Concluzii privind afacerea Roșia Montană

Analiza lui Petrișor Peiu

În prima săptămână a lunii martie, s-a emis un verdict surprinzător în cazul scandalului Roșia Montană, România câștigând procesul. Prin urmare, statul român nu va plăti nicio despăgubire, ci chiar va recupera de la Gabriel Resources 1,4 milioane dolari cheltuieli de judecată. Este, deci, momentul potrivit pentru a fi făcute o serie de clarificări cu privire la cazul Roșia Montană, vorbind în principal despre corupția din spatele afacerii și despre suspiciunile ce planează asupra unor figuri politice importante ale statului român.

Controverse cu privire la exploatarea resurselor bogate din România

Pentru a înțelege mai bine această problematică, putem să începem analiza de la o comparație cu Venezuela, țara care are cea mai mare rezervă de petrol din lume. Venezuela se confruntă cu un paradox interesant, fiind una dintre cele mai sărace state de pe continentul american, deși are vaste resurse. Explicația este una simplă: Venezuela nu poate să extragă o foarte mare cantitate din rezervele pe care le are, deoarece îi lipsesc finanțarea, tehnologia, resursa umană și know how-ul. Statele mici, care nu au ambiții, ajung, așadar, să delege statelor puternice, dezvoltate capacitatea de a le extrage resursele. Acesta este motivul fundamental pentru care o națiune rămâne săracă.

Analizând situația României, aceasta ar fi trebuit să își dorească și să faciliteze exploatarea resurselor pe care le are, acestea fiind una dintre căile cele mai simple și directe spre a crește avuția națională. Linia de demarcație între națiunile sărace și fără perspective sau planuri de viitor și cele care își înțeleg rostul pe lume, își acceptă bogăția și își doresc să se dezvolte este reprezentată tocmai de această capacitate de a exploata resursele existente fie pe cont propriu, fie prin delegarea acestei sarcini unor companii puternice și eficiente.

Printr-o situație similară au trecut și statele arabe care, atunci când au descoperit că există mari zăcăminte de petrol în solurile lor, au optat din start pentru concesionarea dreptului de exploatare unor companii străine. Dar această variantă nu a funcționat decât pentru unul sau două decenii, ulterior statele arabe alegând să-și gestioneze singure resursele. Acest lucru a generat o tendință de scumpire a prețului țițeiului pe plan mondial, tendință care nu s-a diminuat nici până în ziua de astăzi. Exercitându-și suveranitatea, statele care au țiței și gaze naturale ajung să le exploateze în interesul lor și să le vândă la prețuri care avantajează dezvoltarea acestor națiuni.

Citiți continuarea AICI

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

16 Comentarii

  1. Petrisor ramane acelasi harnic om de biblioteca. Zice ca Romania si-ar spori ‘avutia nationala’ dandu-si altora bogatiile pentru a fi exploatate. Din biblioteca asa se vede dar realitatea este cu totul alta. Sa nu stie distinsul profesor de la cea mai titrata politehnica din tara ca toate marile inginerii postdecembriste au ca autori baietii cei destepti ai securitatii? Se stie exact cat de mult a ‘sporit’ avutia nationala in acesti 34 de ani. De ce nu zice ca exploatarea aurului si a valoroaselor metale care il insotesc ar trebui exploatate de o regie nationala a statului roman? Personal inclusiv specializat s-ar gasi inclusiv si banii, chiar de imprumut pentru o afacere ce nu poate da gres.

  2. Roșia Montană GC, o afacere a PĂDURENILOR de la Băneasa & Brănești.
    Mineritul, Geologia, Resursele au fost INTOTDEAUNA apendice ale PĂDURII.
    Restu’ e pălăvrăgeală, măR🎯g…

  3. Dle Petrisor aiureaza deoarece : 1. exploatarea cu cianuri = MOARTEA prin contaminarea panzei freatice 2. Exloatarea traditionala este mai rentabila pentru locurile de munca create decât pentru statul paralel condus de ambasade

