Concert extraordinar de Centenarul Marii Uniri: Eugen Doga la Palatul Schönbrunn

În 15 iunie, la ora 19.00, în sala de spectacole a Palatului Schönbrunn are loc, pentru prima dată în Austria, un concert de autor al maestrului Eugen Doga. Acesta va urca pe scenă alături de Orchestra  Simfonică a Companiei „TeleradioMoldova” de la Chişinău (dirijor Dumitru Cârciumaru) şi de soliştii Mariana Bulicanu (soprană la Teatrul Naţional de Operă din Republica Moldova), Ana Maria Donose (soprană la Opera Națională Română Iași), Dumitru Mâţu (tenor) și Vitalie Advahov (acordeon). Dedicat memoriei lui Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889), concertul organizat de Asociația Mihai Eminescu din Viena va cuprinde compoziţii pe versurile poetului naţional, ale Veronicăi Micle şi ale lui Grigore Vieru şi cele mai îndrăgite valsuri compuse de Eugen Doga.

Recunoscut pentru realizarea coloanei sonore a filmului Maria Mirabela, pentru muzica din filmul Şatra sau din filmul Gingaşa şi tandra mea fiară, pentru care a compus şi celebrul vals, Eugen Doga a adunat pe parcursul vieţii numeroase distincţii şi premii naţionale şi internaţionale. Compozitorul Eugen Doga este membru titular al Academiei de Științe a Republicii Moldova, membru de onoare al Academiei Europene de Științe și Arte, Cavaler al Ordinului Republicii Moldova, Cavaler al Ordinului Steaua României, în grad de ofițer. Anul 2017 a fost declarat Anul Eugen Doga în Moldova, ca un omagiu adus aniversării a 80 ani ai marelui artist.

Parteneri: Institutul Cultural Român, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Ambasada României în Republica Austria, Ambasada Republicii Moldova în Republica Austria, Primăria oraşului Viena

Din programul concertului spicuim:

Intermezzo – Eugen Doga (pian)

Te ştiam numai din nume (versuri Veronica Micle) – Mariana Bulicanu (soprană)

Adio –Mariana Bulicanu şi Eugen Doga (muzicuță)

Să ţin încă o dată (versuri Mihai Eminescu) – Dumitru Mâțu

Am plecat făr-de căinţă (versuri Veronica Micle) – Ana Maria Donose (soprană)

Nană Țoha, cântecul țigăncii din filmul Șatra – Ana Maria Donose

Dar şi :

Dilijans (vals) – orchestră

Gramofon(vals) –orchestră

Fanfaron (vals) – orchestră

Valsul din filmul Dulcea şi tandra mea fiară – orchestră

Asociația Mihai Eminescu din Viena a luat ființă în anul 2014 şi desfăşoară acțiuni de promovare a culturii române în Austria. Prin varietatea evenimentelor organizate, manifestări cultural-artistice, asociația s-a implicat în dialogul intercultural româno-austriac şi în promovarea limbii, valorilor culturale şi spirituale naţionale în rândul comunităţii de români din Austria. Purtând numele Mihai Eminescu, asociaţia a pornit la drum cu inițiativa ridicării unui bust dedicat poetului naţional, singurul monument dedicat marelui nostru poet în capitala Austriei, amplasat în urmă cu cinci ani în fața Bisericii Ortodoxe Române din Simmeringer Hauptstrasse. De asemenea, pe lângă numeroase inițiative și acțiuni desfășurate în ultimii ani, dintre care cele dedicate zilelor de 15 ianuarie și 15 iunie, amintim concerte și spectacole cu artiști de prestigiu din România şi Republica Moldova, expoziții, evenimente dedicate iiei românești, lansări de carte şi campanii umanitare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Un mare artist si compozitor! Cautati si vizionati filmul ” Dulcea si tandra mea fiara „, a carui muzica e scrisa de marestrul Eugen Doga.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.