Concerte de excepţie la sfârşit de Gerar

LA FAVORITA” cu Ruxandra Donose, la Sala Radio

În continuarea tradiţiei instaurate la Sala Radio în ultimele stagiuni, de a prezenta, la fiecare final de ianuarie, un titlu de operă, în formulă de concert, cu o distribuţie de excepţie, vineri, 29 ianuarie, la ora 19.00,Orchestra Naţională Radio prezintă LA FAVORITA, creaţie a compozitorului italian Gaetano Donizetti. Sub bagheta dirijorului de origine italiană David Crescenzi, o pleiadă de artişti lirici sunt invitaţi pe scena Sălii Radio, în frunte cu mezzosoprana RUXANDRA DONOSE (în rolul Leonorei).

Cu un nume consacrat pe marile scene ale lumii, artista se bucură de o carieră deosebită, parcursul său cuprinzând concerte şi spectacole de operă pe scene importante: Opera din Los Angeles, Deutsche Oper Berlin, Carnegie Hall – New York, Konzerthaus Berlin, Royal Opera House „Covent Garden”,Metropolitan Opera, Staatsoper Viena, Teatrul „La Fenice” – Veneţia, Filarmonica din Berlin etc. În repertoriul vocal-simfonic, RUXANDRA DONOSE a colaborat cu Philadelphia Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Filarmonica din Berlin, Tonhalle – Orchester Zürich, Orchestre de Paris etc.

Îi veţi aplauda de asemenea pe scena Sălii Radio pe artiştii lirici Cosmin Ifrim, Diana Ţugui, şerban Vasile, Sorin Drăniceanu şi Liviu Indricău, alături de Corul Academic Radio, pregătit de Dan Mihai Goia.

La Favorita, partitura lui Donizetti, este bazată pe o poveste de dragoste într-un triunghi amoros, implicându-i pe regele Castiliei, amanta sa şi iubitul acesteia, acţiune plasată în Castilia sec. XIV, pe fondul invaziilor maure în Spania şi al luptelor între Stat şi Biserică.

Dirijorul David Crescenzi a fost numit din septembrie 2014 director artistic şi dirijor principal al Operei din Cairo. În luna iulie a acestui an, David Crescenzi a dirijat La Bohème de Puccini la Festivalul de Vară al Arenei Sferisterio din Macerata. În ianuarie 2012 a întreprins un turneu în Germania şi Franţa cu Bergische Symphoniker, în acelaşi an a colaborat cu Opera din Rio de Janeiro şi a fost dirijor al Festivalului de la Solothurn – Elveţia.

Tenorul Cosmin Ifrim a fost membru în ansamblul Operei de Stat din Viena în perioada 2000-2008 şi a abordat roluri ca Lord Cecil în Roberto Devereux, Rinuccio în Gianni Schicchi, Beppe în I Pagliacci, Fenton în Falstaff. În stagiunea 2008-2009 a interpretat cu succes rolul Alfredo din La Traviata în Londra, Maribor şi Atena. Un moment de vârf al carierei sale l-a reprezentat abordarea partiturii de tenor a celebrei lucrări Stabat mater de Rossini, alături de Filarmonica din Israel.

Soprana Diana Ţugui are un repertoriu liric vast, ce cuprinde eroine dintre care amintim: Mimi, Donna Anna, Konstanze, Susanna, Liù, Musetta, Micaela, Gilda, Violetta Valéry, Lucia di Lammermoor, Adela, Adina, Rosina ş.a. Artista a participat la masterclass-uri oferite de personalităţi ale cântului precum Viorica Cortez, Jaume Aragall, Teresa Berganza, Dalton Baldwin.

Activitatea artistică a baritonului Şerban Vasile a însemnat colaborări cu Opera Naţională Bucureşti, Opera din Burgas (Bulgaria), Teatro Regio di Torino, Teatro di Brescia. Dintre ultimele succese repurtate amintim un spectacol susţinut la Metropolitan Opera din New York, dirijat de celebrul James Levine, în care artistul a abordat rolul lui Ford din opera Falstaff de G. Verdi.