  4. in pace domnul Peiu, zilele trecute am gasit in presa ca ai fost actionar in ceva controversat, asa ca daca vrei sa faci lobby canta la alta masa. Ajunge! Orice elev de nota 5 stie ca tarile slab dezvoltate sunt sursa de materii prime pt straini, iar tarile saraces tot mai mult folosindu-se mana ieftina de munca, raman deseurile care contamineaza solul/panza freatica. A existat un candidat la presedentie care a propus o investitie de 75 milioane dupa retehnologizarea fostei rafinarii daruita de PNL lui Patriciu si care azi e numita Rompetrol. Prin acea investitie ar fi putut face sinteze chimice de inalta calitate pt industria farma sau cosmetica. In Romania nu avem fabrici de medicamente ci fabrici de ambalat medicamente aduse vrac. Daca aveai ceva pozitiv, ai fi militat pt dezvoltare unor industrii nepoluante cum sunt cele din domeniul IT. Romania a pierdut sansa unei ”fabrici” de coduri care va fi in Ungaria. Dezvoltarea industriei ospitalitatii de la scoli la tot ceea ce inseamna turism de calitate. Dezvoltare profesionala adica cresterea valorii institutelor de invatamant nu transformarea invatamantului in scoli de ”scos…” cum a spus Basescu. Daca copiii din Romania au probleme, nu au IQ atunci trebuie create institute care sa pregateasca profesionisti capabil sa instruiasca astfel de copiii si nu invers transformarea celor cu IQ in copii fara IQ. Sunt tari care au universitati care le aduc venituri si le produc personal instruit, iar prin creditele contractate de studenti sunt nevoiti sa ramana in tara si sa lucreze. Luati-va mana de pe resursele Romaniei!

  5. Cred ca , daca zacamintul de la R.M. este atit de profitabil , de mult era exploatat .

  6. ROMÂNIA DE DINAINTEA GENOCIDULUI CELOR 60.000 CARE AR FI FOST O MANIPULARE DE 1200- A AVUT RESURSE ȘI MIJLOACE DE EXPLOATARE ȘI FOLOSIRE—-UNDE-I FLOTA,UNDE-S PLATFORMELE,UNDE-S PĂDURILE DE LEMN ȘI PĂDURILE DE SONDE!? IAR DESPRE VENEZUELA -SIGUR SCRIAȚI ALTFEL DACĂ SAM ERA STAPÂNUL! CE SE-NTÂMPLĂ-N HAITI?-ȘI FIȚI CORECȚI- ROMÂNIA A AVUT SECURITATE-SERVICIUL SECURITĂȚII STATULUI-CARE A APĂRAT STATUL ! DUPĂ 1985 SECURITATEA S-A TRANSFORMAT ÎNTR-UN MĂNUNCHI DE AGENȚII TRĂDĂTOARE -DECI DE INSECURITATE A ȚĂRII !

  7. Zăcământ este m-ai mult decât ne putem aștepta,afacerea cu roșia montană a fost de jaf național, acum să vedem cât de active sunt instituțiile statului abilitate să rezolve problema!!!

  8. Păcat că nu e invitat să vorbească acest profesionist împreună cu alt profesionist care, lucrând în domeniu, adică în minister, a făcut un infarct, nu îmi amintesc acum numele, și s-a întâmplat cu câțiva ani în urmă tot din cauza uriașelor presiuni politice, parcă îl cheamă Iancu sau cam așa ceva. Să dezvăluie acesti oameni toate măgăriile produse politic în cei 34-35 ani de furaciuni, minciuni și înșelătorii! Nu ii invita pentru că, hoiturile din clanurile interlope organizate politic sunt vulnerabile și se răzbună?

  9. cei mai vechi mineri si petrolisti ai Lumii, tara are fonduri sa-si exploateze resursele iar de nu avea, facea un fond cu banii romanilor de afara.
    Stiti cati bani au acum romanii de au emigrat?
    Un calcul simplu, 5 000 000 x 10 000E numai si veti vedea ca maine putem relansa industria romaneasca din temelii!
    Cu romani, nu cu arabi, ciongolezi, austrieci!
    Dar, nu se vrea. Ca alesii nostrii, nu sunt ai nostrii.
    Vedeti ce mai votati!

  10. Hai sa vindem ce a mai ramas nevandut din imensele bogatii ale acestei tari ! Pai, cum facem? Vindem la o companie straina , iar noi smecherii romani , intram acolo ca actionari ! Bine, bine , dar sunt necesari niste bani ca sa cumperam actiuni . Da, dar noi intram actionari acolo cu bonusul/spaga care ne este acordata pentru facilitatile acordate companiei straine ! Mai sunt si alte metode!

