978 – 1982). Dirijor şi membru fondator al Orchestrei de Cameră Radio, a prezentat de-a lungul carierei sale sute de concerte cu un repertoriu variat, de la lucrări preclasice la creaţia contemporană. Este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, al Societăţii Internaţionale de Muzică Contemporană şi al Societăţii Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din România. Este autor a diverse lucrări camerale, simfonice şi vocal-simfonice.

În program: „Prelude à l’avant midi d’un faun”, de R. Maksimovici, „Concertul pentru violă şi orchestră”, de T. Schmidt-Kowalski şi „Suita nr. 1 in Do major BWV 1066”, de Johann Sebastian Bach.

Compozitorul Thomas Schmidt-Kowalski afirma că viola lui Emilian Dascal este „purtătoarea secretelor”, deoarece „ea prezintă fiecare nouă idee muzicală (cu excepţia deschiderii părţii a treia), pe care orchestra o dezvoltă şi diferenţiază”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.