Basul Sorin Drăniceanu a concertat pe importante scene din ţară, precum şi în Germania, Olanda, Italia, Franţa, Belgia, Elveţia. Repertoriul său vocal-simfonic cuprinde numeroase lucrări, iar cel liric include roluri în opere precum Carmen de Bizet, Evgheni Oneghin de Ceaikovski, Lucia di Lammermoor de Donizetti, Don Giovanni, Nunta lui Figaro, Flautul fermecat de Mozart, Turandot, Madama Butterfly, La Bohème, Tosca de Puccini, Nabucco, Aida, La Traviata, Don Carlo, Rigoletto, Falstaff de Verdi, ş.a.

Tenorul Liviu Indricău este solist al Operei Naţionale Bucureşti şi a colaborat cu Opera Naţională şi Filarmonica Moldova din Iaşi, Teatrul Masca din Bucureşti, Filarmonica “George Enescu” din Bucureşti. A efectuat turnee în Israel, Elveţia, Coreea de Sud şi Germania.

Vioara lui Enescu în Stagiunea Regală

Recital de excepţie al Cameratei Regale, alături de Horia Andreescu şi Gabriel Croitoru

Camerata Regală va concerta la Ateneul Român

Camerata Regală, ansamblu aflat sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României, vă invită la primul concert al anului 2016 din Stagiunea Regală. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 6 februarie 2016, de la ora 19.00, la Ateneul Român.

Alături de Camerata Regală se vor afla doi profesionişti de excepţie – concertul va fi dirijat de maestrul Horia Andreescu şi îl va avea ca solist pe violonistul Gabriel Croitoru. Din anul 2008, maestrul Gabriel Croitoru a obţinut prin concurs dreptul de a cânta la vioara de patrimoniu universal Guarneri, care a aparţinut lui George Enescu, instrument aflat în administrarea Muzeului Naţional George Enescu.

Programul include lucrări de C. Saint-SaensRondo Capriccioso, P. SarasateZigeunerweisen şi P.I. CeaicovskiSouvenir de Florence.

Horia Andreescu s-a născut în Braşov, a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, secţia dirijat. A urmat apoi cursuri de măiestrie la Viena (cu Swarowsky şi Östereicher), la Trier şi München (cu Celibidache). În perioada 1976-1987 a fost Dirijor Principal al Orchestrei Filarmonicii din Ploieşti, iar din 1987 a dirijat Orchestra Filarmonicii George Enescu din Bucureşti (unde a deţinut funcţia de director adjunct în perioada 1987-1990) şi Orchestra Naţională Radio (în calitate de prim dirijor). A format Virtuozii din Bucureşti, ansamblu cu care a susţinut numeroase concerte şi turnee.

Horia Andreescu se va afla la pupitrul Cameratei Regale

Timp de peste 12 ani a fost Dirijor Principal (invitat) al Berliner Rundfunk Orchester, Schwerin Staatskapelle şi Dresden Staatskapelle, având totodată angajamente cu Berlin Staatskapelle, Orchestrele Simfonice din Berlin, Viena, Ierusalim şi Gewandhaus – Leipzig, BBC Scotland, Orchestrele Radio din Madrid, Lisabona, Leipzig, Hamburg, Copenhaga, Reykjavik, orchestrele filarmonice, simfonice şi de cameră din Olanda, Copenhaga (Collegium Musicum), Israel Chamber Orchestra, Filarmonicile din Londra şi Budapesta.

A colaborat cu solişti celebri ca Anne Sophie Mutter, Maxim Vengerov, Misha Maisky, Viktor Tretiakov, Elisabeta Leonskaia, Uto Ughi, Zoltan Kocsis etc. A fost frecvent invitat la renumite festivaluri printre care amintim: Wien Modern, Wienerfestwochen, Europa Musicale Munchen, Berlin Contemporary Music Biennial Festival, George Enescu International Festival (Bucureşti), precum şi la festivalurile din Dresda, Copenhaga, Santander, Istanbul.