  11. Venezuela este saraca deoarece regimul este comunist. Nu exista si nu va exista stat comunist bogat. Exploatarea aurului de catre o companie a statului roman este singura solutie. Evident, elita formata din FMI,Banca Mondiala, CE, etc. nu doreste eliberarea Romaniei de sub jugul datoriilor externe si nici prosperitatea ce ar duce la o Romanie puternica, concurenta cu tarile din Vest.

  12. Mă ciumete,. Incă n-ai invățat că cel mai scump lucru din viața ta mizeră e sănătatea ta.. Că aurul și banii nu se pot respira,.. Că bogăția maximă este aerul și apa curate, mediul ingrijit și sănătos..Guvernanții incepînd cu ceaușescu au promis refacerea zonei.. Au promis scoaterea de deșeuri toxice care otrăvesc apele pe care prostănacii le consumă și in care se spală.. Fă un mediu curat, gospodării funcționale,.. Fă oameni sănătoși, fă o altă țară,. Poate vei fi mai cîștigat..

  13. cu ceva timp in urma am citit o carte „De ce esueaza natiunile”
    in esenta autorii spun ca nu resursele naturale ale unui teritoriu sunt baza prosperitatii, ci respectarea dreptului la proprietate , inclusiv intelectuala, egalitatea in fata legii, predictibilitatea fiscala .
    degeaba sunt ultra bogate in resurse Venezuela , Rusia sau dictaturile africane daca un inventator local (de exemplu) al unui procedeu de extractie (si recompensa pentru munca sa) sunt la cheremul satrapului local.
    ce va face inventatorul respectiv? isi va face valiza frumos si va emigra uneva unde munca sa e recompensata si integritatea sa fizica protejata.
    de aia natiunile inteligente isi pun elitele intelectuale in fruntea mesei. Se stie carei natii ii apartin cele mai multe dintre inventiile ce ne-au schi,bat viata, incepand de la motorul cu aburi, becul electric, radioul, telefonul, masina , calculatorul personal. Nu o sa-i gasiti prin dictaturi pe respectivi

  14. poate face minerit in subteran si chiar prin exploatari la zi, insa perimetrele au incaput pe mana demolatorilor si vanzatorilor de fier vechi. Pana nu vom aduce patrioti adevarati, nu fanfaroni, ne vom scufunda si mai jos.
    De ce credeti ca s-au inchis minele, unele foarte rentabile?..

  15. Opacitatea autorului la concepte simple, de nelipsit din echipamentul oricarui economist la 35 de ani de la revolutia antisocialista, este uluitoare.

    1. Dreptul de proprietate individuala. PP ii da si da cu statul, cu proprietatea ‘natiunii’ – fara sa vada oamenii.
    Orice ‘stiinta economica’ este de fapt _economie politica_ iar economia politica a lui PP _este exact aceiasi care a produs _efectele_ comunismului, ale dictaturilor, etc., anume _etatismul oligarhic_.
    2. Caracterul eminamente distrugator al centralismului economic, al interventiei statului in economie. Statul altereaza raporturile competitive dintre participantii la economie, asemeni unui elefant care ar decide sa joace fotbal cu furnici.

    3. Aceste efecte calamitoase sint ridicate la putere cind banii sint hirtie si cind statul e lasat liber si ii manipuleze cheltuind din deficite, facind datorii, lansindu-se in proiecte ‘investitionale’ faraonice, aruncindu-si greutatea uriasa ba in stinga, ba in drepta, asemeni elefantului de mai sus insa apucat de streche. Acesta este keynesianismul, care azi duce la falimentul occidentului si la razboi.

    Speranta sta in cititori asemeni lui ‘tudor’ si ‘gmbplay’, care sint un miracol ca exista.
    Pentru edificarea lor mai departe, 3 carti simple, limpezi, tradus, disponibile gratis (cauta pdf):

    Hayek, Drumul catre servitute
    Hazlitt, Economia intr-o lectie
    Friedman, Liber sa alegi

    _Nu esti calificat sa discuti soarta economica a unui popor fara sa treci examen la aceste lucrari_. Iar daca vrei doctorat, iti iei trei luni vacanta la tara si te adincesti in Mises, Actiunea umana. Apoi, esti bun de pus la cirma statului. Dar, asigur cititorii ca orice om de caracter, dupa aceste carti, _nu va mai dori asa ceva_, caci va fi inteles raul fundamental la care participa anterior din ignoranta. Iar daca persista, inseamna ca raul nu se datora ignorantei ci malitiei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.