Confuzie și conspirații în cazul atacului de la Las Vegas

Numărul victimelor celui mai sângeros atac armat din SUA este în creștere. La fel și confuzia din jurul acestui caz. Principalul suspect al atacului de luni, soldat până acum cu 59 de morți, este Stephen Paddock, un contabil de 64 de ani ieșit la pensie, milionar, stabilit în apropiere de Las Vegas, pasionat de jocurile de noroc. Juca uneori până la 30.000 de dolari într-o singură seară. Cu o avere estimată la circa 3,5 milioane de dolari, Paddock avea licență de pilot și în anii ’80 a lucrat ca auditor fiscal la compania de armament Lockheed Martin. Nu era un pasionat de arme și nici nu avea pregătire militară, spune fratele său pentru CBSN, adăugând că nu avea multe arme și că toate erau deținute legal. Paddock nu avea cazier în Nevada, însă, scrie Daily Mail, tatăl său a fost un jefuitor de bănci în serie, intrat în 1969 pe lista FBI a celor mai căutați americani. A fost arestat abia în 1978 și diagnosticat ca psihopat, cu posibile tendințe sinucigașe.

Unele publicații consideră că este imposibil ca o singură persoană să poată ucide 59 de oameni și să rănească peste 200, trăgând dintr-o cameră aflată la etajul 32 cu o armă permisă de lege. Prin urmare, ori Paddock era înarmat cu o mitralieră (interzisă de lege), ori au existat mai mulţi atacatori. Polițiștii au găsit peste 20 de arme la fața locului, dar nu au precizat tipul lor. Paddock s-a sinucis în camera sa înainte de sosirea polițiștilor.

Organizația Stat Islamic a revendicat atacul la câteva ore. „Atacatorul de la Las Vegas s-a convertit la Islam în urmă cu câteva luni“, a scris „agenția de presă“ a jihadiștilor, Amaq. Ulterior, SI a oferit presupusul nume de război al lui Paddock, Abu Abdul Bar Al-Amrekini. Autoritățile infirmă această posibilitate. În plus, Paddock avea viciul jocurilor de noroc și s-a sinucis, două lucruri neacceptate de jihadiști.

Atacul din Las Vegas a fost speculat de o serie de site-uri obscure din SUA, pentru a arunca vina pe organizațiile antifasciste americane sau pe fosta administrație Obama, susținând că Paddock ar fi fost un democrat militant. Lobby-ul împotriva armelor de foc a lansat un slogan grăitor împotriva rivalilor din National Rifle Association (NRA): NRA = ISIS al Americii. Nu lipsesc nici acuzele aduse angajaților hotelului și celor cazați acolo de un congresman republican: Paddock trebuia să creeze suspiciuni, a transportat un adevărat arsenal în cameră și o simpla sesizare adresată poliției ar fi împiedicat tragedia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.