Comandant de vedetă la 25 de ani

Are doar 25 de ani, vine din Petrila, dar a ajuns comandant de vedetă fluvială. Alexandru Balika a comandat, marţi, de Ziua Marinei Române, vedeta fluvială 142 care s-a luptat cu o vedetă blindată de artilerie din Brăila, în cel mai important exerciţiu de pe Dunăre găzduit în ultimii ani de Tulcea, cu prilejul sărbătorii Sfintei Marii, scrie Agerpres.

Pentru hunedorean, a fost primul exerciţiu de anvergură şi, în ciuda războiului din Ucraina, nu îşi doreşte deocamdată să activeze pe Marea Neagră.

„Având în vedere că am venit aici şi fac totul cu pasiune, nu am niciun motiv să-mi fie teamă. Marina este o familie şi ştiu că oricând, în orice condiţii mă pot baza pe colegii mei şi pe echipajul navei pe care mă aflu”, a declarat comandantul Alexandru Balika.

În opinia lui, navigaţia pe fluviu este mai provocatoare decât cea de pe Marea Neagră.

„A fi pe fluviu şi a manevra o navă pe fluviu este întotdeauna o provocare, pentru că avem condiţii meteo în permanentă schimbare, avem curenţi, lucruri care lipsesc din Constanţa. Pe fluviu trebuie să te menţii mereu alert, pentru că pe fluviu ai şi alţi participanţi la trafic, lucru care-ţi oferă şi un boost de adrenalină şi te face să priveşti lucrurile dintr-o altă perspectivă, nu te lasă să devii observator. Trebuie să fii în frunte şi să conduci având în vedere ce se întâmplă în jurul tău”, a afirmat Balika.

Tânărul hunedorean a mai spus că şi-a dorit să lucreze în Armată încă din copilărie, atunci când şi-a descoperit pasiunea pentru armament.

„Funcţia de comandant conferă o anumită autoritate, dar există o limită fină între a impune respectul şi a-l câştiga. Poţi să-ţi manifeşti autoritatea cu oamenii pe care-i ai la bord, dar chiar şi în cazul meu, fiind comandant, având o experienţă relativ scurtă la bordul navelor, mai ai de învăţat şi de la oamenii cu experienţă, chiar dacă-ţi sunt subordonaţi”, a menţionat Balika.

De altfel, la finele exerciţiului desfăşurat pe Dunăre cu prilejul Zilei Marinei Române, comandantul Garnizoanei, comandorul Antoanel Vătămanu, i-a felicitat pe toţi militarii implicaţi şi a amintit că printre ei se află şi tineri absolvenţi ai Academiei navale „Mircea cel Bătrân” din Constanţa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

3 Comentarii

  1. „… in ciuda războiului din Ucraina, nu îşi doreşte deocamdată să activeze pe Marea Neagră” !! Eu cred ca ati dorit mai degraba sa scrieti : „… datorita războiului din Ucraina, nu îşi doreşte deocamdată să activeze pe Marea Neagră” ! Lasa taica, e nevoie de capitani de corvete pe Herastrau si pe Cismigiu … iar daca se decide si pentru un doctorat in „Diverse trafice si smenuri”, cu Basila conducator de doctorat, departe poate ajunge !

  2. Ce scoli o fi terminat baiatul asta ca la virsta de 25 de ani sa ajunga intr-o asemenea functie de mare raspundere ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.