Cu peste o mie de apariţii scenice, violonistul Gabriel Croitoru este un muzician cu o prezenţă extrem de bogată în viaţa muzicală, în tripla postura de solist-concertist al Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploieşti (din anul 1987), membru (vioara I) al Cvartetului de Stat Transilvan al Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca şi profesor universitar dr. la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.

Violonistul Gabriel Croitoru cântă cu vioara la care a cântat şi George Enescu. Foto Virgil Oprina

Gabriel Croitoru a susţinut concerte şi recitaluri pe scenele tuturor Filarmonicilor din România şi pe podiumuri de concert din întreaga lume. A apărut ca solist în compania unor orchestre de mare notorietate internaţională: London Royal Philharmonic, Gewandhaus Orchester Leipzig, Orchestra de camera Regina Sofia, Festival Strings of Lucern Chamber Orchestra, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Galicia, Pamplona, Cannes, Lyon, Ansamblul orchestral din Marsilia, Filarmonica din Cannes, South-west Symphony. A susţinut recitaluri în Franta, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, Republica Ceha, China, Bulgaria, SUA, Ungaria, dar şi în ţări din fosta URSS.

Camerata Regală a fost fondată în 2009 şi se află sub patronajul Alteţei Sale Regale, Principele Radu al României. Ansamblul a colaborat cu personalităţi marcante din peisajul muzical: dirijorii Jin Wang, Enrique Garcia Asensio, Cristian Mandeal, Wolfgang Doerner, Horia Andreescu, violoniştii Rony Rogoff, Alexandru Tomescu, Cristina Anghelescu, Ioana Goicea, Rebekka Hartman, sopranele Nelly Miricioiu, Irina Iordăchescu, contratenorul Florin Cezar Ouatu, pianistul Roberto Plano, flautiştii Ion Bogdan Ştefănescu, Matei Ioachimescu. Datorită nivelului artistic ridicat, membrii Cameratei au avut şansa de a evolua în cadrul unor evenimente prestigioase: Festivalul Internaţional George Enescu şi Festivalul Internaţional Sergiu Celibidache. În anul 2014, la 5 ani de la înfiinţarea ansamblului, Camerata Regală a fost decorată cu medalia Regele Mihai al României pentru înaltul profesionalism cu care îşi desfăşoară activitatea concertistică.

Organizator: Asociaţia Culturală Radu Chişu.

Blues&Jazz CommUnion cu Mr. Blues al României

AG Weinberger la Teatrelli

Teatrelli vă invită sâmbătă, 30 ianuarie, la ora 19.00, la un concert incendiar cu AG Weinberger.

Deţinătorul celor 7 selecţii pentru nominalizare la Premiile Grammy, cel ce a introdus muzica Blues cântată live în România, AG Weinberger, vă propune o sesiune muzicală excepţională, o seară de blues şi jazz în spiritul celor mai cuceritoare piese ce au facut deliciul secolului XX: de la Lionel Hampton, T-Bone Walker, The Fabulous Thunderbirds, Benny Golson la Charlie Parker. Nu va lipsi nici selecţia din ultimul album, Mighty Business, lansat în noiembrie anul trecut, ce redă sunetul crud, sincer şi direct al notelor muzicale care surprind în cel mai autentic mod, poveştile de viaţă ale artistului.

Autenticitate, creativitate, sunet viu şi necompromis, un artist ce aduce melosul şi poveştile secolului trecut, în contemporaneitate. Un artist care face diferenţa în muzica live din România.

Muzica bună nu are graniţe, nu are vârstă, ci ne uneşte pe toţi într-un spirit mai bun.

Cel mai bun interpret de blues pe care l-a dat România vreodată, AG Weinberger, s-a născut la Oradea în anul 1965. Chitarist de excepţie, vocalist, interpret la muzicuţă, producător şi realizator de emisiuni radio şi TV, producător de albume, a fost definit ca „întâiul misionar al muzicii Blues”, fiind supranumit de cǎtre critica de specialiate Mr. Blues al României.

