Comoara descoperită în Sălaj

O spadă datând, cel mai probabil, din Epoca Bonzului a fost descoperită recent, în Sălaj, de către un bărbat, cu ajutorul unui detector de metale.

Direcţia Judeţeană pentru Cultură (DJC) Sălaj precizează marţi, într-un comunicat de presă, faptul că spada a fost predată luni, Primăriei Zalău, de către cel care a găsit-o. În cursul aceleiaşi zile, reprezentanţii administraţiei locale au trimis artefactul către DJC Sălaj.

„După verificările care se impun, privind contextul şi locul descoperirii, Direcţia Judeţeană Pentru Cultură Sălaj va transmite bunul arheologic către Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău (MJIAZ) spre administrare şi clasare, aşa cum este prevăzut în Art. 46 (2) din Legea Nr. 182 Republicată*) din 25 octombrie 2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil. În urma acestor demersuri, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău va avea calitatea de gestionar/administrator, cu toate drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege. În acest sens, MJIAZ efectuează toate activităţile prevăzute de lege în ceea ce priveşte clasarea/ înscrierea bunului cultural în Patrimoniul Cultural Naţional mobil, precum şi operaţiunile necesare conservării acestuia”, se mai arată în comunicatul menţionat.

Reprezentanţii Direcţiei de Cultură precizează că spada ar putea proveni din Epoca Bronzului.

Arheologul Ioan Bejinariu, din cadrul MJIAZ, a declarat, pentru Agerpres, că mai multe opinii despre această descoperire pot fi emise după studierea ei, dar că din ce se cunoaşte până în prezent ar putea fi vorba de spadă confecţionată pe plan local, cu o vechime de peste 3.000 de ani.

Potrivit acestuia, în Sălaj au mai fost descoperite circa 10 astfel de spade din acea epocă, care, la vremea respectivă, au înlocuit ca armă de luptă toporul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

6 Comentarii

  1. Se pare că a aparținut unei rude foarte îndepărtate de-a lui Bode!…

  2. Din Salaj ne-am procopsit cu o droaie de securisti, unul ma lacom si mai fudul ca altul. Si nu stau dracului la ei acolo, ci vin peste noi.

  3. Spada este daco-romană, din perioada arpadiană.

  4. …ursuletule si alti bozgori…comentarii?…cand va incepe istoria?…a!…cand altii se saturasera de ea…

  5. „Direcţîia Judeţeana pentru Culturq Sălaj”?
    HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!
    Ăia nu-s în stare să-și scrie corect pe site numele, greșesc literele, iar voi vreți să-i citați vorovind despre șpade bronzate?! La Derekțîili păntru Kultură ceaușizde din Transilvania e plin de regățeni venetici sau de plozii lor, niște putori (nimic nou sub Soare, de 103 ani),
    https://historia.ro/sectiune/general/scandal-cultural-dupa-vizita-regelui-ferdinand-581637.html
    ‘telektual la nivelu’ „vînătorului” d’-a’ci care-și închipuie că el, ilfovean, are vre-o legătură cu dacii care a’ trăitără „dăcît” în Transilvania, sau cu ardelenii. Oricum, șpada e celtică (de-aia-s atîtea sate „Galați” în Transilvania, cam 35, unu’ a înființat șî orașu’ actual di șuolduovieni di la Dunăre, la fel cum ciobanu’ ardelean Bucur a pus bazele kopitalei ilfovenilor slavi, în mijlocul mlaștinii fizice și morale dîmbovițele), da’ să nu ne culcăm p’-o ureche, că regățenii îs în stare să-i declare șî pă celți ca fiind romîni, la fel cum fack cu secuii……[Rumburak]
    https://www.youtube.com/watch?v=8vLmVTE5yDE
    https://www.youtube.com/watch?v=zpRe8sEth48

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.