Codul comercial român – ediție nouă și necesară

Joi, 23 septembrie 2021, între orele 9,30-13,30, se va desfășura conferința la „Codul comercial român – ediție nouă și necesară”, organizată de Camera de Comerț și Industrie a României și de Piperea și asociații.

Conferința va avea loc la CCIR Business Center, sala Aurel Ghibuțiu, din strada Octavian Goga nr.2, în prezența fizică a vorbitorilor și a invitaților, cu respectarea reglementărilor în vigoare cu privire la desfășurarea adunărilor publice în spații închise.

Conferința va fi deschisă de președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, urmat de președintele Curții de Arbitraj Comercial de pe lângă CCIR, dl. Ștefan Deaconu, și de prof. Ghoerghe Piperea, titularul cursului de Drapt comercial de la Facultatea de drept din cadrul Universității din București. Printre vorbitori se numără profesori de drept și de economie, judecători, reprezentanți ai profesiilor liberale și ai mediului bancar, inclusiv reprezentanți ai BNR, Direcția Stabilitate.

Conferința se adresează profesioniștilor dreptului, economiștilor, oamenilor de afaceri, consumatorilor și tuturor celor care, într-un fel sau altul, sunt destinatari ai legislație comerciale.

Trei dintre temele principale de dezbatere sunt responsabilitatea, rolul esențial al comerțului într-o lume dominată de crize și întreprinderea cu misiune și rațiune înaltă de a fi.

Responsabilitatea și asumarea riscurilor afacerii sunt garanții ale succesului capitalismului și prețul decent și rational al bunăstării și al înavuțirii individuale și colective. Lipsa responsabilității duce economia de piață în zona hazardului moral și al neîncrederii, fiind sursa tuturor crizelor care, repetabile și acumulate, ajung să pună în umbra principiile și valorile democrației, în favoarea tuturor experimentelor totalitariste care stigmatizează lumea contemporană.

Comerțul trebuie văzut ca mijloc pașnic de asigurarea a evoluției societății și a condiției umane, prin încredere, cooperare și partneriat la câștig sau partajare onestă a pierderilor. Ca activitate umană care creează și pune în circulație produse, servicii și valori, inovativă, transparentă și concurențială, comerțul este opus excepționalismului juridic și economic care caracterizează actualul capitalism de supraveghere globală și, mai ales, războiului perpetuu, crizelor (economice, politice, sociale, ideologice sau sanitare) și conflictelor violente, auto-destructive pentru condiția umană.

Întreprinderea cu misiune și raison d’être devine o neceistate stringentă a lumii contemporane. Întreprinderea nu mai poate fi o simplă mașină de făcut bani a patronului și a acționarilor, ci o entitate juridică – cetățean al comunității unde creează plusvaloare, care trebuie să se integreze valorilor, tradițiilor și idealurilor acelei comunități, și să își ghideze activitatea după interesele largi ale acționarilor săi indirecți – salariați, clienți, comunitate locală și culturală etc.

Mai multe detalii despre conferință regăsiți în linkurile de mai jos.

https://ccir.ro/event/conferinta-codul-comercial-roman-editie-noua-si-necesara/

https://ccir.ro/wp-content/uploads/2021/08/agenda-UPDATE-noul-cod-comercial.pdf

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.