În 1998 este invitat la Festivalul Bluestock, fiind singurul artist nonamerican acceptat să participe la celebra manifestare. În mai 2000, pleacă “în exil cultural” în Statele Unite”, intrând astfel în marea competiţie a pieţei muzicale din America.

Nashville Calling, întâiul album american semnat AG Weinberger, a fost înregistrat între noiembrie 2004 şi aprilie 2005, la Nashville, iar în 2006 este propus pentru nominalizare la Premiile Grammy, pentru 7 categorii, fiind singurul artist de blues din Romania care a atins o astfel de performanţă artistică la nivel mondial.

B.B. King l-a considerat “un chitarist foarte bun, un chitarist carismatic de cea mai înaltă clasă”. Are 9 albume discografice, a scris muzica pentru 18 spectacole de teatru, între 2011 şi 2012 a fost realizatorul şi gazda emisiunii Acadeaua – cea mai dulce emisiune, difuzată în fiecare duminică seara pe TVR2.

În 2011 a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler de cǎtre Preşedinţia României, ca apreciere pentru cariera muzicală deosebită şi pentru eforturile constante de a descoperi şi de a promova noi talente. Despre AG Weinberger s-a scris mult atât în presa din România, dar şi în publicaţii din SUA, precum Big City Blues Magazine, cotidianul Las Vegas Review Journal, The Jonesboro Sun. După întoarcerea din Statele Unite, el şi-a continuat misiunea sa cu acelaşi zel, cu aceeaşi pasiune şi credinţă pentru a impune muzica bună în viaţa culturală din România.

Orchestra Română de Tineret în două săli emblematice ale Europei – “Ateneul Român” din Bucureşti şi “Bozar” din Bruxelles

Orchestra Română de Tineret

Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal, va reprezenta România la Bruxelles la celebra sală BOZAR într-un concert extraordinar ce va avea loc pe 1 februarie 2016. Orchestra Română de Tineret îi va avea ca solişti cu această ocazie pe Aleksey Semenenko – vioară (laureat al ediţiei 2015 a concursului Regina Elisabeta), Olga Pasichnyk – soprană şi Ivan Ludlow – bariton, având în program arii şi uverturi din opere de Rossini, Mozart, Bizet şi celebre lucrări concertante pentru vioară de Ceaikovski şi Waxman, dar şi nelipsita Hora staccato de Dinicu/Vladigherov.

Concertul se va cânta cu o seară înainte la Ateneul Român pe 30 ianuarie, într-un eveniment realizat de Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română în colaborare cu Filarmonica “George Enescu”, doar afişul solistic fiind diferit, cuprinzând tineri interpreţi români precum Paula Iancic – soprano, Şerban Vasile – bariton, Rafael Butaru – vioară, Radu Dunca – vioară, care vor prezenta în avanpremieră acelaşi program pentru publicul din România.

Cristian Mandeal la pupitrul Orchestrei de Tineret

Aşa cum a făcut-o dintotdeauna, Orchestra Română de Tineret aduce şi în faţa publicului din România toate programele de concert care i-au creat deja un statut profesional de invidiat în Europa. În acest program special, pe podium se vor afla trei concert-maeştri ai orchestrei, doi dintre aceştia, Rafael Butaru şi Radu Dunca, evoluând în postura de solişti.

Concertul de la Bruxelles reprezintă încă o confirmare a faptului că Orchestra Română de Tineret este tot mai mult asimilată valorilor certe de nivel internaţional, calitatea interpretărilor sale girând succesul evenimentelor artistice la care este invitată, fie că este vorba despre marile festivaluri sau evenimente speciale.

Organizatori: Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”, Institutul Cultural Român, Filarmonica „George Enescu”.

Invitaţie la Ateneul Român

Mezzosoprana Aura Twarowska, la Ateneul Român

Joi, 28 şi vineri, 29 ianuarie 2016, ora 19.00, la Sala Mare, sunteţi aşteptaţi la Concertul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „George Enescu”, dirijat de Cristian Măcelaru, având-o ca solistă pe mezzosoprana Aura Twarowska.

În program: Johannes Brahms: Nänie, op. 82,Rapsodia pentru alto, cor bărbătesc şi orchestră, op.53,Schicksals-lied, op. 54 şi Simfonia nr. 1, în do minor, op. 68.

Sâmbătă, 30 ianuarie, la ora 19.00, la Sala Mare, Orchestra Română de Tineret, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, vă propune un program incitant:

Gioacchino Rossini – Uvertura operei Coţofoana hoaţă

Piotr Ilici CeaikovskiMeditaţie pentru vioară şi orchestră, op. 72, nr. 5

Soprana Paula Iancic

Wolfgang Amadeus Mozart – Aria Deh, vienni alla finestra din opera Don Giovanni, Duetul La ci darem la mano din opera Don Giovanni,Uvertura operei Nunta lui Figaro,Ariile Porgi amor, Hai gia vinto la causa şi Duetul Cinque…dieci….venti…din opera Nunta lui Figaro

Grigoraş Dinicu/VladigherovHora staccato

Franz WaxmanFantezia Carmen pentru vioară şi orchestră

Georges Bizet – Ariile Je dis que rien ne m’epouvanteşi Votre toast je peux vous le render, precum şiToreadoruldin opera Carmen

Solişti: soprana Paula Iancic, baritonul Şerban Vasile, violoniştii Rafael Butaru şi Radu Dunca.

Aurelian Octav Popa, unul dintre cei mai apreciaţi instrumentisti, poate fi ascultat la Ateneul Român

Duminică, 31 ianuarie, la ora 19.00, la Sala Mare, Recital al clarinetistului Aurelian Octav Popa şi al Cvartetului Passione: Diana Jipa – vioara I, Cristina Paşa – vioara a II-a, Mădălina Penciu – violă, Violeta Tuţă-Popescu – violoncel.

În program, lucrări de: Carl Maria von Weber, Johannes Brahms, Jean-Philippe Rameau, Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Piotr Ilici Ceaikovski, Darius Milhaud.

Ada Milea revine cu concertul Apolodor pe scena Teatrului Gong

Ada Milea cu al său Apolodor

Teatrul pentru Copii şi Tineret Gong din Sibiu prezintă duminică, 31 ianuarie, de la ora 20.00, o a doua reprezentaţie a spectacolului – concert Apolodor. Decizia organizatorilor a fost luată la cererea publicului, după ce concertul programat iniţial pe data de 31 ianuarie, de la ora 18.00, a fost vândut în mai puţin de două zile de la anunţul oficial.

Apolodor ne invită să descoperim un fel de hartă muzicală a călătoriilor pinguinului inventat de Gellu Naum, un pinguin trist, suferind de dor, căruia Ada Milea îi dă consistenţă într-un spectacol comic şi muzical, cu jucării. Alături de Ada Milea vor urca pe scenă Dorina Chiriac, una dintre cele mai carismatice actriţe din România, şi Radu Bânzaru, actor cunoscut pentru rolurile din filmele Restul e tăcere (2007) sau The Whistleblower (2012). Evenimentul de la Sibiu îl va aduce pentru prima dată în distribuţia acestui spectacol – concert pe Alex Bogdan, unul dintre cei mai comici şi energici actori ai tinerei generaţii, remarcat pentru talentul cu care imită diferite personalităţi în show-uri tv sau în teatru.

Spectacolele programate duminică pe scena Teatrului Gong din Sibiu fac parte din campania de comunicare a proiectului Cel mai mare Gulliver, un spectacol după Gellu Naum, pe muzica Adei Milea, în regia lui Alexandru Dabija.

Este o întâmplare fericită să îi avem alături pe unii dintre cei mai iubiţi creatori de muzică şi teatru din România. Proiectul e în lucru încă din primăvara anului trecut şi va fi creat special pentru copiii cu vârsta peste 5 ani”, a declarat Adrian Tibu, managerul teatrului.

Laureaţii concursului “Drumul spre Celebritate”

Flautistul Ştefan Diaconu, premiat în cadrul concursului Drumul spre celebritate

Aşa cum şi-a obişnuit publicul şi în stagiunile precedente, Orchestra de Cameră Radio îi aduce în faţa publicului pe câţiva dintre tinerii muzicieni români care vor „scrie” mai departe istoria scenelor de concert din ţară şi din străinătate: laureaţii competiţiei naţionale anuale Drumul spre celebritate.

Miercuri, 3 februarie, la ora 19.00, la Sala Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Brâncuşi, îi veţi aplauda pe câştigătorii celei de-a VI-a ediţii a evenimentului – derulate în aprilie 2015, la Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia. Cei trei solişti sunt: flautistul Ştefan Diaconu (Premiul I), din toamna anului 2015 masterand la Royal Danish Academy of Music, Copenhaga, specializarea flaut, violoncelistul Alexandru Totan (Premiul al II-lea), student în anul IV la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, şi pianistul Ionuţ Gabriel Diaconu (Premiul al III-lea), elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional de Muzică George Enescu Bucureşti.

Laureaţii au fost aleşi de un juriu alcătuit din muzicologul Oltea şerban Pârâu, dirijorul Tiberiu Soare şi Sebastian Gheorghiu – director Excesmusic, după ce finaliştii parcurseseră cinci etape de concurs.

Repertoriul serii de la Sala Radio va reuni trei partiuri: BeethovenConcertul în do major pentru pian şi orchestră nr. 1, Saint SaensConcertul nr. 1 în la minor pentru violoncel şi orchestră şi Sebastian Androne: „certo, con flauto” pentru flaut, orchestră de coarde şi percuţie – lucrare interpretată în primă audiţie absolută. Sebastian Androneeste laureatul ediţiei a XIV-a a Concursului Internaţional “George Enescu”, secţiunea Compoziţie, pentru partitura sa simfonică intitulată Tektonum / motto: Every act of creation is first of all an act of destruction.

Parteneri ai evenimentului de la Sala Radio sunt Asociaţia Pro Valores şi Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România.

Flautistul Ştefan Diaconu a studiat pianul şi apoi flautul la Colegiul Naţional de Arte “Octav Băncilă” din Iaşi, a fost apoi student la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, iar în prezent este masterand la Royal Danish Academy of Music. A beneficiat de o bursă Erasmus la Universitatea din Varşovia, a participat la mai multe cursuri de măiestrie susţinute de: Jean Claude Gerard, Michael Cox şi Gergely Bodoky, colaborează cu Filarmonica ”George Enescu”, Filarmonica din Piteşti şi Camerata Regală.

Violoncelistul Alexandru Totan s-a născut într-o familie de muzicieni şi a început studiul violoncelului la 7 ani cu unchiul sau, Dan Totan. De asemenea, şi-a perfecţionat tehnica violoncelistică şi cu maestrul Aurel Niculescu. A absolvit Liceul de Muzică “George Enescu” din Bucureşti, în prezent fiind student în anul IV la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, la clasa prof. univ. dr. Marin Cazacu. A câştigat mai multe premii naţionale şi a avut diverse recitaluri şi înregistrări în Bucureşti, solo şi în formaţie de trio.

Pianistul Ionuţ Gabriel Diaconu a obţinut mai multe premii la concursuri precum Concursul Naţional de Pian Tinere Talente Bucureşti, Concursul Internaţional de Interpretare George Georgescu – Tulcea, Concursul Naţional de Pian Carl Czerny – Piatra Neamţ. Tânărul muzician a fost deja invitat să cânte în recitaluri organizate la Muzeul Naţional “George Enescu”, la Muzeul Cotroceni (în cadrul manifestărilor dedicate zilei liceului), la Institutul Maghiar Balassi – Bucureşti etc. În 2014 a participat la un curs de măiestrie susţinut de pianistul rus Eduard Kunz.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.